STATION ELEVEN

Humo's Honderd

De 100 beste series aller tijden (nummer 21 tot 30)

STATION ELEVENBeeld Streamz

Onze top 100 van de beste series die momenteel op Netflix en co. te bekijken zijn. De nieuwe titels in de lijst kregen een sterretje mee.

Redactie

21 ‘Station Eleven’ (2022) *

Streamz

Een tiendelige miniserie waarin de mensheid op een haar na uitgeroeid wordt door een virus? De timing van ‘Station Eleven’, gebaseerd op het wel erg profetische boek van Emily St. John Mandel uit 2014, had misschien beter gekund, maar ook net níét. De uitdagende, complexe en diepzinnige reeks brengt immers geen post-apocalyptische horror à la ‘The Walking Dead’, maar biedt een boodschap van hoop, over hoe mensen zelfs na het allerergste toch weer opkrabbelen. (sw)

22 ‘The Plot against America’ (2020)

Streamz

The Plot against America Beeld GF
The Plot against AmericaBeeld GF

Hoe snel en makkelijk kan het kwaad zich verspreiden? Heel snel en heel makkelijk, zo toont deze zesdelige verfilming van het boek van Philip Roth, waarin de uiterst-rechtse vliegenier Charles Lindbergh in 1940 de presidentsverkiezingen wint met een programma vol nationalistische en antisemitische slogans. Lindbergh zelf komt nauwelijks in beeld, want de reeks focust vooral op de gevolgen voor een modaal joods gezin in New Jersey, de familie Levin, van wie de wereld steeds kleiner, donkerder en onheilspellender wordt. ‘The Plot against America’ is een meesterwerk dat ongenadig onder je huid kruipt, en in tijden waarin politici in de VS en over de hele wereld graag de haat tegen anderen aanzwengelen erg belangrijke televisie. (sw)

23 ‘Six Feet Under’ (2001-2005)

Streamz

Six Feet Under Beeld HBO
Six Feet UnderBeeld HBO

Het blijft een ongewoon uitgangspunt: een dramareeks over een familie die een begrafenisonderneming runt. Claire, David (gespeeld door Michael C. Hall, later bekend als ‘Dexter’) en Nate Fisher groeiden op in een huis met lijken in de kelder. Het disfunctionele gezin wordt helemaal gebroken na de onverwachtse dood van hun vader. Vijf seizoenen lang zoekt elk gezinslid wanhopig naar geluk. Verwacht traumatische levenservaringen, morbide humor, een overlijden aan het begin van élke aflevering, personages zo authentiek dat het meer dan eens confronterend aanvoelt, en één van de aangrijpendste seriefinales ooit vertoond. (jmi)

24 ‘Halt and Catch Fire (2014-2017) *

Streamz

Halt and Catch Fire Beeld rv
Halt and Catch FireBeeld rv

‘Mad Men’ is uit de lijst verdwenen, want nergens meer op de streamingdiensten terug te vinden. Maar gelukkig biedt Streamz sinds kort een waardig alternatief: het veel te weinig bekend en erg onderschatte ‘Halt and Catch Fire’, ook wel eens ‘de ‘Mad Men’ van de IT-sector’ genoemd. Vier seizoenen lang volgen we enkele ondernemende en technologisch onderlegde Amerikanen die vanaf begin jaren 80 de computerwereld op zijn kop proberen te zetten. Een prachtige tijdsbeeld van de snelle technologische veranderingen, de revolutie van de ‘personal computer’ en de opkomst van het internet, in combinatie met erg knappe, complexe hoofdpersonages die briljant zijn op technisch vlak maar veel minder op menselijk. (sw)

25 ‘I May Destroy You’ (2020)

Streamz

Arabella en Zain Beeld HBO
Arabella en ZainBeeld HBO

Arabella is een jonge succesvolle schrijfster die moeite heeft om haar tweede boek af te werken en even haar gedachten wil verzetten tijdens een avondje uit met haar vrienden. Wat haar daar overkomt, gooit haar hele leven overhoop. De Britse actrice en tv-maakster Michaela Coel – zie ook ‘Chewing Gum’ op Netflix – schrijft haar eigen ervaringen met seksueel geweld van zich af, in het twaalfdelige, naar de strot grijpende maar soms ook ongemeen grappige ‘I May Destroy You’. (sw)

26 ‘Scenes from a marriage' (2021)

