'Ik heb weinig street credibility: daarvoor is mijn leven niet goor genoeg’ Beeld Geert Van de Velde
'Ik heb weinig street credibility: daarvoor is mijn leven niet goor genoeg’Beeld Geert Van de Velde

65 JAARDany Verstraeten

Dany Verstraeten over zijn carrière, de media, zijn ooglidcorrectie én ‘elke dag dezelfde foto van Kris & Dany’

‘VTM Nieuws’-anker Dany Verstraeten wordt vandaag 65 jaar. Hij is nog altijd de onbetwistbare spits van de newsroom van de Medialaan en zal tot nader order blijven presenteren in het weekend. Twee jaar geleden sprak hij met Humo, herlees hier het interview.

(Verschenen in Humo op 29 januari 2018)

DANY VERSTRAETEN «Ik heb nooit aan carrièreplanning gedaan, ik heb zelfs nooit gesolliciteerd. Ik heb alleen gesprekken gevoerd. Twee om precies te zijn. Het eerste vond plaats na het allereerste concert van Dire Straits in België, half oktober ’78, op het Sint-Jacobsplein in Leuven. Daar ben ik aan de praat geraakt met Jan Schoukens en Jos Van Oosterwyck van Radio 1. Ik had hen bij de kraag gevat omdat ik altijd voor de radio wilde werken: ik was opgegroeid met piratenzenders zoals Radio Veronica, Radio Londen en Radio Noordzee. ’s Nachts luisterde ik onder de lakens naar de transistorradio die ik op mijn 14de had gekocht met het geld van mijn vakantiejobs. Ik was nog student, maar na dat gesprek in Leuven mocht ik een proefreportage maken, en van het ene is het andere gekomen. Ik ben tien jaar bij de verkeersredactie van de openbare omroep gebleven.

»Het tweede gesprek was met Mike Verdrengh, die ik weleens was tegengekomen in de gang van de VRT. Mike bereidde met Guido (Depraetere, red.) de opstart van VTM voor in een oud kasteeltje in Peutie. Ik maakte voor de openbare omroep intussen ‘Mobiele mensen’, een tv-programma over auto’s, en ik dacht dat VTM ook zoiets wilde. Dat heb ik omstandig uit de doeken gedaan, Mike en Guido lieten me geduldig uitspreken en vroegen toen: ‘Ben je uitgepraat? Want wij hebben andere plannen met jou.’ Zij hadden hun nieuwsanker gevonden, maar ik viel compleet uit de lucht.»

HUMO Wat zagen ze in u?

VERSTRAETEN «Mike had een uitgelezen fingerspitzengefühl, dat heeft hij bewezen, maar wat zag hij in mij? (Denkt na) Een jonge man met ambitie, die rust uitstraalde en goed voor de dag kwam? Als ik mijn baard tenminste wilde afscheren (lacht). Daar stond hij op, hij hield zijn vingers 5 centimeter uit elkaar: ‘Ik heb zoveel Amerikaanse studies liggen die bewijzen dat een anker met baard niet kán.’ Die studies heb ik nooit gezien, maar de baard is er wel afgegaan.»

HUMO Fris geschoren vatte u de start van VTM aan. Dat was naar het schijnt pure improvisatie.

VERSTRAETEN «Terwijl Mike en Guido in hun kasteeltje zaten, kwamen wij in een oude loods terecht. We werkten aan plastic tafels en zaten op plastic stoelen: het VTM-gebouw was nog niet klaar. ‘Wat gaat dat hier geven?’ was de teneur. Mijn BRT-collega’s bij de verkeersredactie – Bruno Raes, Dirk Somers en Ivan De Vadder – hadden me eerder al voor gek verklaard: ‘Ge gaat er spijt van krijgen.’ Maar ik wilde vooral geen spijt krijgen omdat ik het níét had geprobeerd.»

‘Ik wil dat mensen mij graag hebben, dat zit ingebakken in mij. Als ze mij een klier zouden vinden, zou ik daarvan wakker liggen' Beeld Geert Van de Velde
‘Ik wil dat mensen mij graag hebben, dat zit ingebakken in mij. Als ze mij een klier zouden vinden, zou ik daarvan wakker liggen'Beeld Geert Van de Velde

NEWS BEAT

HUMO Ik heb gisteren het allereerste VTM-nieuws herbekeken. Bijzonder entertainend.

