The Queen’s Gambit Beeld Netflix
The Queen’s GambitBeeld Netflix

Humo's Honderd

De 100 beste series aller tijden (nummer 11 tot 20)

Speciaal voor wie níét uitkijkt naar de moeder aller sportzomers: de update van onze top 100 van de beste series die momenteel op Netflix en co. te bekijken zijn. De nieuwe titels in de lijst kregen een sterretje mee.

11 ‘Seinfeld’ (1989-1998)

Amazon Prime Video

Jerry Seinfeld & Julia Louis-Dreyfus in Seinfeld Beeld Humo
Jerry Seinfeld & Julia Louis-Dreyfus in SeinfeldBeeld Humo

Een sitcom over enkele vrienden die in krappe appartementen in New York wonen en sukkelen met hun jobs en hun liefdesleven: het leest als de omschrijving van ‘Friends’, maar ‘Seinfeld’ kwam vijf jaar eerder en veranderde voorgoed wat een sitcom precies kon zijn. Komiek Jerry Seinfeld, zijn ex Elaine, zijn beste vriend en voltijds lul George en zijn knotsgekke buur Kramer blonken negen seizoenen lang uit in scherpheid en cynisme. Waar gaat ‘Seinfeld’ precies over? George, die in het vierde seizoen wanhopig een pitch voor een televisiereeks probeert te bedenken, neemt het hier even van ons over: ‘It’s about nothing.’ Maar je hebt toch een verhaal nodig? ‘Who says you gotta have a story? Remember when we were waiting for that table in that Chinese restaurant that time? That could be a TV show.’ Hij had niet gelogen: twee seizoenen eerder was ‘The Chinese Restaurant’ al verschenen, een aflevering over niets meer of minder. ‘Seinfeld’ blijft dertig jaar na de allereerste uitzending de beste, geestigste, misschien zelfs invloedrijkste sitcom aller tijden. (jmi)

12 ‘Crazy Ex-Girlfriend’ (2015-2019)

Netflix

Crazy Ex-Girlfriend Beeld /
Crazy Ex-GirlfriendBeeld /

Het tv-aanbod is nog nooit zo groot geweest als vandaag, maar ook de creatieve vrijheid die tv-makers krijgen, is soms grenzeloos. Beste bewijs: ‘Crazy Ex-Girlfriend’, een muzikale romantische dramedy over een jonge topadvocate (Rachel Bloom, die de serie mee bedacht) die van New York naar Californië verhuist, op zoek naar een man met wie ze als tiener iets heeft gehad. De reeks lijkt een mix tussen ‘Unbreakable Kimmy Schmidt’ en ‘Flight of the Conchords’, een hyperkinetische comedy waarin de personages af en toe - drie keer per aflevering gemiddeld - liedjes beginnen te zingen, maar dan wel op een we-weten-allemaal-hoe-belachelijk-dit-lijkt-manier. Onder alle nonsens zit echter verrassend veel diepgang: Rachel heeft een verknipte jeugd achter de rug en worstelt stevig met haar zelfbeeld, en haar zoektocht naar de ware liefde is eigenlijk vooral een manier om de leegte in haar leven te vullen. Als u dacht dat het onmogelijk was om thema’s als zelfhaat, depressie of zelfdoding te combineren met onnozele liedjes over per ongeluk een sms naar de verkeerde persoon sturen (‘Textmergency’), of de voor- en nadelen van grote borsten: ‘Crazy Ex-Girlfriend’ bewijst vier geweldige seizoenen lang uw ongelijk. (sw)

13 ‘Fleabag’ (2016-2019)

Amazon Prime Video en Lumiere

Fleabag Beeld Lumiere
FleabagBeeld Lumiere

Het moet van ‘The Office’ - helaas tot op heden nergens terug te vinden op de streamingplatformen - geleden zijn dat een Britse reeks zo’n wereldwijde hype werd als ‘Fleabag’. De tragikomische serie over een jonge vrouw met een voorliefde voor vrijblijvende seks en giftige opmerkingen won in september 2019 voor het tweede seizoen een Emmy als Beste Comedy, en bedenkster en hoofdrolspeelster Phoebe Waller-Bridge kreeg ook de prijs voor Beste Actrice en Beste Scenario. In de aanloop naar de uitreiking hemelde de Amerikaanse pers ‘Fleabag’ bovendien op als één van de beste series van de afgelopen jaren en in tal van eindejaarslijstjes prijkte de reeks ook helemaal bovenaan. Terecht, want ‘Fleabag’ is - net zoals ‘The Office’ indertijd - gedurfd, vernieuwend en bijtend grappig, en ook een masterclass in beknoptheid. Twee seizoenen en twaalf afleveringen van nog geen halfuur: meer is er niet en zal er ook nooit zijn, want Waller-Bridge beschouwt de serie als afgerond. Maar: die zes uur televisie die ze heeft gemaakt, is wel nagenoeg perfect. (sw)

