The Plot against America

Humo's Honderd

De 100 beste series aller tijden (nummer 21 tot 30)

The Plot against AmericaBeeld GF

Onze top 100 van de beste series die momenteel op Netflix en co. te bekijken zijn. De nieuwe titels in de lijst kregen een sterretje mee.

Redactie

21 ‘The Plot against America’ (2020)

Streamz

Hoe snel en makkelijk kan het kwaad zich verspreiden? Heel snel en heel makkelijk, zo toont deze zesdelige verfilming van het boek van Philip Roth, waarin de uiterst-rechtse vliegenier Charles Lindbergh in 1940 de presidentsverkiezingen wint met een programma vol nationalistische en antisemitische slogans. Lindbergh zelf komt nauwelijks in beeld, want de reeks focust vooral op de gevolgen voor een modaal joods gezin in New Jersey, de familie Levin, van wie de wereld steeds kleiner, donkerder en onheilspellender wordt. ‘The Plot against America’ is een meesterwerk dat ongenadig onder je huid kruipt, en in tijden waarin politici in de VS en over de hele wereld graag de haat tegen anderen aanzwengelen erg belangrijke televisie. (sw)

22 ‘Six Feet Under’ (2001-2005)

Streamz

Six Feet Under Beeld HBO
Six Feet UnderBeeld HBO

Het blijft een ongewoon uitgangspunt: een dramareeks over een familie die een begrafenisonderneming runt. Claire, David (gespeeld door Michael C. Hall, later bekend als ‘Dexter’) en Nate Fisher groeiden op in een huis met lijken in de kelder. Het disfunctionele gezin wordt helemaal gebroken na de onverwachtse dood van hun vader. Vijf seizoenen lang zoekt elk gezinslid wanhopig naar geluk. Verwacht traumatische levenservaringen, morbide humor, een overlijden aan het begin van élke aflevering, personages zo authentiek dat het meer dan eens confronterend aanvoelt, en één van de aangrijpendste seriefinales ooit vertoond. (jmi)

23 ‘I May Destroy You’ (2020)

Streamz

Arabella en Zain Beeld HBO
Arabella en ZainBeeld HBO

Arabella is een jonge succesvolle schrijfster die moeite heeft om haar tweede boek af te werken en even haar gedachten wil verzetten tijdens een avondje uit met haar vrienden. Wat haar daar overkomt, gooit haar hele leven overhoop. De Britse actrice en tv-maakster Michaela Coel – zie ook ‘Chewing Gum’ op Netflix – schrijft haar eigen ervaringen met seksueel geweld van zich af, in het twaalfdelige, naar de strot grijpende maar soms ook ongemeen grappige ‘I May Destroy You’. (sw)

24 ‘Scenes from a marriage' (2021) *

Streamz

Scenes from a marriage Beeld rv
Scenes from a marriageBeeld rv

Vooraf waren er vragen bij het nut van een remake van Ingmar Bergmans ophefmakende serie uit de jaren 70, maar de schrijvers van deze moderne ‘Scenes from a Marriage’ en vooral hoofdrolspelers Oscar Isaac en Jessica Chastain veegden de bezwaren snel van tafel. Een vijf uur durende clusterbom van rauwe emoties over een huwelijk in verval.

25 ‘It’s a Sin’ (2021)

MyLum.tv

null Beeld Channel 4
Beeld Channel 4

Wervelende serie over een niet bepaald sexy onderwerp: de aidsepidemie in de jaren 1980. Vijf geweldige afleveringen lang volgt Russell T Davies - zie ook ‘Years and Years’ - enkele vrienden, vooral homoseksuelen, die in Londen studeren, werken, feesten en met elkaar en anderen naar bed gaan. Maar de ziekte waarvan ze in het begin denken dat het enkel een Amerikaans probleem is, slaat gaandeweg diepe bressen in hun groepje. ‘It’s a sin’ vat perfect de onwetendheid, de onverdraagzaamheid en de angst die in de jaren 1980 rond het thema aids hingen, en is tegelijk een ode aan de weerbaarheid en de kracht van degenen die er toen het hardst door werden geraakt.

26 ‘The Americans’ (2013-2018)

Amazon Prime Video & Disney+

The Americans Beeld rv
The AmericansBeeld rv

Elizabeth en Philip Jennings (Keri Russell en Matthew Rhys) lijken een normaal, gelukkig getrouwd Amerikaans koppel dat in een buitenwijk van Washington woont, samen met hun twee kinderen Paige en Henry. In werkelijkheid zijn ze twee agenten van de Russische KGB die in volle Koude Oorlog - de reeks begint vlak na de inauguratie van Ronald Reagan in 1981 - naar de VS zijn gestuurd om te gaan spioneren. ‘The Americans' is zes seizoenen lang een spannende thriller over het jarenlange kat-en-muisspel tussen de CIA en de KGB, vol vermommingen en undercoveroperaties, een historische reeks waarin de jaren 1980 tot in de details worden gereconstrueerd en een psychologisch drama over hoe de stress van het spionnenleven alle relaties binnen het gezin-Jennings onder druk zet. Ooit zond Canvas het eerste seizoen van ‘The Americans’ uit, enkele jaargangen waren ook een tijd beschikbaar op Netflix maar nu is dit meesterwerk eindelijk ook bij ons in zijn volledigheid te bekijken op Amazon én Disney+.

