null Beeld Photo News
Beeld Photo News

TV-tip'First Dates'

Daten op de openbare omroep: 'Enkel eten en praten'

Een halve eeuwigheid na de rest van de beschaafde wereld komt nu ook de VRT over de brug met een eigen versie van 'First Dates', het datingprogramma waarin de deelnemers met elkaar op restaurant gaan. Onder het genot van een hoevekippetje met pommes pont neuf keken wij al eens diep in de ogen van de enige echte Hans Otten, wiens visitekaartje tegenwoordig 'Head of R&D at Warner Bros Belgium' vermeldt.

Noud Jansen

HANS OTTEN «Ik denk dat de VRT al wel langer op zoek was naar een geschikt datingprogramma, omdat er nog nooit zoveel singles zijn geweest als nu. Het past, kortom, in de tijdgeest. En 'First Dates' is zo goed als het enige bestaande datingprogramma dat aan het profiel van de openbare omroep beantwoordt, omdat het zo echt is. De deelnemers wordt niet gevraagd om in een resort op een tropisch eiland te gaan zitten, of om blind te trouwen: ze moeten enkel met elkaar eten en praten.»

HUMO Naast de originele Britse versie heb ik ook weleens iets van de Nederlandse, de Ierse en de Australische 'First Dates' zien voorbijkomen. Die waren op vrijwel alle vlakken beduidend minder geslaagd.

OTTEN «Wij hebben ons dan ook zo veel mogelijk aan het Engelse origineel proberen te spiegelen. We zijn zelfs ter plekke gaan kijken hoe zij het programma maken, net zoals we dat in Nederland hebben gedaan. En we hebben een workshop gevolgd waar alle landen vertegenwoordigd waren waarin het programma gemaakt wordt. Dat was zeer nuttig, omdat je er in één klap alle kinderziektes mee uitsluit: 'First Dates' is een programma dat er stáát. Natuurlijk, ieder land beschikt over een ander budget, maar veel ogenschijnlijk kleine details zijn overal exact hetzelfde. Zo worden de deelnemers closer in beeld genomen dan in andere programma's. We willen immers dat de kijker de kleinste non-verbale expressie opmerkt, omdat die heel veel kan betekenen.

»Er is trouwens ook een vertegenwoordiger van de hoofdzetel van Warner komen binnenwippen in ons pop-uprestaurant in Mechelen, om z'n zegje te doen over de kleur van de bloemetjes op tafel, en de positie van de planten en zo - je kunt het zo onnozel niet bedenken, of hij had er wel een dwingende mening over.»

HUMO Hebben jullie, 'Blind getrouwd' achterna, van een Ultrageheime Wetenschappelijke Formule gebruikgemaakt om de vrijgezellen aan elkaar te koppelen?

OTTEN «Neen.»

HUMO Oei!

OTTEN «We hebben wel een zeer uitgebreide vragenlijst laten invullen door elke deelnemer, op basis waarvan een tienkoppig team van televisieredacteurs matches heeft gemaakt op basis van leeftijd, interesses, persoonlijkheid, enzovoort. Hoe meer raakvlakken, hoe groter de kans op een geslaagde date. En anders komen er nog altijd leuke gesprekken van, vaak met de nodige humor.»

HUMO Quote van een man uit de eerste aflevering, net nadat-ie zijn date heeft gezien: 'Ik ben niet zo voor heel mooie dames, want die heb je nooit voor jou alleen. Ik vond haar perfect.'

OTTEN (lachje) «Welja, dat bedoel ik dus.» (nj)

First Dates Eén, donderdag 5 maart, 21.25

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234