VERSTRAETEN «Sinds YouTube en de sociale media word ik er weer vaker mee geconfronteerd. Ik zie dan, euh, iemand anders. Alleen mijn haarcoupe is onveranderd gebleven. De vorm, niet de kleur.»

HUMO Herinnert u zich die allereerste keer nog?

VERSTRAETEN «Natuurlijk. Ik ben zuinig met het woord mijlpaal, maar dat was er één. Voor Vlaanderen en de media, maar ook voor mij. Ook al wegens de doodsangsten die ermee gepaard gingen. Nog een geluk dat we niet goed beseften waar we mee bezig waren en wat ervan afhing. Dat die eerste keer niet perfect was, neem ik graag aan, maar de heisa achteraf was overdreven.»

HUMO Ik had al zo vaak gelezen over de reportage over de prijzen van tomaten, dat ik was gaan denken dat het een indianenverhaal was. Maar het was zelfs het eerste item. Ingeleid met een beeld van iemand die met een mandje vol primeurgroenten ging aankloppen bij de VRT.

VERSTRAETEN (wuift) «Dat was een bijdrage met een dubbele bodem. De primeur, dat waren wijzelf. Die reportage is een eigen leven gaan leiden en ik ga ze nu niet meer verdedigen, maar het was overduidelijk een knipoog. En leergeld: alle begin is moeilijk. Maar men heeft er heel vaak denigrerend over gedaan: zeker toen het beter met ons ging, had men er plezier in om ons daaraan te herinneren. Men wilde ons klein houden.»

HUMO De rest van jullie eerste nieuwsuitzending was allesbehalve schokkend, als je het met de ogen van vandaag bekijkt. Een overval op een geldtransport, iets over de trafiek van gestolen auto’s, een stuk over de gespannen relaties met de Congolese president Mobutu.

VERSTRAETEN «Natuurlijk was dat niet schokkend: dat was heel behoorlijk.

»Wij hadden van het begin af afgesproken dat we ons niet zouden vastpinnen op het politieke en sociaal-economische nieuws waar de openbare omroep zich toe beperkte: de Wetstraat en de mening van een paar vakbondsmensen. We hebben justitie erbij gehaald, showbizz en de weekendongevallen. Dat was ongezien, maar het speelde wellicht in ons voordeel dat op de redactie veel mensen zaten die weinig ervaring hadden met televisienieuws. Logisch: niemand van de gevestigde waarden wilde naar VTM komen. Met als plezierig gevolg dat er een sterke korpsgeest heerste, die alleen maar sterker werd toen de kritiek aanzwol. We waren ook heel snel succesrijk: na een paar maanden was VTM een begrip. Tot ergernis van coryfeeën als Paul Muys, die klaagde over ‘die ergerlijke idiote Japanse autootjes beplakt met VTM-stickers’. Denigrerend tot en met: dat was bon ton. Terwijl wij altijd respect voor de Vlaamse kijker hebben gehad. En andersom: wij werden onthaald als de bevrijder, de Vlamingen waren opgelucht dat ze van de saaie, stoffige openbare omroep af waren.»

HUMO Wat woog het zwaarst: de lof van de gewone man, of de kritiek van het journalistieke establishment?

VERSTRAETEN «Ik heb altijd moeite gehad met die kritiek. Mensen denken zo graag in hokjes: ik was een goeie toen ik bij Radio 1 werkte, en een idioot de dag nadat ik was overgestapt.»

HUMO Ik herinner me een verhaal over een VRT-collega die u tijdens een diner iets lelijks had toegesnauwd: daar was u oprecht van aangedaan.

VERSTRAETEN «Ik was als losse medewerker van Radio 1 uitgenodigd op een mosselsouper, in een zaaltje boven een café. Ik kwam daar als jonge kerel tussen allemaal routiniers terecht. Ik was onder de indruk en hield me gedeisd, maar één van de vaste waarden nam me en plein public onder vuur: ‘Ben jij die Dany? Je reportage van zondag trok op niets.’ Ik voelde de aarde onder mijn voeten wegzakken. Als ik ooit een biografie schrijf, zal ik de naam van die man zeker vermelden, het was iemand die ik bewonderde. Ik kon niet begrijpen waarom mensen met een reputatie de nood voelen om jonge mensen zo te kleineren: ik heb me voorgenomen om dat zelf nooit te doen.»

