null Beeld HBO
Beeld HBO

Humo's Honderd

De 100 beste series aller tijden (nummer 31 tot 40)

Onze top 100 van de beste series die momenteel op Netflix en co. te bekijken zijn. De nieuwe titels in de lijst kregen een sterretje mee.

Redactie

31 ‘In Treatment’ (2008-2010 / 2021-...)

Streamz

Bij HBO hebben ze nooit op een risico meer of minder gekeken, maar dit op een Israelisch format gebaseerde juweeltje blijft zelfs in hun rijke catalogus iets opmerkelijks. ‘In Treatment’ gaat over een psychotherapeut, dokter Paul Weston (Gabriel Byrne), en de patiënten die hij in zijn privépraktijk ontvangt. Per seizoen behandelt Weston er vier, en omdat hij ook maar een mens is, neemt hij op de laatste dag van de werkweek zélf plaats op de sofa van zijn collega en mentor dokter Gina Toll. Een serie die zich bijna integraal afspeelt in een sober dokterskabinet en waarin alleen maar pratende mensen te zien zijn: het klinkt niet echt als een recept voor spannende tv. Maar ‘In Treatment’ is zo goed geschreven, en de casussen die Weston te behandelen krijgt, zijn zo intelligent uitgewerkt, boeiend en – op af en toe een detail na – geloofwaardig dat deze unieke psychotherapeutische thriller je al na een paar scènes bij het nekvel heeft. Na een onderbreking van een decennium maakte ‘In Treatment’ de afgelopen maanden een comeback, met ditmaal Uzo Aduba (‘Orange is the New Black’) als therapeut: haar begripvolle blik was weliswaar iets minder indrukwekkend dan die van Byrne, maar de scenario’s zijn wel op peil gebleven.

32 ‘Orange is the New Black’ (2013-2019)

Netflix

Orange Is the New Black - 
SERIES (USA-2015) - 
s04e11 - 
People Persons - 

caption: Dale Soules (Frieda Berlin), Laura Prepon (	Alex Vause), Taylor Schilling (Piper Chapman) Beeld iMDb
Orange Is the New Black - SERIES (USA-2015) - s04e11 - People Persons - caption: Dale Soules (Frieda Berlin), Laura Prepon ( Alex Vause), Taylor Schilling (Piper Chapman)Beeld iMDb

‘Orange is the New Black’, gebaseerd op het gelijknamige, op waargebeurde feiten gebaseerde boek van Piper Kerman, volgt Piper Chapman, de 32-jarige eigenares van een zeepbedrijf, die vijftien maanden moet brommen in de bajes van Litchfield omdat ze tien jaar geleden met een koffer vol drugsgeld rondzeulde. Het verhaal van Chapman, fenomenaal neergezet door de destijds onbekende Taylor Schilling, is op zich al boeiend genoeg. Maar de reeks blinkt uit doordat ze, via flashbacks, ook de levens van al haar bijzonder verscheidene medegevangenen toont. Seizoen na seizoen werd het duidelijker: niemand verlaat Litchfield zonder kleerscheuren. ‘Orange is the New Black’ is de best bekeken Netflix-reeks aller tijden en maakte, samen met ‘House of Cards’, van de streamingdienst de gigant die we vandaag kennen. (jmi)

33 ‘Game of Thrones’ (2011-2019)

Streamz

Kit Harington en Emilia Clarke in het laatste seizoen van 'Game of Thrones' Beeld HBO
Kit Harington en Emilia Clarke in het laatste seizoen van 'Game of Thrones'Beeld HBO

We zijn beginnen kijken nadat iemand ons ‘Game of Thrones’ had voorgespiegeld als ‘‘Lord of the Rings’ in serievorm’, en we zijn gebleven voor de manipulatieve machtspelletjes, de blinkende zwaarden, het opzwepende introfilmpje, de bloederige trouwfeesten, de afgehakte hoofden op pieken, Tyrion Lannister (‘That’s what I do. I drink and I know things’), de ijszombies en – uiteraard! – de draken. De acht seizoenen van ‘Game of Thrones’ waren grensverleggend: niet alleen had een televisiereeks nooit eerder zoveel geld gekost (een dikke 13 miljoen euro per aflevering) of zulke hoge kijkcijfers gehaald, maar de serie had ook als geen ander de ballen om geliefde personages op de meest onverwachte momenten af te slachten. ‘When you play a game of thrones, you win or you die,’ verklaarde Cersei Lannister in een beroemde scène in het eerste seizoen, waarna ze Ned Stark (destijds dé held van de serie) zomaar liet onthoofden. Voor wie er – ondanks de toch wat teleurstellende finale –niet genoeg van kan krijgen: spin-off ‘House of the Dragon’ moet er in 2022 aankomen, en ondertussen kunt u uiteraard ook nog altijd de oorspronkelijke boekenreeks van George R.R. Martin lezen. (jmi)

34 ‘My brilliant friend’ (2018-...)

