'Ted Lasso' Beeld Apple TV
'Ted Lasso'Beeld Apple TV

Humo's Honderd

De 100 beste series aller tijden (nummer 41 tot 50)

Speciaal voor wie níét uitkijkt naar de moeder aller sportzomers: de update van onze top 100 van de beste series die momenteel op Netflix en co. te bekijken zijn. De nieuwe titels in de lijst kregen een sterretje mee.

41 ‘Mindhunter’ (2017-2019)

Netflix

Mindhunter Beeld Netflix
MindhunterBeeld Netflix

Hoe kunnen we zieke geesten die moorden voor hun plezier ten volle begrijpen? Aan het begin van ‘Mindhunter’, de lichtjes geniale psychologische misdaadserie van ‘Se7en’- en ‘Zodiac’-regisseur David Fincher, stellen enkele ambitieuze FBI-agenten zich die hamvraag, waarop ze diep afdalen in de krochten van de menselijke geest door – in enkele van de beste dialoogscènes van de laatste jaren – te praten met monsters als Charles Manson en Ed Kemper. Al doende komen ze ook zichzelf tegen, wanneer ze zich met de seriemoordenaars moeten identificeren. Het eerste seizoen was een instant classic, het tweede kon dat niveau net niet evenaren maar bleef uitstekend, een derde zal er helaas nooit meer komen. (vvp)

42 ‘For all mankind’ (2019-...)*

AppleTv+

FOR ALL MANKIND –
SEIZOEN 2 Beeld AppleTV
FOR ALL MANKIND –SEIZOEN 2Beeld AppleTV

Een reeks over de ruimtevaart die ironisch genoeg zo goed als volledig onder de radar vliegt, maar ‘For All Mankind’ is wel van het beste dat er momenteel op AppleTV+ en streamingdiensten alom te bekijken valt. In deze alternatieve blik op de ‘space race’ zijn de Russen erin geslaagd om als eersten een man op de maan te krijgen en moeten de Amerikanen achtervolgen. Het eerste seizoen was nog middelmatig, maar in de zopas afgelopen jaargang twee maakte ‘For All Mankind’ een sprong voorwaarts om ‘warp speed nine’ tegen te zeggen.

43 ‘Brooklyn Nine Nine’ (2013-...)

Netflix

Brooklyn Nine-Nine Andy Samberg (Jake Peralta), Melissa Fumero (Amy Santiago) Beeld -
Brooklyn Nine-Nine Andy Samberg (Jake Peralta), Melissa Fumero (Amy Santiago)Beeld -

Misschien hebt u de ‘title of your sex tape’-meme al eens zien voorbijkomen, waarbij een onschuldig zinnetje een heel andere betekenis krijgt omdat het ook als titel van iemands seksvideo zou kunnen dienen. Welnu, die meme vindt haar oorsprong in ‘Brooklyn Nine-Nine’, waarin politieagent Jake Peralta de uitspraken van zijn preutse collega Amy Santiago – zoals ‘I hope it wasn’t a mistake’ of ‘I’m horrible at this. When can we stop?’ – zo vaak mogelijk terug in haar gezicht gooit als ‘title of your sex tape’. Het is maar één van de vele running gags in deze sublieme sitcom van de makers van ‘The Good Place’ en ‘Parks and Recreation’, waarin de rechercheurs van het New Yorkse district uit de titel een dagtaak hebben aan het elkaar de duvel aandoen. (sw)

44 ‘Treme’ (2010-2013)