HUMO U geeft niet zo vaak interviews: heeft dat met de kritiek van de begindagen te maken?

VERSTRAETEN «Wat er toen allemaal geschreven is, dat is eigenlijk onvoorstelbaar. Ik probeer serieus bezig te zijn met mijn vak, en dan is het niet plezant dat je constant onderuit wordt gehaald door een bepaalde pers. Maar ik lag er niet wakker van, omdat de kritiek ruimschoots gecompenseerd werd door ons succes. Als je overal in Vlaanderen sympathiek wordt bevonden – ‘Goed gedaan, Dany!’ – vergeet je de wanklanken gemakkelijker.»

HUMO Jullie waren vedetten.

VERSTRAETEN «Mike en Guido hebben dat gecultiveerd, op zijn Amerikaans. Wij hadden stapels foto’s die we moesten signeren en uitdelen.»

HUMO Ik moet nu plots ergens aan denken: ‘Actie, actie...’

VERSTRAETEN (vult aan) «‘...de redactie’. Uit ‘News Beat’, de single die we ooit met de nieuwsdienst hebben opgenomen. Dat idee is op café ontstaan. Het was de tijd van de new beat, het was een zottigheid. Dat was niet aan mij besteed, maar bon.»

'VTM werd onthaald als de bevrijder: de Vlamingen waren opgelucht dat ze van de saaie, stoffige openbare omroep af waren' Beeld Geert Van de Velde
'VTM werd onthaald als de bevrijder: de Vlamingen waren opgelucht dat ze van de saaie, stoffige openbare omroep af waren'Beeld Geert Van de Velde

BOMMELDINGEN

HUMO De journalistiek is enorm veranderd in dertig jaar tijd.

VERSTRAETEN «Niet alleen de onderwerpkeuze, maar ook de presentatie. Toen ik begon, zat de nieuwslezer in een neutraal keurslijf. Dat stond gelijk aan objectiviteit. Wij vonden dat iemand die het nieuws leest, ook van vlees en bloed is: wij mogen tonen dat we geraakt of geamuseerd zijn.»

HUMO Slaat de slinger niet door? Bij sommige nieuwslezers heb ik stilaan het gevoel dat ze me voor een kind nemen.

VERSTRAETEN «Je moet niet overdrijven, maar de juiste evenwichtige toon is een zoektocht. En iedereen heeft zijn eigen stijl. Maar we komen met ons hoofd vrij close in beeld: je hebt niet veel nodig om accenten te leggen.»

HUMO U doet nu al dertig jaar dezelfde job: hoe vaak hebt u zich verveeld?

VERSTRAETEN «Niet. Omdat de job voortdurend evolueert. En vergeet niet dat ik ook vijftien jaar ‘Telefacts’ heb gedaan, en daarna automagazines.»

HUMO Als u voor de vijftiende keer een stukje over Aalst Carnaval aankondigt, dan zal u toch ook wel een lichte deining in het hoofd ervaren?

VERSTRAETEN «Er zit een stuk routine in, maar ik heb er altijd voor gezorgd dat die niet de bovenhand haalt. Je moet elke nieuwsdag met een zekere verwondering aanvatten. Zelfs als het 21 juli is en het opnieuw regent: ‘Wat is het verschil met vorig jaar?’ De jobinhoud en het tempo veranderen zo snel dat je niet de tijd krijgt om je te vervelen. De job blijft spannend en veeleisend. Elke seconde telt, je zit aan het einde van een keten waar tientallen mensen aan gewerkt hebben: elk woord moet juist zitten.»

HUMO Bent u soms nog zenuwachtig?

