Day of Rage Beeld The New York Times
Day of RageBeeld The New York Times

Video★★★★★

‘Day of Rage’ reconstrueert de bestorming van het Capitool op schokkende en fenomenale wijze

Vincent Cardinaal

Weet ú nog waar u was op de avond van 6 januari 2021? Ik wel, en als ik het vertel, u mogelijk ook: ik zat met open mond te kijken naar CNN. Met verbazing zag ik hoe een schuimbekkende menigte het Capitool in Washington D.C. aan het veroveren was. Hun doel? De verkiezingsoverwinning van Joe Biden alsnog verijdelen. En: zoveel mogelijk schade aanrichten. Aan het Capitool, aan de democratie en, als het even kon, aan de (in hun ogen) grootste ‘misdadigers’: Huis van Afgevaardigden-speaker Nancy Pelosi en vicepresident Mike Pence. Voor hen liep het op het nippertje goed af. Nadat de meute eindelijk was overmeesterd, restte het verbijsterde gevoel dat Donald Trump, op dat moment nog president, zijn volk had opgehitst om zijn eigen volksvertegenwoordiging te elimineren.

The New York Times kwam deze week met de video ‘Day of Rage: An In-Depth Look at How a Mob Stormed the Capitol’, een 40 minuten durende reconstructie van die dag. Het is een fenomenaal en schokkend werkstuk, een must-see voor iedereen die iets wil begrijpen van het Absurdistan dat in de Verenigde Staten ontstond onder leiding van Donald Trump.

De NYT spaarde kosten noch moeite om de onderste steen boven te halen. Letterlijk duizenden smartphonefilmpjes werden geanalyseerd, en bij de rechter werden beelden van bodycams van de politie opgevraagd. Het resultaat is een nauwgezette reconstructie, die twee conclusies van keihard bewijs voorziet. Eén: de politie van Washington D.C. was niet toegerust op een stormende menigte, ook al waren alle aanwijzingen daar dat er gewelddadig protest zou ontstaan. En twee: Trump heeft zijn aanhangers, onder wie grote groepen onfrisse, extreemrechtse knokploegen, ondubbelzinnig aangemoedigd tot geweld over te gaan. Het bloed van de mensen die het leven lieten tijdens de bestorming (ironisch genoeg Trump-aanhangers) kleeft aan zijn handen.

Elke minuut in deze video stijgt de spanning verder. Je voelt hoe bedreigend het geweest moet zijn. Wat begint met verwensingen roepen, eindigt in vechtpartijen met de politie. Onderwijl blijft Trump (die voor het protest nog twitterde ‘it’s gonna be wild!’) de boel bagatelliseren en weigert hij het leger te laten ingrijpen. Ook geeft hij zijn vicepresident Mike Pence de schuld. Op het moment dat Trump wéét dat de betogers in het Capitool rondlopen, bewapend met knuppels en luid roepend dat ze de scalp van Pelosi en Pence komen halen, twittert hij dat hij Pence een lafaard vindt. De video bevat schokkende beelden. We zien hoe een politieagent ten einde raad een Trump-aanhanger neerschiet (deze vrouw zal het niet overleven) en hoe buiten een andere aanhanger (weer een vrouw) wordt vertrappeld door haar medestanders.

De bestorming van het Capitool is zonder meer één van de grootste schandvlekken uit de moderne geschiedenis van de westerse wereld. Het is het resultaat van een president die er geen probleem in ziet constant te liegen en mensen op te hitsen. Ook in ‘Day of Rage’ zie je meerdere agenten simpelweg het hoofd afwenden als betogers het Capitool binnendringen. Uit sympathie of doodsbang? Mogelijk beide. Feit is dat de politie niet alleen onderbemand was, maar ook onderling verdeeld. Amerika is dood- en doodziek.

Vandaag kunt u op Humo.be lezen hoe Donald Trump bijna bezweek aan zijn coronabesmetting. De video ‘Day of Rage’ toont hoe Amerika bijna bezweek aan Donald Trump.

‘Day of Rage’ van The New York Times is te bekijken via deze link.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234