TV-tip'Us'
David Nicholls: ‘Ik moest gewetenloos schrappen wat niet werkte’
Douglas Petersen krijgt van Connie, de vrouw die hij al 25 jaar zijn echtgenote mag noemen, te horen dat ze van plan is om hem te verlaten zodra hun zoon Albie naar de universiteit vertrekt. Dus komt de man met een plan op de proppen: hij wil met zijn gezin nog één keer een grote reis maken langs de culturele trekpleisters van Europa, in de hoop dat ze zo dichter naar elkaar toe groeien. Maar dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan.
‘Us’, van de Britse schrijver David Nicholls (ook de auteur van ‘One Day’, dat in 2009 werd verfilmd met Anne Hathaway in de hoofdrol), groeide in 2014 uit tot een wereldwijde bestseller. Het was dus een kwestie van tijd voor de BBC er een serie van zou maken: ‘Us’, met Tom Hollander en Saskia Reeves in de hoofdrollen, gaat deze week van start.
HUMO Net als bij de verfilming van ‘One Day’ heb jij het scenario geschreven. Heb je jezelf vaak vervloekt?
DAVID NICHOLLS (lacht) «Ik had het mezelf niet makkelijk gemaakt. Het boek wordt verteld vanuit het standpunt van Douglas, er is het vele reizen door Europa, het verhaal stuitert heen en weer in de tijd…. Maar als ik schrijf, hou ik me niet bezig met een verfilming, dan wil ik een zo goed mogelijk boek afleveren. ‘Us’ heeft wel iets filmisch: het verhaal is beïnvloed door Amerikaanse roadmovies en het bestaat uit 180 hoofdstukken, snapshots eigenlijk. Maar ‘One Day’ had twintig lange hoofdstukken, dat was ook geen geschenk voor de scenarist (lacht).»
HUMO Is het makkelijker om het werk van een ander in een scenario te gieten, zoals je hebt gedaan bij ‘Patrick Melrose’, de miniserie naar de boeken van Edward St Aubyn?
NICHOLLS «Véél makkelijker! Als scenarist moet je bijna gewetenloos door een boek gaan en uitmaken wat werkt op het scherm en wat niet, en als je als schrijver lang met een boek hebt geleefd, kan dat lastig zijn. Ik troost me met de gedachte dat het boek niet verdwijnt zodra de tv-serie er is: het zijn twee aparte vormen van hetzelfde verhaal.»
HUMO De reeks reist langs belangrijke steden in Europa. Was dat een uitdaging?
NICHOLLS «Het was soms een heksenketel. We hadden voor elke locatie wel een andere cameraploeg, maar het nam veel tijd in beslag om alle acteurs op de goede plek te krijgen. Daardoor moesten de opnames altijd zo efficiënt mogelijk verlopen. Ik herinner me acht uur in het treinstation van Barcelona, waar we zo goed als constant aan het filmen zijn geweest. De acteurs moesten zich zelfs omkleden in de toiletten (lacht).»
‘US’, BBC First, 22 september, 21.00