VERSTRAETEN «Het blijft een rechtstreekse uitzending. Ik heb ‘Het nieuws’ eens na zeven minuten moeten stilleggen omdat de technische problemen bleven opduiken: ‘Sorry, mensen, we stoppen ermee.’ Ik raak nooit in paniek, maar je mag ook niet doen alsof er niets aan de hand is. De kijker weet intussen dat het een technisch gebeuren is, en dat is ook voor hen spannend. Die keer dat we na zeven minuten van antenne gingen, hebben we tien, vijftien minuten een pancarte getoond – ‘Even geduld’ – en merkwaardig genoeg zijn toen honderdduizenden mensen blijven kijken: ‘Gaan ze eruit raken?’ (lacht)»

HUMO Martine Tanghe heeft zich ooit tijdens een uitzending uit de voeten gemaakt na een bommelding.

VERSTRAETEN «Wij hebben ook ooit een bommelding gehad, maar de regie heeft mij daar niks over gezegd. Ik zag de ene technicus na de andere verdwijnen, tot ik alleen in de studio achterbleef. Omdat het vaste camerastandpunten waren, kon ik gewoon voortdoen. Achteraf kreeg ik te horen: ‘Er was een bommelding, en iedereen die niet nodig was, mocht weggaan.’ (lacht) Tja, iets wat succes heeft, trekt rare mensen aan.»

HUMO Krijgt u soms gekke fanmail?

VERSTRAETEN «Nu niet meer. Ik behoor tot het meubilair, ik ben de nonkel die elke week op bezoek komt. Die doe je geen oneerbare voorstellen. Maar in het begin kreeg ik veel fanmail. Tot en met avances. Ik had er minder last van dan de vrouwelijke collega’s, die soms erg hardnekkige habitués hadden. Ik ben nooit in de verleiding gekomen, nee: ik houd het beleefd op afstand. Ik heb die bekendheid ook nooit nagestreefd. Waardering is prettig, maar ik vind het niet prettig als het eten uit mijn bord wordt gekeken. Dat was wennen. Ik ben natuurlijk geen Koen Wauters, bij nieuwsankers is er een zekere drempelvrees. Ik word alleen over serieuze dingen aangesproken (lachje).»

HUMO Zoals over uw ooglidcorrectie?

VERSTRAETEN «Wekelijks. Tot mijn grote consternatie was dat een nationaal nieuwsfeit.»

‘Ik ben geen man die op de barricaden gaat staan. Wat niet wil zeggen dat ik met mijn voeten laat spelen’ Beeld
‘Ik ben geen man die op de barricaden gaat staan. Wat niet wil zeggen dat ik met mijn voeten laat spelen’

EEN SLECHT MOSSELTJE

HUMO Welke andere nieuwsmomenten zullen u altijd bijblijven?

VERSTRAETEN «9/11 was natuurlijk het meest markante nieuwsfeit, maar professioneel heb ik de meeste voldoening uit de eerste verjaardag van de aanslagen op de Twin Towers gehaald. We zijn toen live gegaan, pal naast Ground Zero, tussen ploegen van de BBC, CNN en NBC. Achteraf had ik echt het gevoel dat ik iets strafs had gedaan. We werkten daar samen met een Amerikaanse crew, en één van die mensen zei me: ‘Als je een Amerikaan was geweest, zou je een geweldige carrière gehad hebben.’»

HUMO U presenteerde ook de extra nieuwsuitzending over de dood van koning Boudewijn. Ook al was u doodziek.

VERSTRAETEN «Dat was ’s nachts begonnen door een slecht mosseltje: ik voelde me miserabel. Om halfvier werd ik uit bed gebeld. Ik ben naar Vilvoorde gereden, grijs en bleek, maar met genoeg Motilium en aspirine heb ik de uitzending gehaald – de adrenaline heeft de rest gedaan. Nooit zoveel goede reacties gekregen na een uitzending: de mensen zagen dat ik echt meeleefde met het onderwerp. Die dag moest ik geen moeite doen om sober maar doorleefd te klinken.»

HUMO Wellicht was de dood van uw collega Danny Huwé nog dramatischer. U moest op kerstdag ’89 aankondigen dat hij was neergeschoten in Boekarest, waar hij de revolutie versloeg.

