UNORTHODOX

Humo's Honderd

De 100 beste series aller tijden (nummer 21 tot 30)

UNORTHODOXBeeld Anika Molnar/Netflix

Ideaal om feest te vieren in beperkte kring: de nieuwe top 100 van beste series op Netflix en co. Hieronder vindt u de lijst: titels die er in vergelijking met de vorige keer bij zijn gekomen, kregen een sterretje mee.

21 ‘Six Feet Under’ (2001-2005)

Streamz

Six Feet Under Beeld HBO
Six Feet UnderBeeld HBO

Het blijft een ongewoon uitgangspunt: een dramareeks over een familie die een begrafenisonderneming runt. Claire, David (gespeeld door Michael C. Hall, later bekend als ‘Dexter’) en Nate Fisher groeiden op in een huis met lijken in de kelder. Het disfunctionele gezin wordt helemaal gebroken na de onverwachtse dood van hun vader. Vijf seizoenen lang zoekt elk gezinslid wanhopig naar geluk. Verwacht traumatische levenservaringen, morbide humor, een overlijden aan het begin van élke aflevering, personages zo authentiek dat het meer dan eens confronterend aanvoelt, en één van de aangrijpendste seriefinales ooit vertoond. (jmi)

22 ‘I May Destroy You’ (2020) 

Streamz 

Arabella en Zain Beeld HBO
Arabella en ZainBeeld HBO

Arabella is een jonge succesvolle schrijfster die moeite heeft om haar tweede boek af te werken en even haar gedachten wil verzetten tijdens een avondje uit met haar vrienden. Wat haar daar overkomt, gooit haar hele leven overhoop. De Britse actrice en tv-maakster Michaela Coel – zie ook ‘Chewing Gum’ op Netflix – schrijft haar eigen ervaringen met seksueel geweld van zich af, in het twaalfdelige, naar de strot grijpende maar soms ook ongemeen grappige ‘I May Destroy You’. (sw)

23 ‘The Americans’ (2013-2018) *

Amazon Prime Video

The Americans Beeld rv
The AmericansBeeld rv

Elizabeth en Philip Jennings (Keri Russell en Matthew Rhys) lijken een normaal, gelukkig getrouwd Amerikaans koppel dat in een buitenwijk van Washington woont, samen met hun twee kinderen Paige en Henry. In werkelijkheid zijn ze twee agenten van de Russische KGB die in volle Koude Oorlog - de reeks begint vlak na de inauguratie van Ronald Reagan in 1981 - naar de VS zijn gestuurd om  te gaan spioneren. ‘The Americans' is zes seizoenen lang een spannende thriller over het jarenlange kat-en-muisspel tussen de CIA en de KGB, vol vermommingen en undercoveroperaties, een historische reeks waarin de jaren 1980 tot in de details worden gereconstrueerd en een psychologisch drama over hoe de stress van het spionnenleven alle relaties binnen het gezin-Jennings onder druk zet. Ooit zond Canvas het eerste seizoen van ‘The Americans’ uit, enkele jaargangen waren ook een tijd beschikbaar op Netflix maar nu is dit meesterwerk voor het eerst eindelijk ook bij ons in zijn volledigheid te bekijken. Dank u, Jeff Bezos!

24 ‘Unorthodox’ (2020) 

Netflix

unorthodox Beeld rv
unorthodoxBeeld rv

Een nieuw accent aanleren voor een rol, dat gebeurt wel meer. Maar een volledig nieuwe taal? Dat is uitzonderlijk. Het is wat de Israëlische actrice Shira Haas moest doen voor haar hoofdrol in ‘Unorthodox’, een ijzersterke minireeks over een jonge vrouw die uit haar ultra-orthodoxe joodse milieu in New York wegvlucht richting Berlijn. De moedertaal van Haas is Hebreeuws, en voor ze aan de opnames begon had ze nog nooit een woord Jiddisch, de taal van de Chassidische joden waar Esty mee breekt, gesproken. Maar Haas leerde de taal, liet bovendien haar hoofd kaalscheren en zette een van de meest ontroerende acteerprestaties van de afgelopen jaren neer. (sw)

25 ‘Enlightened’ (2011-2013) 

Streamz

Enlightened Beeld web
EnlightenedBeeld web

HBO-parel uit 2011 over zakenvrouw Amy Jellicoe (een fenomenale Laura Dern) die door haar bedrijf wordt opzijgeschoven omdat ze met de baas in bed is gedoken. Na een uitgebreide retraite in Hawaï keert ze herboren terug, en is ze vastbesloten om alle mensen om haar heen gelukkig en zen te maken. Alleen zitten die daar niet op te wachten. ‘Enlightened’ begint als een komedie maar wordt gaandeweg een ontroerende en intelligente serie over hoe moeilijk het is om te veranderen en hoe grote theorieën soms stranden op de problemen van alledag, en bevat met ‘The Ghost is Seen’ uit seizoen 2 wellicht ook het mooiste, meest hartverscheurende halfuurtje televisie van de afgelopen tien jaar. Na twee misdadig slecht bekeken seizoenen trok HBO de stekker uit de reeks, maar ‘Enlightened’ had zoveel invloed op de series die erna kwamen, dat ze in Amerika wel eens omschreven wordt als ‘de Velvet Underground van de televisie’. (sw)

26 ‘Succession’ (2018-…) 