Streamz

Scenes from a marriage Beeld rv
Scenes from a marriageBeeld rv

Vooraf waren er vragen bij het nut van een remake van Ingmar Bergmans ophefmakende serie uit de jaren 70, maar de schrijvers van deze moderne ‘Scenes from a Marriage’ en vooral hoofdrolspelers Oscar Isaac en Jessica Chastain veegden de bezwaren snel van tafel. Een vijf uur durende clusterbom van rauwe emoties over een huwelijk in verval. (sw)

27 ‘It’s a Sin’ (2021)

MyLum.tv

null Beeld Channel 4
Beeld Channel 4

Wervelende serie over een niet bepaald sexy onderwerp: de aidsepidemie in de jaren 1980. Vijf geweldige afleveringen lang volgt Russell T Davies - zie ook ‘Years and Years’ - enkele vrienden, vooral homoseksuelen, die in Londen studeren, werken, feesten en met elkaar en anderen naar bed gaan. Maar de ziekte waarvan ze in het begin denken dat het enkel een Amerikaans probleem is, slaat gaandeweg diepe bressen in hun groepje. ‘It’s a sin’ vat perfect de onwetendheid, de onverdraagzaamheid en de angst die in de jaren 1980 rond het thema aids hingen, en is tegelijk een ode aan de weerbaarheid en de kracht van degenen die er toen het hardst door werden geraakt. (sw)

28 ‘The Americans’ (2013-2018)

Disney+

The Americans Beeld rv
The AmericansBeeld rv

Elizabeth en Philip Jennings (Keri Russell en Matthew Rhys) lijken een normaal, gelukkig getrouwd Amerikaans koppel dat in een buitenwijk van Washington woont, samen met hun twee kinderen Paige en Henry. In werkelijkheid zijn ze twee agenten van de Russische KGB die in volle Koude Oorlog - de reeks begint vlak na de inauguratie van Ronald Reagan in 1981 - naar de VS zijn gestuurd om te gaan spioneren. ‘The Americans' is zes seizoenen lang een spannende thriller over het jarenlange kat-en-muisspel tussen de CIA en de KGB, vol vermommingen en undercoveroperaties, een historische reeks waarin de jaren 1980 tot in de details worden gereconstrueerd en een psychologisch drama over hoe de stress van het spionnenleven alle relaties binnen het gezin-Jennings onder druk zet. Ooit zond Canvas het eerste seizoen van ‘The Americans’ uit, enkele jaargangen waren ook een tijd beschikbaar op Netflix maar nu is dit meesterwerk eindelijk ook bij ons in zijn volledigheid te bekijken op Disney+. (sw)

29 ‘Unorthodox’ (2020)

Netflix

unorthodox Beeld rv
unorthodoxBeeld rv

Een nieuw accent aanleren voor een rol, dat gebeurt wel meer. Maar een volledig nieuwe taal? Dat is uitzonderlijk. Het is wat de Israëlische actrice Shira Haas moest doen voor haar hoofdrol in ‘Unorthodox’, een ijzersterke minireeks over een jonge vrouw die uit haar ultra-orthodoxe joodse milieu in New York wegvlucht richting Berlijn. De moedertaal van Haas is Hebreeuws, en voor ze aan de opnames begon had ze nog nooit een woord Jiddisch, de taal van de Chassidische joden waar Esty mee breekt, gesproken. Maar Haas leerde de taal, liet bovendien haar hoofd kaalscheren en zette een van de meest ontroerende acteerprestaties van de afgelopen jaren neer. (sw)

30 ‘Atlanta’ (2016-...)

Atlanta Beeld rv
AtlantaBeeld rv

Disney+

‘Atlanta’, een van de meest bejubelde series van het vorige decennium, is net op tijd teruggekeerd naar de streamingdiensten: bedenker en hoofdrolspeler Donald Glover - aka Childish Gambino - sluit na een lange pauze zijn meesterwerk dit jaar immers af met een derde én vierde seizoen. Beide slotdelen zouden dit najaar ook op Disney+ moeten komen, in afwachting kan nog eens genieten van de eerste jaargangen van deze maatschappijkritische, hilarisch ongemakkelijke en verrassend ontwapenende dramedy over de alledaagse struggles van een groepje zwarte vrienden in de thuisstad van Outkast en Migos. Nieuwkomers zijn gewaarschuwd: ‘Atlanta’ is even diepgaand als absurd – Glover omschrijft het niet voor niets als ‘‘Twin Peaks’ met rappers’. (jmi)

Lees verder: de 100 beste series aller tijden (31 - 40)

Overzicht: Humo’s 100 beste series aller tijden

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234