VERSTRAETEN «Dat was één van de moeilijkste momenten van mijn leven. Wij zijn het gewend om de dood aan te kondigen, maar als het over een collega en een vriend gaat, van wie je de vrouw en de kinderen kent, dat is, euh… (zoekt naar zijn woorden) De toenmalige VTM-baas Leo Neels zat naast mij op de set te huilen. Ik heb hem gezegd dat hij zich moest herpakken, omdat ik het anders ook niet droog zou houden.»

HUMO De geschiedenis herhaalde zich met een auto-ongeval in Namibië, waarbij Belgen om het leven kwamen. Vrienden van u.

VERSTRAETEN (stilletjes) «Mijn vrouw en ik hadden ook in dat busje moeten zitten. Er was iets tussen gekomen, anders hadden we het laatste traject van de reis mee afgelegd, en precies toen gebeurde het ongeluk. Als je dat dan moet voorlezen... (blaast) ‘Dat nooit meer,’ heb ik gezegd. Als de dood zo dichtbij komt, wil ik het niet meer aankondigen.»

'Ik ben de nonkel die elke week op bezoek komt. Die doe je geen oneerbare voorstellen'

 Beeld Geert Van de Velde
'Ik ben de nonkel die elke week op bezoek komt. Die doe je geen oneerbare voorstellen'Beeld Geert Van de Velde

TAFELSPRINGER

HUMO U zit hier bijna dertig jaar. Dat wil zeggen dat u een lange rij hoofdredacteurs hebt overleefd, zonder dat uw kop gerold is. Dat is op zich al een verdienste.

VERSTRAETEN «Wat zeker heeft geholpen, is dat ik niet de minste ambitie heb om directeur of hoofdredacteur te worden. Ik ben goed in wat ik doe en ik voel niet de behoefte om van ’s morgens tot ’s avonds te vergaderen. Ik heb altijd mijn eigen koers gevaren, ik heb mijn ziel nooit verkocht aan een baas. (Denkt na) Iets wat ik lang heb meegesleept, is mijn afscheid bij ‘Telefacts’. Ik had dat programma, dat bijwijlen zeer spraakmakend was, vijftien jaar lang gepresenteerd. Tot de toenmalige bazen zeiden: ‘We gaan je in de zomer eens vervangen.’ ‘Waarom niet?’ dacht ik, maar ik moest na de zomer niet meer terugkomen. Dat was een weinig elegante manier om me opzij te schuiven.»

HUMO Dat was een beslissing van toenmalig hoofdredacteur Eric Goens?

VERSTRAETEN «Dat zou kunnen (lacht). Ik vond het spijtig, omdat het programma behoorlijk spraakmakend was tijdens de gloriejaren. Ik heb niet eens afscheid kunnen nemen van de kijkers.»

HUMO Bent u op de tafel gaan kloppen?

VERSTRAETEN «Dat is niet mijn stijl.»

HUMO U zegt het vaak in interviews: ‘Ik maak niet graag ruzie.’ Is dat berekening, of inborst?

VERSTRAETEN «Ik ben zo geboren: ik heb graag dat de mensen mij graag hebben. Het is niet altijd een goede eigenschap, maar ik ga het conflict liever uit de weg dan dat ik het aanga.»

HUMO Bent u een binnenvetter?

VERSTRAETEN «Uiteindelijk zal ik er wel mee naar buiten komen, maar pas nadat ik het lang genoeg heb opgekropt. Ik ben nu eenmaal geen man die op de barricaden gaat staan. Wat niet wil zeggen dat ik met mijn voeten laat spelen.»

HUMO Collega’s zeggen dat u op de werkvloer amicaal en benaderbaar bent, maar niet erg uitgesproken. En zeker geen open boek.

VERSTRAETEN «Ik kan me voorstellen dat ze dat denken. Ik voel niet de behoefte om aan iedereen mijn diepste zielenroerselen te openbaren. Ik loop niet te toeteren over de hotels waar ik met vrouw en kinderen heb verbleven. Dat is iets voor de vrienden, maar zelfs bij hen loop ik niet met mijn gevoelens te koop. Dat is de aard van het beestje. Ik ben daar voorzichtig in. Ik weet niet waarom, ik sta er nooit bij stil.»

HUMO Een collega: ‘Dany is op de redactie een verlengstuk van zichzelf op de set.’

