Serie top 100 (30-21)

Humo's Honderd

De 100 beste series aller tijden (nummer 30 tot 15)

Serie top 100 (30-21)Beeld Humo

Elke week op Humo een nieuwe aflevering van deze gloednieuwe, min of meer wetenschappelijk samengestelde top 100 van de beste series die u vandaag kunt bekijken. De oudste titel dateert van ruim twintig jaar geleden, de jongste is nauwelijks een paar maanden oud. Er zit comedy, drama en animatie in de lijst. Het enige criterium was dat de reeks te vinden is op Netflix, Play of één van de andere streamingdiensten. En dat ze uw aandacht in drukke tv-tijden verdient, natuurlijk.

>> Bekijk hier de eerdere afleveringen

30 Mindhunter (2017-…)

Netflix

Hoe kunnen we zieke geesten die moorden voor hun plezier ten volle begrijpen? Aan het begin van ‘Mindhunter’, de lichtjes geniale psychologische misdaadserie van ‘Se7en’- en ‘Zodiac’-regisseur David Fincher, stellen enkele ambitieuze FBI-agenten zich die hamvraag, waarop ze diep afdalen in de krochten van de menselijke geest door – in enkele van de beste dialoogscènes van de laatste jaren – te praten met monsters als Charles Manson en Ed Kemper. Al doende komen ze ook zichzelf tegen, wanneer ze zich met de seriemoordenaars moeten identificeren. Het eerste seizoen was een instant classic, het tweede kon dat niveau net niet evenaren maar bleef uitstekend, een derde lijkt voorlopig op de lange baan geschoven. (vvp)

MindhunterBeeld Netflix

29 Alias Grace (2017)

Netflix

‘The Handmaid’s Tale’ is één van de meest veelbesproken reeksen van de afgelopen jaren, maar rond deze andere verfilming van een boek van Margaret Atwood bleef het opvallend stil toen ze eind 2017 op Netflix verscheen. Onterecht, want het op feiten gebaseerde ‘Alias Grace’ is een puik geschreven kostuumdrama, dat min of meer rond dezelfde thema’s draait. Sarah Gadon schittert als Grace Marks, een jonge vrouw uit de 19de eeuw die beschuldigd wordt van moord op het koppel bij wie ze als dienstmeid werkt. Een groepering die tegen de doodstraf ijvert, wil bewijzen dat ze ontoerekeningsvatbaar is, en daarom moet Grace tegen een psychiater haar hele leven uit de doeken doen. En dat leven bestaat vooral uit uitbuiting, onderdrukking en ontmoetingen met mannen die van mening zijn dat ze recht hebben op haar en haar lichaam. Of zoals haar beste vriendin zegt: ‘De echte vloek van een vrouw te zijn, is dat je moet omgaan met alle nonsens van mannen.’ Beter niet bekijken als je bonje met je lief hebt, in alle andere omstandigheden niet te missen. (sw)

Alias GraceBeeld Netflix

28 Peaky Blinders (2013-…)

Netflix

De eerste seizoenen van ‘Peaky Blinders’ veroorzaakten buiten het VK weinig rimpelingen, maar dankzij Netflix  groeide dit Britse antwoord op ‘The Godfather’ uit tot een verrassende sleeper hit én één van de populairste titels van de streamingmogol, inclusief accolades van beroemd volk als Brad Pitt, Tom Cruise, Michael Mann, Snoop Dogg en José Mourinho. Niet slecht voor een met een bescheiden budget gedraaid gangsterdrama over een misdaadbende in de grauwe arbeidsbuurten van Birmingham in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog.

De net als zijn trawanten altijd strak in het pak zittende Michael Corleone van dienst is Tommy Shelby (charismatische vertolking van Cillian Murphy), de jonge, sluwe en ondoorgrondelijke leider die zijn bende tot de machtigste van het land laat uitgroeien, het zelf tot parlementslid weet te schoppen en tussendoor de handen vol heeft met zijn roerige familieleden, een stoet femmes fatales en een legertje Italiaanse maffiakillers en gewetenloze politiechefs die het op zijn leven hebben gemunt. Ook een handelsmerk van de reeks is de soundtrack met uitstekende (vooral Britse) rock. David Bowie,  een grote fan, liet kort voor zijn dood een exemplaar van zijn toen nog niet verschenen laatste cd aan de makers bezorgen, met als stille hint dat ze er een nummer van zouden gebruiken. Wat in het derde seizoen als postuum eerbetoon ook gebeurde. Mooi! (mvs)

