De Coronisten Van Catan: spelletjesavond Thomas Huyghe Beeld Instagram Thomas Huyghe
De Coronisten Van Catan: spelletjesavond Thomas HuygheBeeld Instagram Thomas Huyghe

InterviewThomas Huyghe

‘Dankzij mijn livestreams weet ik welke dag van de week het is’

Tv-maker Thomas Huyghe voorziet een sociaal alternatief zolang het virus strekt: elke maandag, woensdag en vrijdag organiseert hij een spelletjesavond via livestream op zijn YouTube-kanaal. ‘Ik zou heel graag eens schaken met de koning. Dat lijkt me wel iets voor hem.’

Lien Joos

HUMO Hoe ben je op dat idee gekomen op spelletjesavonden te livestreamen?

THOMAS HUYGHE «Ik zat al veel langer met dat idee in mijn hoofd. Eerst was het de bedoeling om bij andere mensen gezelschapsspelletjes te spelen en dat te filmen. Wanneer de maatregelen werden ingevoerd dacht ik: ik probeer hetzelfde, maar dan online. Aangezien we ’s avonds niet meer op café kunnen, wist ik dat veel mensen zich zouden vervelen. De livestreams zijn mijn sociale alternatief.

»Dat het telkens op maandag, woensdag en vrijdag is, creëert ook een bepaald ritme voor mij. Anders zou ik niet eens weten welke dag van de week het is: gewoon een andere dag waarop ik geduldig wacht tot we weer op café mogen.»

HUMO Je hebt ook de corona-editie van ‘De slimste mens ter wereld’ gespeeld: ‘De flatste curve ter wereld’. Voormalige kandidaten Chrostin, Lotte Vanwezemael en Astrid Stockman waren te gast, samen met presentator Erik Van Looy. Jij hebt in de echte ‘Slimste mens’ vorig seizoen de tweede plaats kunnen bemachtigen. Hoe heb je dat ervaren?

HUYGHE «Ik heb vroeger nog gewerkt voor ‘De slimste mens ter wereld’, dus ik wist dat het een positieve ervaring zou zijn. Je wordt daar echt in de watten gelegd. Ik had nooit verwacht dat ik zo ver zou raken dus dat was heel cool.»

HUMO Op basis van welke criteria kies je je gezelschap voor de livestreams?

HUYGHE «In het begin contacteerde ik een paar mensen van wie ik wist dat ze niets te doen hadden. Later kreeg ik zelf berichtjes van vrienden die wilden meespelen. Na een aantal weken is er een vorm van luiheid aanwezig. Ik heb geen zin meer om rond te vragen wie wil meedoen, ook al stemmen de meesten wel in. De regel is nu: wie wil meedoen, doet mee. Ik probeer het wel te beperken tot mensen die op tv komen, de BV’s. Zij zijn mijn lokmiddel.»

HUMO Wat was jouw favoriete stream tot nu toe?

HUYGHE «Het WHOordenboekspel. Dat was zo leuk dat het moeilijk is om weer gewone bordspellen te spelen. De stream van ‘The Sims 4' was ook tof, daardoor wil ik nog meer computerspelletjes streamen.

»Ik zou heel graag eens schaken met de koning. Schaken lijkt me wel iets wat hij graag zou doen.»

HUMO Speel je normaal veel gezelschapsspellen?

HUYGHE «Als kind heb ik veel gespeeld, maar ook in mijn studentenjaren. Dat is een beetje verwaterd sinds ik me op de werkvloer begeef. Ik heb dat wel gemist en daarom ben ik blij dat ik dankzij mijn streams terug vaker gezelschapsspelletjes speel.

»Toen ik 13 was, maakte ik mijn eigen Monopoly: TV Monopoly. De zenders waren de pionnen en in plaats van straten kon je programma’s kopen.»

HUMO Wat is jouw favoriete gezelschapsspel?

HUYGHE «De Kolonisten van Catan: Steden en Ridders staat helemaal bovenaan. Carcassonne en Machiavelli volgen.»