VERSTRAETEN «Dat is absoluut waar. Ik heb deze job dertig jaar kunnen volhouden omdat ik geen cinema speel: je kunt sommige mensen een tijdje bedriegen, maar niet iedereen dertig jaar. Mijn job ligt in het verlengde van mijn karakter.»

HUMO U straalt de juiste degelijkheid uit.

VERSTRAETEN «Je moet vertrouwen wekken en blijk van kennis geven. Leeftijd speelt dan wel in je voordeel. Jan Becaus zei altijd dat een nieuwslezer ‘geur-, smaak- en kleurloos als een aardappel’ moet zijn: daar ga ik absoluut niet mee akkoord. We moeten wel een grootste gemene deler zijn, omdat we zowel voor kinderen van 7 als bejaarden van 85 werken.»

HUMO Degelijkheid heeft ook een gevaarlijk kantje: het kan verzanden in saaiheid. Hebt u nooit zin om uit de band te springen?

VERSTRAETEN «Nee, ik ben altijd meer een observator dan een doener geweest. Als we met een gezelschap op stap zijn, kan ik ervan genieten om iemand anders het voortouw te zien nemen. Ik voel nooit de behoefte om de eerste viool te spelen.»

HUMO Maar waar wordt Dany Verstraeten echt enthousiast en wild van?

VERSTRAETEN «Ik kan me bijzonder goed amuseren als ik met de copains uitga, maar ook dan struikelen we niet lallend over elkaar. Ik hou niet van excessen. Ik heb nooit drugs gebruikt, zelfs geen wiet. Ik hou van een goede pint op een concert, maar ik zal nooit de street credibility hebben van de artiest op het podium: daarvoor is mijn leven niet goor genoeg.»

HUMO Zenders peilen op gezette tijdstippen naar de appreciatie van hun schermgezichten. Uw kwaliteit is dat niemand echt tégen u is.

VERSTRAETEN «Dat is geweldig. Ik wil dat mensen mij graag hebben, dat zit ingebakken in mij. Als ze mij een klier zouden vinden, zou ik daarvan wakker liggen. Ik heb altijd een hemelse schrik gehad om op te vallen. Als ik in gezelschap ben, stop ik me het liefst van al weg. Als kind was ik ook onopvallend. Toen VTM een aflevering van ‘Klasgenoten’ aan mij wilde wijden, hebben ze mijn klasgenoten van indertijd opgebeld. De helft herinnerde zich niet dat ik bij hen in de klas had gezeten (lacht). ‘Hoe? Zat ik in de klas bij Dany Verstraeten?’ En dat was in de periode dat VTM echt hot was, hè.»

HUMO U wilt niet opvallen, maar u werkt toch al ruim dertig jaar voor televisie?

VERSTRAETEN «Dat is inderdaad de grote contradictie van mijn leven: in mijn huidige job kan ik mij niet wegstoppen. Ik denk dat het voor een stuk compensatie is, maar ik voel me ook betrekkelijk beschermd als ik in de studio zit. Tegenwoordig is er nog maar één cameraman aanwezig, en één technicus die de autocue bedient: eigenlijk is het een intiem gebeuren. Je staat niet stil bij de 700.000 mensen die kijken. Nadine De Sloovere zei altijd: ‘Hou voor ogen dat je tegen je ma en je pa praat.’ Zo heb ik het altijd gedaan.

»Soms word ik gevraagd om evenementen in te leiden: ‘Jij bent dat toch gewend!’ Maar dat is niet waar. Ik heb van het begin af ook besloten om niet in het schnabbelcircuit te stappen. Mike Verdrengh heeft me daar altijd voor gewaarschuwd. Voor je het weet, sta je voor een habbekrats een bakkerij te openen op een bierbak.»

NU IETS VURIGER

HUMO Al dertig jaar vloeit er inkt over de concurrentie tussen ‘VTM nieuws’ en ‘Het journaal’. Is het maar een indruk, of is de concurrentie wat geluwd?

VERSTRAETEN «Vroeger werd ze op de spits gedreven: wij daagden de VRT uit. We waren maar met twee, en dus waren we water en vuur. Nu is het landschap compleet versplinterd.»

