null Beeld

tv-tipGeesten uitdrijven in china

'Dat was lachen! We kunnen er weer een jaartje tegen!'

Waar zitten ze nu, de homeopathische dokters en andere alternatieve geneeskundigen? Waar zijn de veganistische hypnotiseurs? Als er één moment is om zich te profileren, dan wel nu. Als ik een voetreflexmasseur of een biodynamisch kruidenvrouwtje zou zijn, dan was ik niet weg te slaan bij Danira of Bart Schols. 'Beste meneer Van Ranst,' zou ik zeggen, 'er zijn alternatieven hoor, maar dan moet je uit de ivoren toren van de westerse wetenschap durven te komen.'

Hugo Matthysen

En waarom heeft Dr. A. Vogel nog geen beschermende druppeltjes op de markt gebracht? Dat zijn dingen die ik mij afvraag, maar enkel in mijn vrije tijd. Want het leven gaat door, en beroepshalve moet ik mij bezighouden met die éne vraag: die onbekende stammen in de onherbergzame bergstreken van China, die drijven weleens geesten uit. Maar hoe doen ze dat precies? En waarom?

ERICA VANDENBAMI (experte) «Ze doen dat vooral om eens goed te lachen, want het leven in die onherbergzame gebieden biedt weinig andere ontsnappingsmogelijkheden. Sporten is er onmogelijk, je zou wel gek zijn om te gaan skaten of voetballen op een steile helling die uitgeeft op een ravijn die uitzicht biedt op stapels skeletten met daartussen wat basketballen, mountainbikes en verdwaalde badmintonpluimpjes van sportieve risicolopers.»

HUMO Wat is er zo ontspannend aan het uitdrijven van geesten?

VANDENBAMI «Het draait vooral om de voorpret. In de zomer zitten die herders maandenlang alleen met hun geiten in de bergen. Je hebt daar geen wifi, je bent er dus helemaal op jezelf aangewezen. De eenzaamheid kan er wurgend zijn, en dan is het goed dat er iets is om naar uit te kijken: de geestuitdrijving in de winter.»

HUMO Ja, maar wat is er zo leuk aan een geestuitdrijving?

VANDENBAMI «Voor een westerling? Weinig. Er is ook nauwelijks sprake van een ritueel. De sjamaan zwaait wat met een geitenstaart en roept: 'Geest, verlaat onmiddellijk het lichaam van Cheng!' De persoon in kwestie antwoordt dan: 'Goed, ik ben al weg.' Dat is alles.»

HUMO En daar kijken die herders de hele zomer naar uit?

VANDENBAMI «Ja, want dan begint het pas, met de fase van de geestindrijving. Een andere geest neemt bezit van het lichaam van Cheng. Dat wordt vooraf met de betrokkene afgesproken, meestal is dat de geest van een kip of een hond.»

HUMO Waarom?

VANDENBAMI «Wellicht omdat die beesten makkelijk te imiteren zijn, maar dat moet nog verder worden onderzocht. Dus als de sjamaan beveelt dat de geest van een hond zich in het lichaam van Cheng moet vestigen, dan begint die Cheng wat te blaffen en te kwispelen. Soms heb je weleens een aanwezige die met een stok gooit, maar zo'n hond gaat die natuurlijk niet apporteren. Want je zit met die ravijnen, het moet luchtig blijven.»

HUMO En hoe loopt zo'n ritueel af?

VANDENBAMI «Na tien minuten roept de sjamaan: 'Kom maar terug, Cheng.' En dan antwoordt Cheng: 'Ik ben er al!' Daarna beginnen de bergbewoners vrolijk met elkaar te babbelen, en een vast gespreksonderwerp is: 'Dat was lachen, zeg! We kunnen er weer een jaartje tegen!'»

HUMO Geloven die mensen zelf dat het uit- en indrijven van die hondengeest echt is?

VANDENBAMI «Ik heb die vraag vaak gesteld, en telkens kreeg ik een vaag antwoord.»

HUMO Wat denkt u zelf?

VANDENBAMI «Ik heb het ritueel meermaals meegemaakt, en het ene jaar is het blaffen, opzitten en pootjes geven al wat overtuigender dan het andere. Maar dat kan ook aan de geest van de hond liggen, want ook bij honden heb je minder overtuigende exemplaren. Het zou voorbarig zijn om koudweg te beweren dat die Chinezen elk jaar een hond imiteren om zich wat te amuseren. Dat vraagstuk vergt verdere studie. Maar de twijfel blijft.»

‘Chinese dromen’, Canvas, vrijdag 17 april, 19.15

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234