MyLum.tv

My brilliant friend Beeld Humo
My brilliant friendBeeld Humo

Briljante – ha! – verfilming van de Napolitaanse romans van de mysterieuze Elena Ferrante, over de vriendschap tussen twee meisjes die opgroeien in een arme arbeidersbuurt van de Zuid-Italiaanse stad in de jaren 1950. Lila en Lenù trekken constant met elkaar op, maar vanaf de tienerjaren moet de eerste werken in de schoenenzaak van haar vader en mag de tweede gaan studeren – wat hun relatie onder druk zet. Een erg trage maar sfeervolle en meeslepende serie over het Italië van na de Tweede Wereldoorlog en de kracht van vriendschap. (sw)

35 ‘Fargo’ (2014-…)

Netflix

Fargo - 
SERIES (USA-2020) - 
s04e11 -
Storia Americana - 

caption: Jason Schwartzman (Josto Fadda) Beeld iMDb
Fargo - SERIES (USA-2020) - s04e11 -Storia Americana - caption: Jason Schwartzman (Josto Fadda)Beeld iMDb

Een tv-serie gebaseerd op de gevierde filmklassieker van de gebroeders Coen leek een zeer slecht idee, maar showrunner Noah Hawley speelde het onwaarschijnlijke klaar: niet alleen slaagde hij er drie seizoenen lang in om de sfeer en de toon van de film te vatten (een combinatie van inktzwarte humor, brutaal geweld en licht absurdisme), hij creëerde en passant ook een reeks onvergetelijke personages: net als bij de Coens veelal gewone zielen die, al dan niet door hun eigen stommiteiten, in uitzonderlijke situaties belanden.

Het derde seizoen (met een niet helemaal overtuigende dubbelrol van Ewan McGregor) werd op gemengde reacties onthaald, maar de ingenieuze en clevere manier waarop Hawley de fantastische eerste twee jaargangen met elkaar verbond, de scherpe dialogen en de opeenstapeling van verrassende plotwendingen, maakten van deze serie iets écht bijzonders. Fans van de Coens konden hun hart dan weer ophalen aan de talloze al dan niet subtiele verwijzingen naar ‘Fargo’ en andere films uit hun oeuvre. Ondertussen kijken wij nagelbijtend uit naar het vierde seizoen, met onder anderen Chris Rock, dit keer gesitueerd in het Kansas City van de jaren 50. (mvs)

36 ‘When They See Us’ (2019)

Netflix

When they See Us Beeld Netflix
When they See UsBeeld Netflix

Op 19 april 1989 werd een jogster brutaal verkracht in het New Yorkse Central Park, waarop de politie de schuld vrijwel meteen in de schoenen van vijf tieners – vier zwarten en één latino – schoof. Ondanks een flagrant gebrek aan bewijslast zouden de ‘Central Park Five’ onder zware druk schuld bekennen en veroordeeld worden tot celstraffen van vijf tot vijftien jaar. Ava DuVernays’ ‘When They See Us’ volgt de juridische lijdensweg van vijf jongeren die later onschuldig zullen blijken. Deze vijfdelige miniserie is tegelijk moedig en misselijkmakend, aangrijpend en akelig, maar vooral ook Belangrijke Televisie. (elv)

37 ‘Barry’ (2018-…)

Streamz

Barry Beeld HBO
BarryBeeld HBO

‘Barry’, een oneigenlijke hybride van comedy en thriller, was één van de aangenaamste verrassingen van televisieseizoen 2018. Barry Berkman is een huurmoordenaar die een onverhoedse passie voor het amateurtheater voelt ontbranden, en vervolgens beide werelden met elkaar moet zien te verzoenen. Hier en daar wordt de reeks, geschreven door hoofdrolspeler Bill Hader en ‘Seinfeld’-alumnus Alec Berg, de onwaarschijnlijke troonopvolger van ‘Breaking Bad’ genoemd. Omdat het moeilijk in één genrevakje onder te brengen is, omdat het hoofdpersonage een sympathiek monster is en omdat het menselijkheid vindt in de donkerste hoeken en krochten. (fvd)

38 ‘Babylon Berlin’ (2018-...)

