Friends  Beeld /
FriendsBeeld /

Humo's Honderd

De 100 beste series aller tijden (nummer 11 tot 20)

Onze top 100 van de beste series die momenteel op Netflix en co. te bekijken zijn. De nieuwe titels in de lijst kregen een sterretje mee.

Stefaan Werbrouck

11 ‘Friends’ (1994-2004)

Netflix

Het internet staat heden vol opiniestukken die stellen dat ‘Friends’ hopeloos verouderd is, maar voor de honderden miljoenen fans overal ter wereld, die elke ‘Pivot!’ kunnen meelippen, blijft dit de sitcom der sitcoms. Waarom? Dankzij de meestal kundig in elkaar gestoken scenario’s (‘The One Where Joey Speaks French’ niet te na gesproken), en de welhaast voelbare chemie die in de lucht hangt telkens wanneer de zes hoofdpersonages - Rachel, Ross, Monica, Chandler, Phoebe en Joey - zich samen in één kamer bevinden. Maar de grootste verdienste van ‘Friends’ is misschien wel dat de reeks die wispelturige levensfase van de vroege twenties tot de vroege thirties perfect weet te vatten: de periode dat vrienden je agenda monopoliseren, vóórdat het echte leven bruusk op de deur komt kloppen. Tegen dat echte leven blijft ‘Friends’ uniek tegengif. (vvp)

12 ‘Chernobyl’ (2019)

Streamz

Chernobyl Beeld HBO
ChernobylBeeld HBO

Op het moment dat tientallen Sovjetgezinnen hun grijze appartementsblokken uit komen gestapt om op een brug te genieten van de vreemd fonkelende vlokken die plots, in het midden van de nacht, van achter de horizon komen aangewaaid, krimp je voor het eerst, maar niet voor het laatst, ineen. Want je wéét vanwaar die vlokken komen, en je wéét wat ze zullen aanrichten. Nee, een makkelijke zit is ‘Chernobyl’ niet, ook al telt de miniserie maar vijf afleveringen. De nasleep van de beruchte meltdown van Tsjernobyl wordt in zodanig detail en in zo’n geduldig tempo verteld, dat je automatisch meegezogen wordt in het nachtmerrieachtige lot van de brandweermannen, overheidsfunctionarissen en wetenschappers die in het hellelandschap rond de kerncentrale hun werk moeten doen. ‘Chernobyl’ kan emotioneel verpletterend zijn (het lot van een jonge moeder en haar gezin is hartverscheurend) en toont bijwijlen verschrikkelijke gruwel, maar in essentie is dit een door en door integere, kritische reconstructie die - zoek de zeven verschillen met de wereld van vandaag - toont wat een beleid van enggeestige doctrine en moedwillige leugens tot gevolg kan hebben. (vvp)

13 ‘Curb Your Enthusiasm’ (2000-…)

Streamz

Curb Your Enthusiasm Beeld x
Curb Your EnthusiasmBeeld x

Pre-tty, pre-tty, pre-tty, pretty good. In ‘Curb Your Enthusiasm’ speelt Larry David, één van de bedenkers van ‘Seinfeld’ en dus schatrijk, een iets chagrijnigere versie van zichzelf. David heeft lak aan de wereld, kampt met tal van fobieën en is gezegend met een nét iets te grote mond, waardoor hij op komische wijze in situaties belandt waarin je liever níét terechtkomt. Ondertussen houdt ‘Curb Your Enthusiasm’ het al tien seizoenen vol, terwijl ‘Seinfeld’ het slechts negen seizoenen wist uit te zingen. Een betere reden om ‘Curb’ (opnieuw) te bingen, gaat u heus niet vinden. En vergeet niet positief te blijven: ‘Mind your own business. How about that?’ (elv)

14 ‘Watchmen’ (2019)

Streamz

Watchmen Beeld RV
WatchmenBeeld RV

Disney+ heeft alle Avengers, maar Streamz heeft deze briljante superheldenserie van HBO, een verfilming/update van de gelijknamige comic uit 1987 waarin Damon Lindelof, de man achter ander tv-fraais als ‘Lost’ en ‘The Leftovers’, op een heel intelligente manier commentaar geeft op het fenomeen superheld én op de opmars van ‘white supremacy’ en racisme in het hedendaagse Amerika. Van de reconstructie van het ‘Tulsa Massacre’ in de openingsminuten tot de onthulling van de identiteit van Doctor Manhattan, ‘Watchmen’ is elke minuut adembenemend spannend en prachtig in beeld gebracht. De grote winnaar op de Emmy-uitreiking onlangs, en dat was volledig terecht.

15 ‘The White Lotus’ (2021-...)

The White Lotus Beeld RV
The White LotusBeeld RV

Heerlijke satirische en zwart-komische reeks van Mike White - zie ook ‘Enlightened’ verderop - waarin enkele rijkelui inchecken in een luxehotel op Hawaï en er elkaar en het personeel op de zenuwen werken. Het resultaat is niet enkel briljant grappig, maar beklijft ook meer dan de meeste thrillers, met dank aan de geweldige soundtrack, die je het gevoel geeft dat je rondloopt in de apenkooi van de Zoo vlak nadat de dieren een portie LSD hebben gekregen.

