Charlie uit 'The Heriditary' Beeld Humo
Charlie uit 'The Heriditary'Beeld Humo

Film top 10

De 10 engste kinderen uit de filmgeschiedenis

Op 23 mei 1980 verschenen Danny Torrance en de ijzingwekkende Grady-tweeling voor het eerst op het grote scherm. U huivert terecht: de kinderen uit ‘The Shining’, Stanley Kubricks iconische verfilming van het al even iconische Stephen King-boek, achtervolgen ons allen nu al 40 tergend lange jaren in onze nachtmerries. We hopen de demonische geest van het Overlook Hotel te plezieren met een erelijst van de 10 engste kinderen uit de filmgeschiedenis. Niet voor doetjes!

Joshua Migneau

10. Charlie (‘Hereditary’, 2018)

Charlie knipt koppen van duiven om er speelgoed van te maken, ziet haar dode oma verschijnen en – enger dan enig monster! – ze maakt een onwaarschijnlijk griezelig klikgeluid met haar tong. Ze is minstens zo schrikwekkend als de jochies uit ‘Goodnight Mommy’ of Janet uit ‘The Conjuring 2’, maar regisseur Ari Aster zet Charlie ook nog in voor een ongeziene twist.

9. Isaac Chroner (‘Children Of The Corn’, 1984)

In ‘Children Of The Corn’, de eerste en zeker niet de laatste Stephen King-verfilming in deze huiveringwekkende lijst, moet je al bijzonder afwijkend gedrag vertonen om op te vallen: alle minderjarigen houden zich namelijk bezig met het offeren van hun ouders en andere volwassenen. Toch steekt Isaac, een 12-jarige gekleed als een priester, er met kop en schouders bovenuit. Zie hem daar maar met een goedkeurende glimlach kijken naar een slachtpartij in de plaatselijke koffiebar.

Childeren of the corn Beeld Humo
Childeren of the cornBeeld Humo

8. Rhoda Penmark (‘The Bad Seed’, 1956)

Alle kleine koters in deze lijst hebben op een of andere manier hun bestaan te danken aan Rhoda Penmark, het eerste enge kind uit de filmgeschiedenis. Laat u niet misleiden door die twee koddige vlechtjes en haar lieflijke glimlach: Rhoda verdient een plekje in de donkerste regionen van de hel.

Rhoda Penmark Beeld Humo
Rhoda PenmarkBeeld Humo

7. Tomás (‘The Orphanage’, 2008)

Tomás was eens een lieve jongen, gepest door de andere wezen vanwege zijn misvormd gezicht. Maar als geest is hij een verdomde engerd met een schrikwekkende jutezak als masker. Deze onderschatte horrorfilm uit Spanje heeft niets te maken met ‘Orphan’ uit 2009, al had hoofdpersonage Esther deze lijst ook kunnen halen.

The Orphanage Beeld Humo
The OrphanageBeeld Humo

6. Toshio Saeki (‘Ju-On’/‘The Grudge’, 2002/2004)

Toshio Saeki ziet lijkbleek, heeft zwarte gaten als ogen en miauwt als een katje. Wie hem ziet in zijn oude thuis in Japan verliest in één klap al zijn overlevingskansen. ‘The Grudge’ is inmiddels een uitgemolken horrorfranchise, maar in het Japanse origineel ‘Ju-On’ en de Amerikaanse remake zet Yuya Ozeki een ware creep neer.

The Grudge Beeld Humo
The GrudgeBeeld Humo

5. Gage (‘Pet Sematary’, 1989)

Uw overleden kind begraven in een behekst dierenkerkhof? Géén goed idee. Zie je, Gage keerde wel terug van de doden, maar hij leek niet langer op het lieve knulletje dat Louis en Rachel bij leven kenden. Wat Gage buurman Jud aandoet zal voor altijd op ons netvlies gebrand staan. Stephen King heeft een verknipte verbeelding.

Gage Beeld Humo
GageBeeld Humo

4. De Grady-tweeling (‘The Shining’, 1980)

Danny Torrance was al een griezeltje op zich, met zijn afwezige blik en zijn compulsieve neiging om ‘redrum’ op de muur te schrijven. Maar zelfs híj is bang van de Grady-tweeling. ‘Danny, kom met ons spelen,’ zeggen de twee meisjes in een verlaten gang in het Overlook Hotel, terwijl beelden van hun verminkte lijkjes op het scherm flitsen, ‘Voor altijd en altijd en altijd.’

Grady-tweeling Beeld Humo
Grady-tweelingBeeld Humo

3. Sadako Yamamura / Samara Morgan (‘The Ring’, 1998/2002)

Het toonbeeld van pure horror: een spierwit meisje met een versleten nachtjapon en lang zwart haar dat hongerig naar haar volgende slachtoffer kruipt. Samara, of Sadako voor wie het Japanse origineel kan bemachtigen, moordt dan nog met stijl: wie naar haar vervloekte videocassette kijkt, heeft nog exact zeven dagen om zijn testament op te stellen.

the ring Beeld Humo
the ringBeeld Humo

2. Damien Thorn (‘The Omen’, 1976)

Damien Thorn zweeft niet over de grond en kruipt ook niet uit de televisie. Op het eerste zicht is hij een slimme, ietwat introverte jongen die een warme thuis vond bij Katherine en Robert Thorn, nadat zijn eigen moeder stierf bij zijn geboorte. Maar beetje bij beetje leren we dat Damien alleen maar uit is op pijn en verderf. Het hoogtepunt van zijn vijfde verjaardagsfeestje, bijvoorbeeld? Zijn kinderjuffrouw die zichzelf, na één blik in zijn ogen, ophangt.

Damien Thorn Beeld Humo
Damien ThornBeeld Humo

1. Regan Macneil (‘The Exorcist’, 1973)

Nooit was de verwerpelijke corrupte van pure onschuld zo angstaanjagend als in ‘The Exorcist’. Regan Macneil is een verlegen meisje, gehecht aan haar moeder en met een goed hart. Tot de duivel haar in bezit neemt. Regan vloekt, plast op de grond, scheldt en gromt, dreigt en vermoordt. De huid begint van haar gezicht te schilferen en op haar buik staat ‘Help mij’ gegraveerd. Regan is walgelijk en tegelijk meelijwekkend, maar bovenal: een huiveringwekkend klein meisje.

The Excorcist Beeld Humo
The ExcorcistBeeld Humo

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234