14 ‘Justified’ (2010-2015)

Amazon Prime Video

Justified Beeld Amazon Prime Video
JustifiedBeeld Amazon Prime Video

Misdaadserie ‘Justified’ heeft met films als ‘Out of Sight’ en ‘Jackie Brown’ gemeen dat het bronmateriaal van de legendarische schrijver Elmore Leonard komt, in dit geval het kortverhaal ‘Fire in the Hole’. Graham Yost, die er een serie uit puurde, schreef eerder al het scenario van ‘Speed’ en werkte mee aan ‘Band of Brothers’. ‘Justified’ heeft weinig bombast of grootse ‘What the fuck?!’-momenten (à la ‘Breaking Bad’ of ‘Game of Thrones’), maar is wel aldoor enorm entertainend en kent in zijn zes seizoenen nauwelijks noemenswaardige inzinkingen. Sterker: van alle series die u vandaag kunt streamen, is ‘Justified’ misschien wel het meest geschikt om - paprikachips en sixpack Omer binnen klauwbereik - een weekend lang te bingen. Dankzij de kleurrijke personages, de uitzinnige maar gitzwarte humor en de geweldige dialogen, van het soort dat je achteraf opnieuw wilt horen op luisterboek. Maar vooral de chemie tussen Timothy Olyphant (uit ‘Deadwood’) en Walton Goggins (zie ‘The Shield’ en Tarantino’s ‘The Hateful Eight’) als respectievelijk US Marshal Raylan Givens en Boyd Crowder is om vingers, duimen en eksterogen bij af te likken. Crowder is bovendien, dat u dat weet, één van de allerbeste, meest complexe en vileine slechteriken die ooit op televisie te zien waren. (fvd)

15 ‘Friends’ (1994-2004)

Netflix

Friends  Beeld /
FriendsBeeld /

Het internet staat heden vol opiniestukken die stellen dat ‘Friends’ hopeloos verouderd is, maar voor de honderden miljoenen fans overal ter wereld, die elke ‘Pivot!’ kunnen meelippen, blijft dit de sitcom der sitcoms. Waarom? Dankzij de meestal kundig in elkaar gestoken scenario’s (‘The One Where Joey Speaks French’ niet te na gesproken), en de welhaast voelbare chemie die in de lucht hangt telkens wanneer de zes hoofdpersonages - Rachel, Ross, Monica, Chandler, Phoebe en Joey - zich samen in één kamer bevinden. Maar de grootste verdienste van ‘Friends’ is misschien wel dat de reeks die wispelturige levensfase van de vroege twenties tot de vroege thirties perfect weet te vatten: de periode dat vrienden je agenda monopoliseren, vóórdat het echte leven bruusk op de deur komt kloppen. Tegen dat echte leven blijft ‘Friends’ uniek tegengif. (vvp)

16 ‘Chernobyl’ (2019)

Streamz

Chernobyl Beeld HBO
ChernobylBeeld HBO

Op het moment dat tientallen Sovjetgezinnen hun grijze appartementsblokken uit komen gestapt om op een brug te genieten van de vreemd fonkelende vlokken die plots, in het midden van de nacht, van achter de horizon komen aangewaaid, krimp je voor het eerst, maar niet voor het laatst, ineen. Want je wéét vanwaar die vlokken komen, en je wéét wat ze zullen aanrichten. Nee, een makkelijke zit is ‘Chernobyl’ niet, ook al telt de miniserie maar vijf afleveringen. De nasleep van de beruchte meltdown van Tsjernobyl wordt in zodanig detail en in zo’n geduldig tempo verteld, dat je automatisch meegezogen wordt in het nachtmerrieachtige lot van de brandweermannen, overheidsfunctionarissen en wetenschappers die in het hellelandschap rond de kerncentrale hun werk moeten doen. ‘Chernobyl’ kan emotioneel verpletterend zijn (het lot van een jonge moeder en haar gezin is hartverscheurend) en toont bijwijlen verschrikkelijke gruwel, maar in essentie is dit een door en door integere, kritische reconstructie die - zoek de zeven verschillen met de wereld van vandaag - toont wat een beleid van enggeestige doctrine en moedwillige leugens tot gevolg kan hebben. (vvp)