MyLum.tv & Disney+

Babylon Berlin Beeld GF
Babylon BerlinBeeld GF

Spectaculair, peperduur kostuumdrama over het Berlijn van de jaren 20 en, samen met Angela Merkel, het allerbeste wat de afgelopen jaren uit Duitsland is gekomen. Het verhaal gaat - in een heel kleine notendop - over een rechercheur, een illegaal pornocircuit en een trein vol goud uit Rusland, maar ‘Babylon Berlin’ is vooral een schitterend portret van een stad op de drempel van de afgrond, waar communisten, nazi’s, gelukszoekers en oplichters elk voor hun plekje vochten. Ondertussen al drie ijzersterke seizoenen ver. Kijken, sofort! (sw)

39 ‘Ted Lasso’ (2020-...)

Apple Tv+

Ted Lasso Beeld rv
Ted LassoBeeld rv

‘Ted Lasso’ draait rond Ted Lasso (Jason Sudeikis), coach van een footballteam uit Kansas, die verkast naar AFC Richmond, een fictieve voetbalploeg uit Londen die sinds jaren een grijs bestaan leidt in de Premier League. De eigenares, Rebecca Welton, heeft de club in handen gekregen na een bittere vechtscheiding en zij wil de geliefde ploeg van haar ex-man zo snel mogelijk kapot maken, met de hulp van een argeloze wanker uit de States. Lasso, die niets van voetbal kent en een opmerkelijk talent bezit om de stemming in een kamer verkeerd te lezen, wordt natuurlijk door iedereen onthaald met een mengeling van spot en vijandigheid, maar het vervolg laat zich makkelijk raden. Dankzij zijn onwrikbare optimisme en zijn mensenkennis slaagt hij erin de spelers van Richmond weer op één lijn te krijgen, laat hij de ploeg beter voetballen, steelt hij de harten van fans en journalisten en laat hij ook Rebecca overstag gaan. Voorspelbaarheid troef dus, maar toch is het moeilijk om gaandeweg niet van ‘Ted Lasso’ en vooral van het hoofdpersonage te gaan houden. Lasso is even terminaal oncool als Ned Flanders en Joachim Coens samen, maar hij heeft altijd het beste voor met zijn medemensen, probeert iedereen om hem heen een goed gevoel te geven en is nooit van zijn melk te brengen. Op de vraag wat hij denkt van zijn volgende tegenstander Crystal Palace, antwoordt hij doodleuk dat ‘een paleis van kristal toch kwetsbaar is’, en een uitdaging zoals zonder enige ervaring een topclub leiden vergelijkt hij met paardrijden: ‘Als het comfortabel aanvoelt, doe je het fout.’ ‘Ted Lasso’ is feelgood-televisie van de bovenste plank, en dus de serie die iedereen deze tijd kan gebruiken, maar krijgt in het minstens even knappe tweede seizoen ook meer diepgang en een donker randje. (sw)

40 ‘Peaky Blinders’ (2013-…)

Netflix

Peaky Blinders Beeld Netflix
Peaky BlindersBeeld Netflix

De eerste seizoenen van ‘Peaky Blinders’ veroorzaakten buiten het VK weinig rimpelingen, maar dankzij Netflix groeide dit Britse antwoord op ‘The Godfather’ uit tot een verrassende sleeper hit én één van de populairste titels van de streamingmogol. Niet slecht voor een met een bescheiden budget gedraaid gangsterdrama over een misdaadbende in de grauwe arbeidsbuurten van Birmingham in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog. De net als zijn trawanten altijd strak in het pak zittende Michael Corleone van dienst is Tommy Shelby (charismatische vertolking van Cillian Murphy), de jonge, sluwe en ondoorgrondelijke leider die zijn bende tot de machtigste van het land laat uitgroeien, het zelf tot parlementslid weet te schoppen en tussendoor de handen vol heeft met zijn roerige familieleden, een stoet femmes fatales en een legertje Italiaanse maffiakillers en gewetenloze politiechefs die het op zijn leven hebben gemunt. Ook een handelsmerk van de reeks is de soundtrack met uitstekende (vooral Britse) rock. David Bowie, een grote fan, liet kort voor zijn dood een exemplaar van zijn toen nog niet verschenen laatste cd aan de makers bezorgen, met als stille hint dat ze er een nummer van zouden gebruiken. Wat in het derde seizoen als postuum eerbetoon ook gebeurde. Mooi! (mvs)

Lees verder: de 100 beste series aller tijden (41 - 50)

Overzicht: Humo’s 100 beste series aller tijden

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234