16 ‘Succession’ (2018-…)

Streamz

Succession Beeld rv
SuccessionBeeld rv

Vergeet de Iron Throne: dé spannendste en meest onderhoudende machtsstrijd van de afgelopen jaren was die om de directeursstoel van het machtige Amerikaanse mediabedrijf Waystar Royco. Wanneer pater familias Logan Roy wordt geveld door een hartaanval, popelt zijn machtsgeile, absurd rijke en constant bekvechtende kroost om een plaatsvervanger uit te kiezen. De onbeholpen meeloper Kendall, de cokesnuivende losbol Roman en het politieke meesterbrein Shiv zijn zo heerlijk onuitstaanbaar en wreed dat je niet meer kunt wegkijken. (aw)

17 ‘Euphoria’ (2019-…)

Streamz

Geen serie wekte de laatste jaren meer controverse dan deze rauwe dissectie van wat het betekent om jong, puistig en zoekende te zijn in een voor tieners toch redelijk heftige tijd van bodyshaming, sexting, cyberpesten, alomtegenwoordige drugs, vervagende genders en een onder een constante niet altijd even vrolijke berichtenstroom oplichtende telefoon. Regisseur-scenarist Sam Levinson verpakte het ook nog eens in een flitsende visuele en narratieve stijl die het prikkelbombardement moet reflecteren waaraan digital natives worden blootgesteld, en die tot het gedurfdste behoort dat we in tijden in een tv-serie (en zelfs op het witte doek) hadden gezien. (mvs)

18 ‘Pachinko’ (2022) *

AppleTV+

Minha Kim en Eunchae Jung in 'Pachinko'. Beeld Apple
Minha Kim en Eunchae Jung in 'Pachinko'.Beeld Apple

Het beste Koreaanse drama op de streamingdiensten is geen bloederig geweldfestijn à la ‘Squid Game’ maar een traag en ingetogen epos over verschillende generaties Koreanen die in Japan een leven proberen op te bouwen. ‘Pachinko’ begint in 1915 tijdens de Japanse bezetting van Korea en toont aan de hand van de belevenissen van enkele leden uit eenzelfde familie hoe de littekens van die oorlog decennialang de verhouding tussen de landen en hun burgers hebben bepaald. Geen evidente tv: zowat alle dialogen zijn in het Japans of het Koreaans en omdat het betekenisvol is welke taal de personages wanneer gebruiken komen de ondertitels ook in twee kleuren. Maar wie zich laat onderdompelen krijgt een kijkervaring die met weinig andere te vergelijken valt. (sw)

19 ‘The Queen’s Gambit’ (2020)

Netflix

THE QUEEN’S GAMBIT  Beeld Phil Bray/Netflix
THE QUEEN’S GAMBITBeeld Phil Bray/Netflix

‘Tiger King' was het fenomeen van de eerste lockdown, ‘The Queen’s Gambit’ dat van de tweede. De reeks over de jonge Beth Harmon (een geweldige Anya Taylor-Joy) die in het weeshuis ontdekt dat ze een groot schaaktalent bezit en daarna haar eigen leven én de schaakwereld op hun kop zet, kwam eind oktober redelijk geruisloos in de bibliotheek van Netflix, maar groeide dankzij de vele lovende recensies en mond-aan-mondreclame uit tot de meest bekeken miniserie in de geschiedenis van de streamingdienst. En terecht, want ook al is het verhaal redelijk klassiek - gekweld genie overwint tegenslag en rampspoed om uiteindelijk te triomferen - alles wordt zo knap verteld en zit zo mooi in elkaar dat je niet anders kunt dan erdoor meegesleept te worden. Is ‘The Queen’s Gambit' even baanbrekend, diepzinnig of grensverleggend als veel andere titels in de top 20? Neen, maar een ‘crowdpleaser' van zo’n hoog niveau verdient hier absoluut een plaats. (sw)

20 ‘The Investigation’ (2020)

MyLum.tv

'The Investigation' Beeld Google
'The Investigation'Beeld Google

Na ‘The Killing’, ‘The Bridge’, ‘Trapped’ en zoveel andere titels moet je van goeden huize zijn om nog met een Scandinavische krimi te komen die kan verrassen. Maar Tobias Lindholm is natuurlijk wel medebedenker van ‘Borgen’ en schreef films als ‘A Hijacking’ en ‘The Hunt’. In ‘The Investigation’ reconstrueert Lindholm het onderzoek in de zogenaamde duikbootmoord op de Zweedse journaliste Kim Wall in 2017, door de ogen van Jens Møller (Søren Malling uit ‘The Killing’), hoofd van de dienst moordzaken van Kopenhagen . Sereen, geheel vrij van sensatie maar uiterst meeslepend.

Lees verder: de 100 beste series aller tijden (21 - 30)

Overzicht: Humo’s 100 beste series aller tijden

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234