17 ‘Curb Your Enthusiasm’ (2000-…)

Streamz

Curb Your Enthusiasm Beeld x
Curb Your EnthusiasmBeeld x

Pre-tty, pre-tty, pre-tty, pretty good. In ‘Curb Your Enthusiasm’ speelt Larry David, één van de bedenkers van ‘Seinfeld’ en dus schatrijk, een iets chagrijnigere versie van zichzelf. David heeft lak aan de wereld, kampt met tal van fobieën en is gezegend met een nét iets te grote mond, waardoor hij op komische wijze in situaties belandt waarin je liever níét terechtkomt. Ondertussen houdt ‘Curb Your Enthusiasm’ het al tien seizoenen vol, terwijl ‘Seinfeld’ het slechts negen seizoenen wist uit te zingen. Een betere reden om ‘Curb’ (opnieuw) te bingen, gaat u heus niet vinden. En vergeet niet positief te blijven: ‘Mind your own business. How about that?’ (elv)

18 ‘Watchmen’ (2019)

Streamz

Watchmen Beeld RV
WatchmenBeeld RV

Disney+ heeft alle Avengers, maar Streamz heeft deze briljante superheldenserie van HBO, een verfilming/update van de gelijknamige comic uit 1987 waarin Damon Lindelof, de man achter ander tv-fraais als ‘Lost’ en ‘The Leftovers’, op een heel intelligente manier commentaar geeft op het fenomeen superheld én op de opmars van ‘white supremacy’ en racisme in het hedendaagse Amerika. Van de reconstructie van het ‘Tulsa Massacre’ in de openingsminuten tot de onthulling van de identiteit van Doctor Manhattan, ‘Watchmen’ is elke minuut adembenemend spannend en prachtig in beeld gebracht. De grote winnaar op de Emmy-uitreiking onlangs, en dat was volledig terecht.

19 ‘The Queen’s Gambit’ (2020)

THE QUEEN’S GAMBIT  Beeld Phil Bray/Netflix
THE QUEEN’S GAMBITBeeld Phil Bray/Netflix

‘Tiger King' was het fenomeen van de eerste lockdown, ‘The Queen’s Gambit’ dat van de tweede. De reeks over de jonge Beth Harmon (een geweldige Anya Taylor-Joy) die in het weeshuis ontdekt dat ze een groot schaaktalent bezit en daarna haar eigen leven én de schaakwereld op hun kop zet, kwam eind oktober redelijk geruisloos in de bibliotheek van Netflix, maar groeide dankzij de vele lovende recensies en mond-aan-mondreclame uit tot de meest bekeken miniserie in de geschiedenis van de streamingdienst. En terecht, want ook al is het verhaal redelijk klassiek - gekweld genie overwint tegenslag en rampspoed om uiteindelijk te triomferen - alles wordt zo knap verteld en zit zo mooi in elkaar dat je niet anders kunt dan erdoor meegesleept te worden. Is ‘The Queen’s Gambit' even baanbrekend, diepzinnig of grensverleggend als veel andere titels in de top 20? Neen, maar een ‘crowdpleaser' van zo’n hoog niveau verdient hier absoluut een plaats. (sw)

20 ‘The Investigation’ (2020) *

MyLum.tv en VRTnu (vanaf 2/6)

'The Investigation' Beeld Google
'The Investigation'Beeld Google

Na ‘The Killing’, ‘The Bridge’, ‘Trapped’ en zoveel andere titels moet je van goeden huize zijn om nog met een Scandinavische krimi te komen die kan verrassen. Maar Tobias Lindholm is natuurlijk wel medebedenker van ‘Borgen’ en schreef films als ‘A Hijacking’ en ‘The Hunt’. In ‘The Investigation’ reconstrueert Lindholm het onderzoek in de zogenaamde duikbootmoord op de Zweedse journaliste Kim Wall in 2017, door de ogen van Jens Møller (Søren Malling uit ‘The Killing’), hoofd van de dienst moordzaken van Kopenhagen . Sereen, geheel vrij van sensatie maar uiterst meeslepend.

Lees verder: de 100 beste series aller tijden (21 - 30)

Overzicht: Humo’s 100 beste series aller tijden

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234