HUMO Is het ook geen kwestie van berusting? De achterstand op ‘Het journaal’ is heel groot geworden. In de tweede week van januari keken op een dag 1,2 miljoen mensen naar ‘Het journaal’. Jullie topscore was 734.000.

VERSTRAETEN «Wij zijn een aantal jaar marktleider geweest, nu hebben zij de koppositie weer overgenomen. Het zou erg zijn als wij tegen concurrentie waren, we zijn er namelijk mee begonnen (lachje). Het is aan ons – of aan hen, naargelang hoe de kaarten liggen – om beter te zijn. Vollediger.»

HUMO Sinds enige tijd is er onmiskenbaar weer meer journalistieke sérieux in ‘VTM nieuws’ geslopen.

VERSTRAETEN «Onze algemeen hoofdredacteur Kris Hoflack hamert op meer Wetstraat en buitenlandberichtgeving, maar alle andere onderwerpen kun je evengoed met meer sérieux benaderen. En politiek is inderdaad belangrijker geworden in ‘VTM nieuws’.»

HUMO Met als belangrijkste exponent: het wekelijkse politieke interview op zondagmiddag.

VERSTRAETEN «Mensen denken dat het nieuw is, maar twintig jaar geleden deden we het ook. Toen ‘Polspoel en Desmet’ kwam, zijn we ermee gestopt, nu hebben we het weer opgepikt. En het marcheert goed. Ik vind het knap dat we met die tien minuten op zondagmiddag een adequaat antwoord geven op twee uur ‘De zevende dag’. We hebben een stem in het politieke debat: de zondagmiddag op VTM is een vaste afspraak geworden.»

HUMO Politici komen vaak naar de studio met nieuws in de binnenzak. Soms lijken die primeurs vooraf doorgenomen: dan krijg je de indruk van een één-tweetje. Er wordt ook weleens gezegd dat u niet kritisch genoeg bent.

VERSTRAETEN (lichtjes geërgerd) «Ach, dat vind ik flauwekul. Er zijn mensen die met het mes tussen de tanden aan zo’n interview beginnen: dat zit niet in mijn karakter en ik vind dat niet gepast. Ik probeer de gasten altijd op hun gemak te stellen: dan worden ze vanzelf loslippiger. Als je mensen aanvalt, klappen ze dicht en zeggen ze niets. We zijn geen duidings- of debatprogramma, maar een nieuwsprogramma: als we nieuws maken, is dat dus niet verkeerd.»

HUMO Bij bepaalde politieke partijen hoor je mopperen dat die zondaginterviews thuismatchen zijn voor Bart De Wever en andere N-VA’ers.

VERSTRAETEN (geïrriteerd) «Kijk, ik ben journalist, geen politicus. Als ik tegenstand wil bieden, moet ik zelf maar in de politiek gaan. Ik ga ervan uit dat die politici hun ouders niet hebben vermoord. Ik behandel hen dus met respect, ik stel de vragen die gesteld moeten worden en zij krijgen de tijd om hun punt te maken. Die methode werpt vruchten af. Een maand geleden heeft Jan Jambon op mijn set harde woorden over Spanje gesproken: de dag erna openden de Spaanse nieuwsuitzendingen met die uitspraak. De quote van Jambon over het opkuisen van Molenbeek: hier ontlokt. Geert Bourgeois heeft bij mij aan tafel gezegd dat de taalgrens een stakingsgrens is geworden en dat Vlamingen daarop spuwen.»

null Beeld


KRIS EN DANY

HUMO U wordt dit jaar 63. Dat klinkt als: stilaan pensioengerechtigd.

VERSTRAETEN «Zoals ik nooit aan carrièreplanning heb gedaan, doe ik ook niet aan pensioenplanning. Ik heb bijvoorbeeld nog niet naar mypension.be gesurft: ik heb geen idee wanneer ik met pensioen zou kunnen gaan. Ik weet wel dat ik hier geen vijf of tien jaar meer zal zitten, maar de zender is nog niet komen zeggen dat het tijd wordt om in te pakken. Ik herinner me dat Christian Van Thillo, the big chief himself, op een vergadering eens zei: ‘I like grey hair in the news.’»

HUMO Overweegt u soms een carrière na VTM?

VERSTRAETEN «Nee.»

