Ted Lasso Beeld rv
Ted LassoBeeld rv

Humo's Honderd

De 100 beste series aller tijden (nummer 41 tot 50)

Redactie

Onze top 100 van de beste series die momenteel op Netflix en co. te bekijken zijn. De nieuwe titels in de lijst kregen een sterretje mee.

41 ‘Ted Lasso’ (2020-...)

Apple Tv+

‘Ted Lasso’ draait rond Ted Lasso (Jason Sudeikis), coach van een footballteam uit Kansas, die verkast naar AFC Richmond, een fictieve voetbalploeg uit Londen die sinds jaren een grijs bestaan leidt in de Premier League. De eigenares, Rebecca Welton, heeft de club in handen gekregen na een bittere vechtscheiding en zij wil de geliefde ploeg van haar ex-man zo snel mogelijk kapot maken, met de hulp van een argeloze wanker uit de States. Lasso, die niets van voetbal kent en een opmerkelijk talent bezit om de stemming in een kamer verkeerd te lezen, wordt natuurlijk door iedereen onthaald met een mengeling van spot en vijandigheid, maar het vervolg laat zich makkelijk raden. Dankzij zijn onwrikbare optimisme en zijn mensenkennis slaagt hij erin de spelers van Richmond weer op één lijn te krijgen, laat hij de ploeg beter voetballen, steelt hij de harten van fans en journalisten en laat hij ook Rebecca overstag gaan. Voorspelbaarheid troef dus, maar toch is het moeilijk om gaandeweg niet van ‘Ted Lasso’ en vooral van het hoofdpersonage te gaan houden. Lasso is even terminaal oncool als Ned Flanders en Joachim Coens samen, maar hij heeft altijd het beste voor met zijn medemensen, probeert iedereen om hem heen een goed gevoel te geven en is nooit van zijn melk te brengen. Op de vraag wat hij denkt van zijn volgende tegenstander Crystal Palace, antwoordt hij doodleuk dat ‘een paleis van kristal toch kwetsbaar is’, en een uitdaging zoals zonder enige ervaring een topclub leiden vergelijkt hij met paardrijden: ‘Als het comfortabel aanvoelt, doe je het fout.’ ‘Ted Lasso’ is feelgood-televisie van de bovenste plank, en dus de serie die iedereen deze tijd kan gebruiken, maar krijgt in het minstens even knappe tweede seizoen ook meer diepgang en een donker randje. (sw)

42 ‘Peaky Blinders’ (2013-2022)

Netflix

Peaky Blinders Beeld Netflix
Peaky BlindersBeeld Netflix

De eerste seizoenen van ‘Peaky Blinders’ veroorzaakten buiten het VK weinig rimpelingen, maar dankzij Netflix groeide dit Britse antwoord op ‘The Godfather’ uit tot een verrassende sleeper hit én één van de populairste titels van de streamingmogol. Niet slecht voor een met een bescheiden budget gedraaid gangsterdrama over een misdaadbende in de grauwe arbeidsbuurten van Birmingham in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog. De net als zijn trawanten altijd strak in het pak zittende Michael Corleone van dienst is Tommy Shelby (charismatische vertolking van Cillian Murphy), de jonge, sluwe en ondoorgrondelijke leider die zijn bende tot de machtigste van het land laat uitgroeien, het zelf tot parlementslid weet te schoppen en tussendoor de handen vol heeft met zijn roerige familieleden, een stoet femmes fatales en een legertje Italiaanse maffiakillers en gewetenloze politiechefs die het op zijn leven hebben gemunt. Ook een handelsmerk van de reeks is de soundtrack met uitstekende (vooral Britse) rock. David Bowie, een grote fan, liet kort voor zijn dood een exemplaar van zijn toen nog niet verschenen laatste cd aan de makers bezorgen, met als stille hint dat ze er een nummer van zouden gebruiken. Wat in het derde seizoen als postuum eerbetoon ook gebeurde. Mooi! (mvs)

43 ‘Alias Grace’ (2017)

Netflix

Alias Grace Beeld rv
Alias GraceBeeld rv

‘The Handmaid’s Tale’ is één van de meest veelbesproken reeksen van de afgelopen jaren, maar rond deze andere verfilming van een boek van Margaret Atwood bleef het opvallend stil toen ze eind 2017 op Netflix verscheen. Onterecht, want het op feiten gebaseerde ‘Alias Grace’ is een puik geschreven kostuumdrama, dat min of meer rond dezelfde thema’s draait en eigenlijk ook beter is dan ‘The Handmaid’s Tale’. Sarah Gadon schittert als Grace Marks, een jonge vrouw uit de 19de eeuw die beschuldigd wordt van moord op het koppel bij wie ze als dienstmeid werkt. Een groepering die tegen de doodstraf ijvert, wil bewijzen dat ze ontoerekeningsvatbaar is, en daarom moet Grace tegen een psychiater haar hele leven uit de doeken doen. En dat leven bestaat vooral uit uitbuiting, onderdrukking en ontmoetingen met mannen die van mening zijn dat ze recht hebben op haar en haar lichaam. Of zoals haar beste vriendin zegt: ‘De echte vloek van een vrouw te zijn, is dat je moet omgaan met alle nonsens van mannen.’ Beter niet bekijken als je bonje met je lief hebt, in alle andere omstandigheden niet te missen. (sw)