HUMO Hoe gaat het met jou dezer dagen?

HUYGHE «Ik mag niet klagen: ik ben nog gezond en wel. Ik voel me goed, mede dankzij het mooie weer. Ik betrap mezelf er wel op dat ik vlugger denk dat ik besmet ben met het coronavirus. Ik ga ervan uit dat ik het al heb gehad, weliswaar zonder symptomen.»

HUMO Hoe ziet een quarantainedag van Thomas Huyghe eruit?

HUYGHE «Het is raar: mijn dagen vliegen voorbij, maar ik heb het gevoel dat ik weinig verwezenlijk. Soms voelt het een beetje nutteloos. Daarom hou ik drie keer per week een livestream op mijn YouTube-kanaal, wat toch enige voorbereiding vergt. Ik haal elke dag een frisse neus door een stevige wandeling te maken. Mijn strategie is om in de ochtend te gaan, wanneer er minder mensen zijn. Zo vermijd ik de drukte. In de namiddag werk ik aan mijn eigen programma voor Woestijnvis en ter ontspanning lees ik een boek of kijk ik filmpjes op YouTube.»

HUMO Woon je alleen?

HUYGHE «Ik woon samen met mijn vriendin, in Brussel. Het lukt om met ons tweetjes de lockdown door te komen. Soms zien we elkaar urenlang niet omdat we werken in aparte kamers. Ik denk dat het handig is dat we niet op elkaars lip zitten, anders zou het wellicht erger zijn.»

HUMO Lukt het thuiswerken?

HUYGHE «Er is niet veel concentratie. Ik ben blij dat de streams een beetje in de lijn liggen van mijn job. Veel collega’s van Woestijnvis zijn te gast, dus voor mij voelt dat wel een beetje jobgerelateerd.»

HUMO Ik heb meermaals gehoord dat je geen tv hebt.

HUYGHE «Ja, dat klopt. Toen ik studeerde, had ik geen geld voor een tv-abonnement en kwam ik tot het besef dat ik de tv niet mistte. Er spreekt mij weinig aan op tv, en als ik een programma wil zien, kijk ik gewoon online.

»Misschien ligt het ook aan het feit dat ik zelf tv maak, en dat het daarom op één of andere manier minder leuk is om naar te kijken.»

HUMO Welke programma’s kunnen jou wel bekoren?

HUYGHE «Mijn vriendin werkt voor ‘De mol’, dus dat volg ik wel. Dat programma is ook zeer goed gemaakt.»

HUMO Wie is jouw mol?

HUYGHE «Christian, sinds dag één. Ik vind dat hij niet zo goed acteert en ik zie dat vooral aan zijn reacties. Maar wie weet ligt hij er volgende week uit en ben ik een idioot dankzij deze uitspraak.»

HUMO Wat mis je het meest van het dagelijkse leven?

HUYGHE «Het zijn de minder belangrijke dingen in het leven, zoals culturele evenementen en op café gaan, die ik het meeste mis. Sinds ik in Brussel woon, ga ik vaak naar concerten. Wanneer ik ’s morgens wakker word, krijg ik soms de melding op mijn gsm dat ik die avond een concert had gepland, waarna de teleurstelling volgt. Ik stel me dan de vraag of ik die artiest ooit nog zal zien, en of die het financieel gaat overleven. Ook concerthallen krijgen het hard te verduren en indien de festivals niet doorgaan zal dat een financiële ramp worden. Als ik daarover nadenk geeft dat me een shock.»

HUMO Wat is het eerste dat je gaat doen wanneer dit eindelijk voorbij is?

HUYGHE «Nieuwe muziek maken met mijn band. Sinds dit jaar repeteer ik met een nieuwe band en is het doel om terug muziek uit te brengen en op te treden.»

HUMO Wat is jouw quarantainemotto?

HUYGHE «Het wordt tijd dat we massaal luisteren naar de regering zodat we er allemaal zo snel mogelijk vanaf zijn.

»Je had waarschijnlijk iets grappig verwacht, hè?»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234