Peaky BlindersBeeld Netflix

27 Watchmen (2019-…)

Play

Wie zijn buik vol heeft van de knokkende superhelden die nu al jarenlang bioscoop- en tv-schermen overspoelen, kan zijn hart ophalen aan dit even spannende als intelligente commentaar op het fenomeen van de superheld én op de staat van het hedendaagse, steeds meer door racisme gespleten Amerika. Gebaseerd op de gelijknamige comic uit 1987, en veruit superieur aan de verfilming van Zack Snyder uit 2009. Kleine waarschuwing: ook al meldde bedenker en showrunner Damon Lindelof, de man achter ander tv-fraais als ‘Lost’ en ‘The Leftovers’, vooraf dat je de oorspronkelijke comic niet gelezen hoeft te hebben om de reeks te kunnen volgen, de kans dat je als totale ‘Watchmen’-nieuwkomer na een halfuur volledig gedesoriënteerd moet afhaken, is toch behoorlijk groot. (mvs)

WatchmenBeeld HBO

26 Barry (2018-…)

Play

‘Barry’, een oneigenlijke hybride van comedy en thriller, was één van de aangenaamste verrassingen van televisieseizoen 2018. Barry Berkman is een huurmoordenaar die een onverhoedse passie voor het amateurtheater voelt ontbranden, en vervolgens beide werelden met elkaar moet zien te verzoenen. Hier en daar wordt de reeks, geschreven door hoofdrolspeler Bill Hader en ‘Seinfeld’-alumnus Alec Berg, de onwaarschijnlijke troonopvolger van ‘Breaking Bad’ genoemd. Omdat het moeilijk in één genrevakje onder te brengen is, omdat het hoofdpersonage een sympathiek monster is en omdat het menselijkheid vindt in de donkerste hoeken en krochten. (fvd)

BarryBeeld HBO

25 When They See Us (2019)

Netflix

Op 19 april 1989 werd een jogster brutaal verkracht in het New Yorkse Central Park, waarop de politie de schuld  vrijwel meteen in de schoenen van vijf tieners – vier zwarten en één latino – schoof. Ondanks een flagrant gebrek aan bewijslast zouden de ‘Central Park Five’ onder zware druk schuld bekennen en veroordeeld worden tot celstraffen van vijf tot vijftien jaar. Ava DuVernays’ ‘When They See Us’ volgt de juridische lijdensweg van vijf jongeren die later onschuldig zullen blijken. Deze vijfdelige miniserie is tegelijk moedig en misselijkmakend, aangrijpend en akelig, maar vooral ook Belangrijke Televisie. (elv)

When They See UsBeeld Netflix

24 Game of Thrones (2011-2019)

Play

We zijn beginnen kijken nadat iemand ons ‘Game of Thrones’ had voorgespiegeld als ‘‘Lord of the Rings’ in serievorm’, en we zijn gebleven voor de manipulatieve machtspelletjes, de blinkende zwaarden, het opzwepende introfilmpje, de bloederige trouwfeesten, de afgehakte hoofden op pieken, Tyrion Lannister (‘That’s what I do. I drink and I know things’), de ijszombies en – uiteraard! – de draken. De acht seizoenen van ‘Game of Thrones’ waren grensverleggend: niet alleen had een televisiereeks nooit eerder zoveel geld gekost (een dikke 13 miljoen euro per aflevering) of zulke hoge kijkcijfers gehaald, maar de serie had ook als geen ander de ballen om geliefde personages op de meest onverwachte momenten af te slachten. ‘When you play a game of thrones, you win or you die,’ verklaarde Cersei Lannister in een beroemde scène in het eerste seizoen, waarna ze Ned Stark (destijds dé held van de serie) zomaar liet onthoofden. Voor wie er – ondanks de toch wat teleurstellende finale –niet genoeg van kan krijgen: de spin-offs zijn al lang besteld. U kunt uiteraard ook nog altijd de oorspronkelijke boekenreeks van George R.R. Martin aanschaffen. (jmi)

Game of ThronesBeeld HBO

23 Succession (2018-…)

Play

Vergeet de Iron Throne: dé spannendste en meest onderhoudende machtsstrijd van de afgelopen jaren was die om de directeursstoel van het machtige Amerikaanse mediabedrijf Waystar Royco. Wanneer pater familias Logan Roy wordt geveld door een hartaanval, popelt zijn machtsgeile, absurd rijke en constant bekvechtende kroost om een plaatsvervanger uit te kiezen. De onbeholpen meeloper Kendall, de cokesnuivende losbol Roman en het politieke meesterbrein Shiv zijn zo heerlijk onuitstaanbaar en wreed dat je niet meer kunt wegkijken. (aw)

