null Beeld

Televisie★★★☆☆

Dat we in ‘Da’s liefde’ op VTM moesten zien hoe de 11-jarige Seppe werd afgewezen, was net iets te veel van het goede

Iemand als Jens Dendoncker, die naast een bovengemiddeld gevoel voor humor ook een ontegensprekelijke flair uitdraagt en te allen tijde meer ingesteld lijkt op goedschikse camaraderie dan op een avondje crossfit, zal bij de gemiddelde man in de straat (m/v/x) wel nooit bedreigend overkomen. Maar toch voelde ik tijdens 'Da's liefde' verbijstering: zulke toevallige passanten leggen weinig argwaan aan de dag wanneer een bekend gezicht gelast om ons, de kijkers, inkijk te verschaffen in hun liefdesleven, een onderzoeksveld dat toch op privéterrein ligt.

Tom Raes

In de eerste aflevering van 'Da's liefde', waarin de liefde wetenschappelijk wordt uitgebeend en onschuldige derden de resultaten voorgelegd krijgen, vroeg Dendoncker enkele Brugse voetgangers om stante pede hun partner op te bellen en voor de camera hun genegenheid mee te delen: een steekproef bij een drom Vlamingen had immers uitgewezen dat 13 procent van alle Vlamingen dat nooit verbaal deed. Dat verzoek vonden die voetgangers klaarblijkelijk best. 'Moet jij nu niet zeggen dat je me ook graag ziet?' vroeg één vrouw zorgelijk langs de telefoon na gedane zaken. Haar gemaal, van het enigmatische type: 'Ik heb geen zon binnen.' Misschien iets Brugs.

Dezelfde steekproef had ook aangetoond dat de mot in de aloude liefdesbrief zat, terwijl andere wetenschappers nochtans allerhande gezondheidsvoordelen toeschreven aan het schriftelijk opstellen van je affectie, zelfs een lager cholesterolgehalte. 'Da's liefde' goochelde graag met zulke onderzoeken en psychologische bevindingen. Om de liefdesbrief nieuw leven in te blazen, zette Dendoncker een paar kinderen aan om hun zielenroerselen prijs te geven middels pen en papier. Het liefdesleven zoals het is: de basisschool. Dat we de overhandiging van dat amoureuze schrijven ook te zien kregen, was misschien net van het goede te veel. Zo zagen we ook hoe de 11-jarige Seppe aanbelde bij Lucca om haar voor de camera, die net ver genoeg opgesteld stond om te kunnen twijfelen aan goede bedoelingen, zijn liefde te betuigen. Het meisje dat opendeed, liep al snel een tikkeltje rood aan. En toen moest Dendoncker nog opduiken. 'Ben jij toevallig ook een beetje verliefd op Seppe?' wilde die weten. Gelukkig liet Lucca zich niet klemrijden door het beknellende impromptu aan haar voordeur: ze wilde liever vrienden blijven. Omdat ik de ernst en de intensiteit van basisschoolliefde niet zo makkelijk relativeer als 'Da's liefde' dat doet, kon ik het tegelijkertijd onverminderd rot vinden voor Seppe. Dat hij zijn teleurstelling voor een kijkend publiek moest verbijten, was ook sneu. Daar dienen jongenskamers voor.

'Da's liefde' heeft mooie voornemens, getuige het segment waarin voor aanvaarding van het eigen lichaam werd gepleit, maar het wil voorlopig nogal nadrukkelijk als hartverwarmend getypeerd worden, wat het als vanzelf ook vatbaar maakt voor latente meligheid.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234