Streamz

Succession Beeld HBO
SuccessionBeeld HBO

Vergeet de Iron Throne: dé spannendste en meest onderhoudende machtsstrijd van de afgelopen jaren was die om de directeursstoel van het machtige Amerikaanse mediabedrijf Waystar Royco. Wanneer pater familias Logan Roy wordt geveld door een hartaanval, popelt zijn machtsgeile, absurd rijke en constant bekvechtende kroost om een plaatsvervanger uit te kiezen. De onbeholpen meeloper Kendall, de cokesnuivende losbol Roman en het politieke meesterbrein Shiv zijn zo heerlijk onuitstaanbaar en wreed dat je niet meer kunt wegkijken. (aw)

27 ‘Orange is the New Black’ (2013-2019) 

Netflix

Orange Is the New Black  Beeld Netflix
Orange Is the New BlackBeeld Netflix

‘Orange is the New Black’, gebaseerd op het gelijknamige, op waargebeurde feiten gebaseerde boek van Piper Kerman, volgt Piper Chapman, de 32-jarige eigenares van een zeepbedrijf, die vijftien maanden moet brommen in de bajes van Litchfield omdat ze tien jaar geleden met een koffer vol drugsgeld rondzeulde. Het verhaal van Chapman, fenomenaal neergezet door de destijds onbekende Taylor Schilling, is op zich al boeiend genoeg. Maar de reeks blinkt uit doordat ze, via flashbacks, ook de levens van al haar bijzonder verscheidene medegevangenen toont. Seizoen na seizoen werd het duidelijker: niemand verlaat Litchfield zonder kleerscheuren. ‘Orange is the New Black’ is de best bekeken Netflix-reeks aller tijden en maakte, samen met ‘House of Cards’, van de streamingdienst de gigant die we vandaag kennen. (jmi)

28 ‘Fargo’ (2014-…) 

Netflix

Martin Freeman in Fargo Beeld Netflix
Martin Freeman in FargoBeeld Netflix

Een tv-serie gebaseerd op de gevierde filmklassieker van de gebroeders Coen leek een zeer slecht idee, maar showrunner Noah Hawley speelde het onwaarschijnlijke klaar: niet alleen slaagde hij er drie seizoenen lang in om de sfeer en de toon van de film te vatten (een combinatie van inktzwarte humor, brutaal geweld en licht absurdisme), hij creëerde en passant ook een reeks onvergetelijke personages: net als bij de Coens veelal gewone zielen die, al dan niet door hun eigen stommiteiten, in uitzonderlijke situaties belanden.

Het derde seizoen (met een niet helemaal overtuigende dubbelrol van Ewan McGregor) werd op gemengde reacties onthaald, maar de ingenieuze en clevere manier waarop Hawley de fantastische eerste twee jaargangen met elkaar verbond, de scherpe dialogen en de opeenstapeling van verrassende plotwendingen, maakten van deze serie iets écht bijzonders. Fans van de Coens konden hun hart dan weer ophalen aan de talloze al dan niet subtiele verwijzingen naar ‘Fargo’ en andere films uit hun oeuvre. Ondertussen kijken wij nagelbijtend uit naar het vierde seizoen,  met onder anderen Chris Rock, dit keer gesitueerd in het Kansas City van de jaren 50. (mvs)

29 ‘Game of Thrones’ (2011-2019)

Streamz

We zijn beginnen kijken nadat iemand ons ‘Game of Thrones’ had voorgespiegeld als ‘‘Lord of the Rings’ in serievorm’, en we zijn gebleven voor de manipulatieve machtspelletjes, de blinkende zwaarden, het opzwepende introfilmpje, de bloederige trouwfeesten, de afgehakte hoofden op pieken, Tyrion Lannister (‘That’s what I do. I drink and I know things’), de ijszombies en – uiteraard! – de draken. De acht seizoenen van ‘Game of Thrones’ waren grensverleggend: niet alleen had een televisiereeks nooit eerder zoveel geld gekost (een dikke 13 miljoen euro per aflevering) of zulke hoge kijkcijfers gehaald, maar de serie had ook als geen ander de ballen om geliefde personages op de meest onverwachte momenten af te slachten. ‘When you play a game of thrones, you win or you die,’ verklaarde Cersei Lannister in een beroemde scène in het eerste seizoen, waarna ze Ned Stark (destijds dé held van de serie) zomaar liet onthoofden. Voor wie er – ondanks de toch wat teleurstellende finale –niet genoeg van kan krijgen: spin-off ‘House of the Dragon’ moet er in 2022 aankomen, en ondertussen kunt u  uiteraard ook nog altijd de oorspronkelijke boekenreeks van George R.R. Martin lezen. (jmi)

30 ‘My brilliant friend’ (2018-...)

Lumiereseries

My Brilliant Friend Beeld HBO
My Brilliant FriendBeeld HBO

Briljante – ha! – verfilming van de Napolitaanse romans van de mysterieuze Elena Ferrante, over de vriendschap tussen twee meisjes die opgroeien in een arme arbeidersbuurt van de Zuid-Italiaanse stad in de jaren 1950. Lila en  Lenù trekken constant met elkaar op, maar vanaf de tienerjaren moet de eerste werken in de schoenenzaak van haar vader en mag de tweede gaan studeren – wat hun relatie onder druk zet. Een erg trage maar sfeervolle en meeslepende serie over het Italië van na de Tweede Wereldoorlog en de kracht van vriendschap. (sw) 

Lees verder: de 100 beste series aller tijden (31 - 40)

Overzicht: Humo’s 100 beste series aller tijden

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234