null Beeld SBS
Beeld SBS

tv-tip'Dancing with the Stars'

Dansen met Delphine van Saksen-Coburg: ‘Ik ontdek spieren waarvan ik het bestaan nooit had vermoed’

Emmanuelle Jowa

Nee, die hadden we niet zien aankomen: Delphine van Saksen-Coburg, the artist formerly known as Delphine Boël, maakt haar opwachting op het geboende parket van ‘Dancing with the Stars’ om al quicksteppend, tangoënd en urban freestylend de strijd aan te binden met BV’s als Nina Derwael, Lotte Vanwezemael en Pieter Timmers. De voor de hand liggende vraag ‘Waarom?’ – ‘Mais enfin, a-t-elle perdu la tête, quoi?’ in de taal van ons vorstenhuis – dringt zich op als was het Bill Cosby op een debutantenbal.

Delphine van Saksen-Coburg «De ploeg van ‘Dancing with the Stars’ heeft me twee jaar geleden voor het eerst benaderd. Dat ik hun voorstel niet meteen heb afgewezen, heeft ermee te maken dat ik dans beschouw als een kunstvorm, een verlengstuk van mijn leven als artiest. Ik heb toen de jongeman ontmoet die mijn coach zou worden als ik zou toezeggen, Sander Bos. Hij vertelde me dat hij mijn werk zeer wist te appreciëren, en dat hij zelfs ooit een choreografie had uitgewerkt die was gebaseerd op mijn levensloop.»

– Charmant.

Van Saksen-Coburg «Absoluut. Maar dé reden waarom ik uiteindelijk overstag ben gegaan, is dat ik met mijn deelname een erg bijzonder kind wil steunen dat met een zware ziekte kampt. Voor hem en voor zijn gezin wil ik eveneens een groots evenement organiseren in samenwerking met de Make-A-Wish Foundation, een organisatie die ik een warm hart toedraag.»

– Hebt u überhaupt enige danservaring?

Van Saksen-Coburg «Nee. De keren dat ik me in mijn leven op een dansvloer heb gewaagd, beperken zich tot huwelijksfeesten, discotheken en soirees. Ja, op de lagere school in Engeland heb ik eens één introductieles tot ballet gehad, waarna ik tegen mijn wil in een tutu en op roze balletslippers op een podium werd gezwierd. Ik herinner me dat mijn moeder, die in het publiek zat, brulde van het lachen – een ronduit traumatische ervaring.»

– Dat belooft voor ‘Dancing with the Stars’!

Van Saksen-Coburg «Ik heb núl technische bagage, maar Sander is een buitengewoon capabele coach, die me mezelf laat ontstijgen. Vaak voel ik me na een trainingssessie compleet gebroken – ik ontdek spieren waarvan ik het bestaan nooit had vermoed – maar ’t is haast niet te geloven hoeveel progressie ik in amper een paar maanden tijd heb gemaakt. Ik zou alle vrouwen van boven de 50 willen toeroepen: kom uit die sofa, je lichaam is tot meer in staat dan je denkt!»

– Met permissie, mevrouw, maar ik blijf het toch merkwaardig vinden dat u hieraan meedoet.

Van Saksen-Coburg «Ecoutez, helemaal in het begin zag ik het eerlijk gezegd ook niet zitten. ‘Wat zullen de mensen zeggen?’ vroeg ik me af – je weet dat ik mijn hele leven tegen roddels heb moeten opboksen. Maar toen heb ik tegen mezelf gezegd: ‘Je bent doodsbang. Juist daarom moet je het doen’. Je bouwt toch geen bestaan op in functie van wat andere mensen over je denken? Anders lig je straks op je doodsbed zonder ooit eens een sprong in het duister te hebben gewaagd.»

Dancing with the stars
Play4, zaterdag 4 dec., 20.35

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234