Streamz

'Treme' Beeld Google
'Treme'Beeld Google

Drie maanden na de verwoestende doortocht van Orkaan Katrina proberen de inwoners van New Orleans hun leven weer op orde te krijgen. ‘Treme’ (spreek uit: trem-mei) zoomt in op een bonte verzameling jazzmuzikanten, advocaten, dj’s, universiteitsprofessoren, losers, misfits en een Mardi Gras Indian chief, en dooradert één en ander met kleine maar doeltreffende shots nostalgie. ‘Treme’ is traag, poëtisch, melancholisch en qua toon moeilijk voor één gat te vangen, en wellicht net daardoor helaas ook pijnlijk ondergewaardeerd (de reeks wordt op handen gedragen door de critici en de fans, maar kon nooit grote legioenen kijkers lokken). ‘Treme’ is ook vintage David Simon (‘The Wire’, ‘The Deuce’), een televisiemaker van het slag dat nog uitgebreid de tijd neemt om een verhaal –in dit geval: een ode aan de levensvreugde – zo juist mogelijk te vertellen. (fvd)

45 ‘The Night Manager’ (2016)

Amazon Prime Video

'The Night Manager' Beeld Google
'The Night Manager'Beeld Google

Richard Roper is ‘de slechtste mens ter wereld’, zo schrijft de betreurde John le Carré in het boek waarop het zesdelige ‘The Night Manager’ gebaseerd is. De man doet zich voor als een bonafide zakenman, maar achter de schermen voorziet hij iedereen die daar genoeg geld voor op tafel legt van de meest gesofisticeerde wapens. De internationale geheime diensten proberen Roper al jaren te klissen, tevergeefs. Enter Jonathan Pine (Tom Hiddleston), een hoteleigenaar en ex-soldaat die aan den lijve ondervindt hoe meedogenloos Roper kan zijn en vervolgens beslist om als spion in zijn wereld te infiltreren. Wat volgt, is een spannend spionagedrama, waarin vooral Hugh Laurie bewijst dat de rol van wapenhandelaar zonder scrupules hem op het lijf is geschreven. (sw)

46 ‘Lost’ (2004-2010)

Amazon Prime Video

Lost Beeld rv
LostBeeld rv

Een vliegtuig stort neer op een schijnbaar paradijselijk eiland, en nog voor de overlevenden ‘Hoeveel geluk hebben wij dat we dit nog mogen navertellen!’ tegen elkaar hebben kunnen zeggen, moeten ze vechten tegen een mysterieus rookmonster en het gevoel dat er nog heel veel andere dingen niet pluis zijn. In 2004 werd ‘Lost’ in een mum van tijd de populairste serie ter wereld en verschenen er op het internet talloze theorieën over wat er precies aan de hand was op het eiland, zes seizoenen later kreeg de reeks bakken vitriool over zich heen toen de onthulling van het grote mysterie voor veel mensen tegenviel. Maar of u nu kunt leven met het einde of niet, dit blijft wel een baanbrekende, vaak briljant opgebouwde thriller die je voortdurend op het verkeerde been zet. (sw)

47 ‘Ted Lasso’ (2020-...)

Apple Tv+

Ted Lasso Beeld rv
Ted LassoBeeld rv

Geen nieuwe titel in de lijst, maar in vergelijking met de vorige top 100 - die dateert van september - maakt ‘Ted Lasso’ wel een stevige sprong voorwaarts. De reden: toen waren er nog maar enkele afleveringen van deze amusante komische reeks op – checkt notities – Apple Tv+ beschikbaar, ondertussen is het eerste seizoen achter de rug en blijkt ‘Ted Lasso’ te zijn uitgegroeid tot een van de toppers van 2020. De serie draait rond Ted Lasso (Jason Sudeikis), coach van een footballteam uit Kansas, die verkast naar AFC Richmond, een fictieve voetbalploeg uit Londen die sinds jaren een grijs bestaan leidt in de Premier League. De eigenares, Rebecca Welton, heeft de club in handen gekregen na een bittere vechtscheiding en zij wil de geliefde ploeg van haar ex-man zo snel mogelijk kapot maken, met de hulp van een argeloze wanker uit de States. Lasso, die niets van voetbal kent en een opmerkelijk talent bezit om de stemming in een kamer verkeerd te lezen, wordt natuurlijk door iedereen onthaald met een mengeling van spot en vijandigheid, maar het vervolg laat zich makkelijk raden. Dankzij zijn onwrikbare optimisme en zijn mensenkennis slaagt hij erin de spelers van Richmond weer op één lijn te krijgen, laat hij de ploeg beter voetballen, steelt hij de harten van fans en journalisten en laat hij ook Rebecca overstag gaan. Voorspelbaarheid troef dus, maar toch is het moeilijk om gaandeweg niet van ‘Ted Lasso’ en vooral van het hoofdpersonage te gaan houden. Lasso is even terminaal oncool als Ned Flanders en Joachim Coens samen, maar hij heeft altijd het beste voor met zijn medemensen, probeert iedereen om hem heen een goed gevoel te geven en is nooit van zijn melk te brengen. Op de vraag wat hij denkt van zijn volgende tegenstander Crystal Palace, antwoordt hij doodleuk dat ‘een paleis van kristal toch kwetsbaar is’, en een uitdaging zoals zonder enige ervaring een topclub leiden vergelijkt hij met paardrijden: ‘Als het comfortabel aanvoelt, doe je het fout.’ ‘Ted Lasso’ is feelgood-televisie van de bovenste plank, en dus de serie die iedereen in 2020 kan gebruiken.(sw)