SuccessionBeeld HBO

22 Fargo (2014-…)

Netflix

Een tv-serie gebaseerd op de gevierde filmklassieker van de gebroeders Coen leek een zeer slecht idee, maar showrunner Noah Hawley speelde het onwaarschijnlijke klaar: niet alleen slaagde hij er drie seizoenen lang in om de sfeer en de toon van de film te vatten (een combinatie van inktzwarte humor, brutaal geweld en licht absurdisme), hij creëerde en passant ook een reeks onvergetelijke personages: net als bij de Coens veelal gewone zielen die, al dan niet door hun eigen stommiteiten, in uitzonderlijke situaties belanden. 

Het derde seizoen (met een niet helemaal overtuigende dubbelrol van Ewan McGregor) werd op gemengde reacties onthaald, maar de ingenieuze en clevere manier waarop Hawley de fantastische eerste twee jaargangen met elkaar verbond, de scherpe dialogen en de opeenstapeling van verrassende plotwendingen, maakten van deze serie iets écht bijzonders. Fans van de Coens konden hun hart dan weer ophalen aan de talloze al dan niet subtiele verwijzingen naar ‘Fargo’ en andere films uit hun oeuvre. Het leek er lang op dat het derde seizoen ook het laatste zou worden, maar Hawley vond gelukkig de tijd voor een (in 2020 te verschijnen) vierde reeks met onder anderen Chris Rock, Ben Whishaw en Timothy Olyphant, dit keer gesitueerd in het Kansas City van de jaren vijftig. Klinkt nu al goed! (mvs)

FargoBeeld Netflix

21 Orange is the New Black (2013-2019)

Netflix

‘Orange is the New Black’, gebaseerd op het gelijknamige, op waargebeurde feiten gebaseerde boek van Piper Kerman, volgt Piper Chapman, de 32-jarige eigenares van een zeepbedrijf, die vijftien maanden moet brommen in de bajes van Litchfield omdat ze tien jaar geleden met een koffer vol drugsgeld rondzeulde. Het verhaal van Chapman, fenomenaal neergezet door de destijds onbekende Taylor Schilling, is op zich al boeiend genoeg. Maar de reeks blinkt uit doordat ze, via flashbacks, ook de levens van al haar bijzonder verscheidene medegevangenen toont. Seizoen na seizoen werd het duidelijker: niemand verlaat Litchfield zonder kleerscheuren. ‘Orange is the New Black’ is de best bekeken Netflix-reeks aller tijden en maakte, samen met ‘House of Cards’, van de streamingdienst de gigant die we vandaag kennen. (jmi)

Orange is the New BlackBeeld Netflix

20 Enlightened (2011-2013)

Play

HBO-parel uit 2011 over zakenvrouw Amy Jellicoe (een fenomenale Laura Dern) die door haar bedrijf wordt opzijgeschoven omdat ze met de baas in bed is gedoken. Na een uitgebreide retraite in Hawaï keert ze herboren terug, en is ze vastbesloten om alle mensen om haar heen gelukkig en zen te maken. Alleen zitten die daar niet op te wachten. ‘Enlightened’ begint als een komedie maar wordt gaandeweg een ontroerende en intelligente serie over hoe moeilijk het is om te veranderen en hoe grote theorieën soms stranden op de problemen van alledag, en bevat met ‘The Ghost is Seen’ uit seizoen 2 wellicht ook het mooiste, meest hartverscheurende halfuurtje televisie van de afgelopen tien jaar. Na twee misdadig slecht bekeken seizoenen trok HBO de stekker uit de reeks, maar ‘Enlightened’ had zoveel invloed op de series die erna kwamen, dat ze in Amerika wel eens omschreven wordt als ‘de Velvet Underground van de televisie’. (sw)

EnlightenedBeeld HBO

19 Six Feet Under (2001-2005)

Play

Het blijft een ongewoon uitgangspunt: een dramareeks over een familie die een begrafenisonderneming runt. Claire, David (gespeeld door Michael C. Hall, later bekend als ‘Dexter’) en Nate Fisher groeiden op in een huis met lijken in de kelder. Het disfunctionele gezin wordt helemaal gebroken na de onverwachtse dood van hun vader. Vijf seizoenen lang zoekt elk gezinslid wanhopig naar geluk. Verwacht traumatische levenservaringen, morbide humor, een overlijden aan het begin van élke aflevering, personages zo authentiek dat het meer dan eens confronterend aanvoelt, en één van de aangrijpendste seriefinales ooit vertoond. (jmi)