HUMO U bent verschillende keren gepolst door politieke partijen.

VERSTRAETEN «Er zijn verschillende pogingen geweest om mij over de brug te halen.»

HUMO Eén keer hebt u het ernstig overwogen, een tiental jaar geleden.

VERSTRAETEN «Omdat ze bleven aandringen. Ik heb uiteindelijk afgehaakt omdat de zender mij niet kwijt wilde – dat vond ik heel tof – en omdat Pol Van Den Driessche op mij heeft ingepraat. Hij heeft het mij afgeraden: ‘Het is niet jouw soort leven.’»

HUMO We hebben het voor de duidelijkheid over Open VLD.

VERSTRAETEN «Toen wel, maar ik ben door veel partijen – van links én rechts – gevraagd: dat stelt me gerust. Ik heb geen links of rechts imago.»

HUMO U houdt van Italiaanse wijnen en snelle auto’s.

VERSTRAETEN (grijnst) «Dat ligt in de lijn van bepaalde partijbonzen, ja. Nu, ik denk dat het mijn biotoop niet is. Bij VTM kan ik een prominente rol spelen, in de politiek zou ik een meeloper zijn.»

HUMO Het zou ook moeilijk te combineren zijn met uw gezin: u hebt nog erg jonge kinderen.

VERSTRAETEN «Laat het me zo uitdrukken: ik ben er laat aan begonnen. Mijn dochter is 15 en volop aan het puberen, mijn zoon is 11 en zal er straks wel aan beginnen.

»Ik heb lang gedacht dat ik kinderloos zou blijven, maar toen begon mijn vrouw aan te dringen. Ik heb er nog geen seconde spijt van gehad. Ik ben wel blij dat ik zo lang gewacht heb. Als ik vader was geweest in de beginjaren van VTM, dan zou het slecht afgelopen zijn. Ik ben een erg aanwezige vader, maar in de jaren 90 was dat niet mogelijk geweest. Al mijn energie ging naar VTM, ik heb mijn privéleven toen verwaarloosd. Wij trokken alleen met elkaar op. Het was wij tegen de rest. Als een groepje indianen dat het opnam tegen de cowboys.»

HUMO Slotvraag: de voorbije maanden maakte de Facebookgroep ‘Elke dag dezelfde foto van Kris en Dany’ furore, en is intussen goed voor dertigduizend likes. Elke keer werd dezelfde foto van u en Kris Wauters gepost, in een cabrio. Waar is die foto genomen?

VERSTRAETEN «Dat is gebeurd tijdens opnames voor ons automagazine, dat toen gepresenteerd werd door Kris Wauters. We waren op een oldtimerbeurs in Gent, en we zagen een klein en grappig vehikel staan. We zijn daar voor de lol in gaan zitten, en iemand van de ploeg heeft daar een foto van genomen.»

HUMO Kon u lachen met de onderschriften? Ik haal er ééntje bij: ‘Kris is lastig, want Dany heeft weer pudding meegenomen in de auto. Je kan het moeilijk zien, omdat hij het in zijn rechterhand heeft. Kris heeft nochtans een hele lijst met voedsel dat niet in de auto mag sinds het bolognese (sic) incident.’

VERSTRAETEN «Ik vind het ronduit hilarisch. En Kris ook. Ik blijf mij erover verbazen waar ze de inspiratie halen om commentaar te maken over die foto. Eén van de grappigste vond ik hun aankondiging van de beste vakantiefoto’s van Kris en mij, met telkens weer datzelfde beeld. Fantastisch toch?»

HUMO Gaat u in het echte leven ook naar de yogales om dan naast uw matje te gaan liggen en te roepen: ‘Volledig van ’t matje!’

VERSTRAETEN «Nee, ik heb niets met yoga. Maar het is toch tof dat die serieuze ballon van het nieuws waar ik elke dag in zit, nu en dan doorgeprikt wordt?

»Ik weet niet wie die Facebookgroep heeft opgestart. Ik heb me laten vertellen dat het iemand is die vroeger bij VTM gewerkt heeft, en nu bij de VRT zit. Maar een groter mysterie is: hoe is hij aan die foto geraakt, die ik zelf niet eens heb?»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234