48 ‘Schitt’s Creek’ (2015-2020)*

VRTNu

Jennifer Robertson (Jocelyn Schitt), Annie Murphy (Alexis Rose), Catherine O'Hara (Moira Rose), Dan Levy (David Rose), Noah Reid (Patrick Brewer) Beeld imdb
Jennifer Robertson (Jocelyn Schitt), Annie Murphy (Alexis Rose), Catherine O'Hara (Moira Rose), Dan Levy (David Rose), Noah Reid (Patrick Brewer)Beeld imdb

Komische reeks over een rijke familie die al haar geld kwijtraakt en opnieuw moet beginnen in het kleine dorpje uit de titel. Een mix tussen ‘Arrested Development’ en ‘Parks and Recreation’, en het knapste dat uit Canada is gekomen sinds Justin Trudeau.

49 ‘Big Mouth’ (2017-…)

Netflix

Big Mouth - Series (USA) - Season 4 (2020) Beeld TMDB
Big Mouth - Series (USA) - Season 4 (2020)Beeld TMDB

Een animatieserie over een stel jongens en meisjes dat de puberteit voelt opkomen, met alle hormonale narigheden – de eerste schaamharen, ongewilde erecties, menstruatie tijdens een schoolreis – van dien. ‘Big Mouth’ is schaamteloos expliciet en absurd: er wordt gemasturbeerd en geëjaculeerd bij het leven, Michael Stipe komt op de tonen van ‘Everybody Hurts’ een liedje over menstrueren zingen, en de geest van Duke Ellington blijkt op iemands zolder te wonen en een oversekste geilaard te zijn. Maar onder alle vetzakkerij schuilt een ontroerende serie over opgroeien, eerste liefdes en de twijfel en verwarring die je voelt tijdens de puberteit. ‘Big Mouth’ is géén serie die je als ouder samen met je tienerzonen of -dochters kunt bekijken – tenzij je houdt van ongemakkelijk heen-en-weergeschuifel in de zetel – wel een absolute aanrader voor zowel pubers als volwassenen. (sw)

50 ‘Girls’ (2012-2017)

Streamz

Girls Beeld HBO
GirlsBeeld HBO

Door Larry David en Louis CK beïnvloede reeks over vier New Yorkse vrouwen van vlees, bloed en cellulitis. ‘Girls’ werd aanvankelijk weggezet als een morsige millennialversie van ‘Sex & the City’, maar dat is onzin: Lena Dunham’s Hannah Horvath was vaak vervelend, opdringerig en verwend, maar nooit clichématig, voorspelbaar of opgetrokken uit bordkarton. En in de zes seizoenen die de serie was beschoren, toonde ‘Girls’ zich een heel stuk avontuurlijker, verrassender, geloofwaardiger en invloedrijker. (fvd)

Lees verder: de 100 beste series aller tijden (51 - 60)

Overzicht: Humo’s 100 beste series aller tijden

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234