27 ‘Unorthodox’ (2020)

Netflix

unorthodox Beeld rv
unorthodoxBeeld rv

Een nieuw accent aanleren voor een rol, dat gebeurt wel meer. Maar een volledig nieuwe taal? Dat is uitzonderlijk. Het is wat de Israëlische actrice Shira Haas moest doen voor haar hoofdrol in ‘Unorthodox’, een ijzersterke minireeks over een jonge vrouw die uit haar ultra-orthodoxe joodse milieu in New York wegvlucht richting Berlijn. De moedertaal van Haas is Hebreeuws, en voor ze aan de opnames begon had ze nog nooit een woord Jiddisch, de taal van de Chassidische joden waar Esty mee breekt, gesproken. Maar Haas leerde de taal, liet bovendien haar hoofd kaalscheren en zette een van de meest ontroerende acteerprestaties van de afgelopen jaren neer. (sw)

28 ‘Atlanta’ (2016-...)

Atlanta Beeld rv
AtlantaBeeld rv

Disney+

‘Atlanta’, een van de meest bejubelde series van het vorige decennium, keert net op tijd terug naar de streamingdiensten: binnen luttele maanden komt bedenker en hoofdrolspeler Donald Glover - aka Childish Gambino - immers met een derde én vierde seizoen op de proppen. In afwachting kan u op Disney+ nog eens genieten van de eerste jaargangen van deze maatschappijkritische, hilarisch ongemakkelijke en verrassend ontwapenende dramedy over de alledaagse struggles van een groepje zwarte vrienden in de thuisstad van Outkast en Migos. Nieuwkomers zijn gewaarschuwd: ‘Atlanta’ is even diepgaand als absurd – Glover omschrijft het niet voor niets als ‘‘Twin Peaks’ met rappers’. (jmi)

29 ‘Enlightened’ (2011-2013)

Streamz

Enlightened Beeld web
EnlightenedBeeld web

HBO-parel uit 2011 over zakenvrouw Amy Jellicoe (een fenomenale Laura Dern) die door haar bedrijf wordt opzijgeschoven omdat ze met de baas in bed is gedoken. Na een uitgebreide retraite in Hawaï keert ze herboren terug, en is ze vastbesloten om alle mensen om haar heen gelukkig en zen te maken. Alleen zitten die daar niet op te wachten. ‘Enlightened’ begint als een komedie maar wordt gaandeweg een ontroerende en intelligente serie over hoe moeilijk het is om te veranderen en hoe grote theorieën soms stranden op de problemen van alledag, en bevat met ‘The Ghost is Seen’ uit seizoen 2 wellicht ook het mooiste, meest hartverscheurende halfuurtje televisie van de afgelopen tien jaar. Na twee misdadig slecht bekeken seizoenen trok HBO de stekker uit de reeks, maar ‘Enlightened’ had zoveel invloed op de series die erna kwamen, dat ze in Amerika wel eens omschreven wordt als ‘de Velvet Underground van de televisie’. (sw)

30 ‘Euphoria’ (2019-…)

Streamz

Euphoria - SERIES (USA-2019) - s01e06 - The Next Episode - caption: Hunter Schafer (Jules Vaughn), Zendaya (Rue Bennett) Beeld TMDB
Euphoria - SERIES (USA-2019) - s01e06 - The Next Episode - caption: Hunter Schafer (Jules Vaughn), Zendaya (Rue Bennett)Beeld TMDB

Geen serie wekte de laatste jaren meer controverse dan deze rauwe dissectie van wat het betekent om jong, puistig en zoekende te zijn in een voor tieners toch redelijk heftige tijd van bodyshaming, sexting, cyberpesten, alomtegenwoordige drugs, vervagende genders en een onder een constante niet altijd even vrolijke berichtenstroom oplichtende telefoon. Regisseur-scenarist Sam Levinson verpakte het ook nog eens in een flitsende visuele en narratieve stijl die het prikkelbombardement moet reflecteren waaraan digital natives worden blootgesteld, en die tot het gedurfdste behoort dat we in tijden in een tv-serie (en zelfs op het witte doek) hadden gezien.

De eerste paar afleveringen van het door rapper Drake gecoproduceerde ‘Euphoria’ zijn een raid op de zintuigen die je zonder pardon van de sokken blaast, maar achter die visuele bravoure zit een verrassend genuanceerde en gevoelige vertelling over een met angsten en verslavingen, twijfels en verlangens worstelend 17-jarig meisje (het voormalige Disneysterretje Zendaya in een zeer overtuigende rol) en enkele minstens zo gekwetste of verwarde tienerzielen die in haar periferie rondcirkelen. Dat Levinson in zijn beeldenstormende enthousiasme af en toe zichzelf voorbijholt, nemen we er graag bij. Niet echt een aanrader voor ouders die zich weleens zorgen maken over hun tienerkinderen en nú al slecht de slaap kunnen vatten. Door corona heeft het tweede seizoen van ‘Euphoria’ vertraging opgelopen, maar de onlangs verschenen speciale aflevering ‘Trouble don’t last always’, haalt moeiteloos het torenhoge niveau van de rest van de reeks. En zo zit er nog één aan te komen! (mvs)

Lees verder: de 100 beste series aller tijden (31 - 40)

Overzicht: Humo’s 100 beste series aller tijden

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234