Humo's Honderd
De 100 beste series aller tijden (nummer 31 tot 40)
Onze top 100 van de beste series die momenteel op Netflix en co. te bekijken zijn. De nieuwe titels in de lijst kregen een sterretje mee.
31 ‘Enlightened’ (2011-2013)
Streamz
HBO-parel van Mike White - zie ook ‘The White Lotus’ - over zakenvrouw Amy Jellicoe (een fenomenale Laura Dern) die door haar bedrijf wordt opzijgeschoven omdat ze met de baas in bed is gedoken. Na een uitgebreide retraite in Hawaï keert ze herboren terug, en is ze vastbesloten om alle mensen om haar heen gelukkig en zen te maken. Alleen zitten die daar niet op te wachten. ‘Enlightened’ begint als een komedie maar wordt gaandeweg een ontroerende en intelligente serie over hoe moeilijk het is om te veranderen en hoe grote theorieën soms stranden op de problemen van alledag, en bevat met ‘The Ghost is Seen’ uit seizoen 2 wellicht ook het mooiste, meest hartverscheurende halfuurtje televisie van de afgelopen tien jaar. Na twee misdadig slecht bekeken seizoenen trok HBO de stekker uit de reeks, maar ‘Enlightened’ had zoveel invloed op de series die erna kwamen, dat ze in Amerika wel eens omschreven wordt als ‘de Velvet Underground van de televisie’. (sw)
32 ‘In Treatment’ (2008-2010 / 2021-...)
Streamz
Bij HBO hebben ze nooit op een risico meer of minder gekeken, maar dit op een Israelisch format gebaseerde juweeltje blijft zelfs in hun rijke catalogus iets opmerkelijks. ‘In Treatment’ gaat over een psychotherapeut, dokter Paul Weston (Gabriel Byrne), en de patiënten die hij in zijn privépraktijk ontvangt. Per seizoen behandelt Weston er vier, en omdat hij ook maar een mens is, neemt hij op de laatste dag van de werkweek zélf plaats op de sofa van zijn collega en mentor dokter Gina Toll. Een serie die zich bijna integraal afspeelt in een sober dokterskabinet en waarin alleen maar pratende mensen te zien zijn: het klinkt niet echt als een recept voor spannende tv. Maar ‘In Treatment’ is zo goed geschreven, en de casussen die Weston te behandelen krijgt, zijn zo intelligent uitgewerkt, boeiend en – op af en toe een detail na – geloofwaardig dat deze unieke psychotherapeutische thriller je al na een paar scènes bij het nekvel heeft. Na een onderbreking van een decennium maakte ‘In Treatment’ de afgelopen maanden een comeback, met ditmaal Uzo Aduba (‘Orange is the New Black’) als therapeut: haar begripvolle blik was weliswaar iets minder indrukwekkend dan die van Byrne, maar de scenario’s zijn wel op peil gebleven.
33 ‘Orange is the New Black’ (2013-2019)
Netflix
‘Orange is the New Black’, gebaseerd op het gelijknamige, op waargebeurde feiten gebaseerde boek van Piper Kerman, volgt Piper Chapman, de 32-jarige eigenares van een zeepbedrijf, die vijftien maanden moet brommen in de bajes van Litchfield omdat ze tien jaar geleden met een koffer vol drugsgeld rondzeulde. Het verhaal van Chapman, fenomenaal neergezet door de destijds onbekende Taylor Schilling, is op zich al boeiend genoeg. Maar de reeks blinkt uit doordat ze, via flashbacks, ook de levens van al haar bijzonder verscheidene medegevangenen toont. Seizoen na seizoen werd het duidelijker: niemand verlaat Litchfield zonder kleerscheuren. ‘Orange is the New Black’ is de best bekeken Netflix-reeks aller tijden en maakte, samen met ‘House of Cards’, van de streamingdienst de gigant die we vandaag kennen. (jmi)
34 ‘Game of Thrones’ (2011-2019)
Streamz
We zijn beginnen kijken nadat iemand ons ‘Game of Thrones’ had voorgespiegeld als ‘‘Lord of the Rings’ in serievorm’, en we zijn gebleven voor de manipulatieve machtspelletjes, de blinkende zwaarden, het opzwepende introfilmpje, de bloederige trouwfeesten, de afgehakte hoofden op pieken, Tyrion Lannister (‘That’s what I do. I drink and I know things’), de ijszombies en – uiteraard! – de draken. De acht seizoenen van ‘Game of Thrones’ waren grensverleggend: niet alleen had een televisiereeks nooit eerder zoveel geld gekost (een dikke 13 miljoen euro per aflevering) of zulke hoge kijkcijfers gehaald, maar de serie had ook als geen ander de ballen om geliefde personages op de meest onverwachte momenten af te slachten. ‘When you play a game of thrones, you win or you die,’ verklaarde Cersei Lannister in een beroemde scène in het eerste seizoen, waarna ze Ned Stark (destijds dé held van de serie) zomaar liet onthoofden.Spin-off ‘House of the Dragon’ is er net aan begonnen maar neem het van ons aan: het origineel is beter. (jmi)
35 ‘My brilliant friend’ (2018-...)