Six Feet UnderBeeld HBO

18 Arrested Development (2003-…)

Netflix

Je kijkt naar ‘Friends’ voor de zachte familiehumor, naar ‘Monty Python’ voor het absurdisme, naar ‘The Office’ voor de plaatsvervangende schaamte, en naar het laatste seizoen van ‘Game of Thrones’ voor de hilarische scenario’s. ‘Arrested Development’, over de lotgevallen van de rijke, knotsgekke familie Bluth, heeft níét zo’n eigen niche. Wel integendeel: het maakt er net een punt van om élke mogelijke vorm van humor kaal te plukken - zolang het je laat lachen, kán het. Zo roetsjen de makers van platte slapstick over intellectuele taalhumor naar van de pot gerukte meta-mopjes (google het jumping the shark-momentje met Henry ‘The Fonz’ Winkler maar eens). Dat lukt dankzij de voortreffelijke cast. Jason Bateman en Michael Cera perfectioneerden hier de typetjes waarmee ze hun Hollywoodcarrière zouden uitbouwen. Maar de échte sterren zijn aspirant-goochelaar Gob Bluth (Will Arnett), en vooral Tobias Fünke (David Cross), de mislukte acteur die carrière wil maken als ‘analist-therapist’, en dan maar kaartjes laat drukken met daarop ‘Analrapist’. De twee reboot-seizoenen op Netflix zijn weliswaar half mislukt, maar de drie onovertroffen oorspronkelijke jaargangen zijn gelukkig ook nog steeds te vinden in de bibliotheek. (vvp)

Jessica Walter, Jeffrey tambor, David Cross en Will Arnett in Arrested DevelopmentBeeld Netflix

17 In Treatment (2008-2010)

Play

Bij HBO hebben ze nooit op een risico meer of minder gekeken, maar dit op een Israelisch format gebaseerde juweeltje blijft zelfs in hun rijke catalogus iets opmerkelijks. ‘In Treatment’ gaat over een psychotherapeut, dokter Paul Weston (Gabriel Byrne), en de patiënten die hij in zijn privépraktijk ontvangt. Per seizoen behandelt Weston er vier, en omdat hij ook maar een mens is, neemt hij op de laatste dag van de werkweek zélf plaats op de sofa van zijn collega en mentor dokter Gina Toll.

Een serie die zich bijna integraal afspeelt in een sober dokterskabinet en waarin alleen maar pratende mensen te zien zijn: het klinkt niet echt als een recept voor spannende tv. Maar ‘In Treatment’ is zo goed geschreven, en de casussen die Weston te behandelen krijgt, zijn zo intelligent uitgewerkt, boeiend en – op af en toe een detail na – geloofwaardig dat deze unieke psychotherapeutische thriller je al na een paar scènes bij het nekvel heeft en je pas weer loslaat als je weet wat er precies is gebeurd met de getraumatiseerde gevechtspiloot Alex (Blair Underwood uit ‘L.A. Law’), het suïcidale turnstertje Sophie (Mia Wasikowska in haar eerste grote rol) of de met haar geheugen worstelende actrice Frances (de immer uitmuntende Debra Winger). Bonus: niemand kan beter begrijpend knikken dan Gabriel Byrne. (mvs)

In TreatmentBeeld HBO

16 Curb Your Enthusiasm (2000-…)

Play

Pre-tty, pre-tty, pre-tty, pretty good. In ‘Curb Your Enthusiasm’ speelt Larry David, één van de bedenkers van ‘Seinfeld’ en dus schatrijk, een iets chagrijnigere versie van zichzelf. David heeft lak aan de wereld, kampt met tal van fobieën en is gezegend met een nét iets te grote mond, waardoor hij op komische wijze in situaties belandt waarin je liever níét terechtkomt. Ondertussen is ‘Curb Your Enthusiasm’ aan haar tiende seizoen begonnen, terwijl ‘Seinfeld’ het slechts negen seizoenen wist uit te zingen. Een betere reden om ‘Curb’ (opnieuw) te bingen, gaat u heus niet vinden. En vergeet niet positief te blijven: ‘Mind your own business. How about that?’ (elv)

Curb Your EnthusiasmBeeld HBO
Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234