MyLum.tv
Briljante – ha! – verfilming van de Napolitaanse romans van de mysterieuze Elena Ferrante, over de vriendschap tussen twee meisjes die opgroeien in een arme arbeidersbuurt van de Zuid-Italiaanse stad in de jaren 1950. Lila en Lenù trekken constant met elkaar op, maar vanaf de tienerjaren moet de eerste werken in de schoenenzaak van haar vader en mag de tweede gaan studeren – wat hun relatie onder druk zet. Een erg trage maar sfeervolle en meeslepende serie over het Italië van na de Tweede Wereldoorlog en de kracht van vriendschap. (sw)
36 ‘Severance’ (2022-...) *
AppleTV+
Ideaal voor tijdens het pendelen: ‘Severance’, over een mysterieus bedrijf waarvan de personeelsleden uit vrije wil een operatie ondergaan die op kantoor een aparte versie van hen in het leven roept. Tegelijk een satire over de moderne managementcultuur en een thriller die mondjesmaat prijsgeeft wat er nu precies gaande is bij Lumon Industries, met een knoert van een plotwending in de finale. Bedacht en geregisseerd door Ben Stiller, die hiermee toch minstens een paar ‘Meet the Parents’-films goedmaakt.
37 ‘When They See Us’ (2019)
Netflix
Op 19 april 1989 werd een jogster brutaal verkracht in het New Yorkse Central Park, waarop de politie de schuld vrijwel meteen in de schoenen van vijf tieners – vier zwarten en één latino – schoof. Ondanks een flagrant gebrek aan bewijslast zouden de ‘Central Park Five’ onder zware druk schuld bekennen en veroordeeld worden tot celstraffen van vijf tot vijftien jaar. Ava DuVernays’ ‘When They See Us’ volgt de juridische lijdensweg van vijf jongeren die later onschuldig zullen blijken. Deze vijfdelige miniserie is tegelijk moedig en misselijkmakend, aangrijpend en akelig, maar vooral ook Belangrijke Televisie. (elv)
38 ‘Barry’ (2018-…)
Streamz
‘Barry’, een oneigenlijke hybride van comedy en thriller, was één van de aangenaamste verrassingen van televisieseizoen 2018. Barry Berkman is een huurmoordenaar die een onverhoedse passie voor het amateurtheater voelt ontbranden, en vervolgens beide werelden met elkaar moet zien te verzoenen. Hier en daar wordt de reeks, geschreven door hoofdrolspeler Bill Hader en ‘Seinfeld’-alumnus Alec Berg, de onwaarschijnlijke troonopvolger van ‘Breaking Bad’ genoemd. Omdat het moeilijk in één genrevakje onder te brengen is, omdat het hoofdpersonage een sympathiek monster is en omdat het menselijkheid vindt in de donkerste hoeken en krochten. (fvd)
39 ‘For all mankind’ (2019-...)
AppleTv+
Een reeks over de ruimtevaart die ironisch genoeg zo goed als volledig onder de radar vliegt, maar ‘For All Mankind’ is wel van het beste dat er momenteel op AppleTV+ en streamingdiensten alom te bekijken valt. In deze alternatieve blik op de ‘space race’ zijn de Russen erin geslaagd om als eersten een man op de maan te krijgen en moeten de Amerikanen achtervolgen. ‘For All Mankind’ begon nog middelmatig, maar maakte daarna een sprong voorwaarts om ‘warp speed nine’ tegen te zeggen en brengt nu al drie seizoenen spannend, meeslepend en ontroerend drama. (sw)
40 ‘Babylon Berlin’ (2018-...)
MyLum.tv & Disney+
Spectaculair, peperduur kostuumdrama over het Berlijn van de jaren 20 en, samen met Angela Merkel, het allerbeste wat de afgelopen jaren uit Duitsland is gekomen. Het verhaal gaat - in een heel kleine notendop - over een rechercheur, een illegaal pornocircuit en een trein vol goud uit Rusland, maar ‘Babylon Berlin’ is vooral een schitterend portret van een stad op de drempel van de afgrond, waar communisten, nazi’s, gelukszoekers en oplichters elk voor hun plekje vochten. Ondertussen al drie ijzersterke seizoenen ver. Kijken, sofort! (sw)