44 ‘Dickinson’ (2019-2021)

AppleTv+

Dickinson - Series (USA) - Generic season 3 (2021) - Caption: Hailee Steinfeld (Emily Dickinson) Beeld TMDb
Dickinson - Series (USA) - Generic season 3 (2021) - Caption: Hailee Steinfeld (Emily Dickinson)Beeld TMDb

Kostuumdrama over het leven van de Amerikaanse dichteres Emily Dickinson (1830-1886) dat tegelijk verbluffend mooi is en erg modern aanvoelt. De personages klinken als millennials uit een hippe young adult-Netflixreeks, de soundtrack lijkt op een Spotify-lijst van uw puberdochter en de serie zit vol allerlei spitsvondige verwijzingen naar het huidige knarsende tijdsgewricht. Maar onder de vrolijke buitenkant zit ook een enstiger onderlaag, met Emily (een sterke Hailee Steinfeld) als zoekende ziel die haar weg moet vinden in de wereld, als ontluikende dichteres en als vrijgevochten deerne in een maatschappij die er vooral op gebrand is vrouwen onder de knoet te houden.

45 ‘Mindhunter’ (2017-2019)

Netflix

Mindhunter Beeld Netflix
MindhunterBeeld Netflix

Hoe kunnen we zieke geesten die moorden voor hun plezier ten volle begrijpen? Aan het begin van ‘Mindhunter’, de lichtjes geniale psychologische misdaadserie van ‘Se7en’- en ‘Zodiac’-regisseur David Fincher, stellen enkele ambitieuze FBI-agenten zich die hamvraag, waarop ze diep afdalen in de krochten van de menselijke geest door – in enkele van de beste dialoogscènes van de laatste jaren – te praten met monsters als Charles Manson en Ed Kemper. Al doende komen ze ook zichzelf tegen, wanneer ze zich met de seriemoordenaars moeten identificeren. Het eerste seizoen was een instant classic, het tweede kon dat niveau net niet evenaren maar bleef uitstekend, een derde zal er helaas nooit meer komen. (vvp)

46 ‘Maid’ (2021)

Netflix

Maid Beeld rv
MaidBeeld rv

Op het moment dat ‘Squid Game’ met alle aandacht ging lopen, verscheen er deze herfst op Netflix nog een andere, net iets minder bloederige serie waarin armoede mensen tot wanhoop drijft. Alex (revelatie Margaret Qualley) vecht zich samen met haar dochtertje een weg naar een beter leven, langs onverschillige ambtenaren, gewetenloze werkgevers en een systeem dat enkel in haar nadeel werkt. Meeslepend, ontroerend en oprecht.

47 ‘Chloe' (2022) *

Prime Video

Erin Doherty in 'Chloe'. Beeld Amazon Prime Video
Erin Doherty in 'Chloe'.Beeld Amazon Prime Video

IJzersterke psychologische thriller die komaf maakt met alle voorbehoud dat we ondertussen na zoveel slappe en middelmatige series tegenover dat genre hadden. Grijze muis Becky Green is geobsedeerd door de sociale media van de glamoureuze Chloe Fairbourne, en als die laatste zelfmoord pleegt, maakt ze gebruik van haar talenten als kameleon om te infiltreren in haar vriendenkring. De spanning is perfect opgebouwd maar vooral de emotionele en psychologische diepgang tilt ‘Chloe’ ver boven vergelijkbare reeksen uit. (sw)

48 ‘Brooklyn Nine Nine’ (2013-2022)

Netflix

Brooklyn Nine-Nine Andy Samberg (Jake Peralta), Melissa Fumero (Amy Santiago) Beeld -
Brooklyn Nine-Nine Andy Samberg (Jake Peralta), Melissa Fumero (Amy Santiago)Beeld -

Misschien hebt u de ‘title of your sex tape’-meme al eens zien voorbijkomen, waarbij een onschuldig zinnetje een heel andere betekenis krijgt omdat het ook als titel van iemands seksvideo zou kunnen dienen. Welnu, die meme vindt haar oorsprong in ‘Brooklyn Nine-Nine’, waarin politieagent Jake Peralta de uitspraken van zijn preutse collega Amy Santiago – zoals ‘I hope it wasn’t a mistake’ of ‘I’m horrible at this. When can we stop?’ – zo vaak mogelijk terug in haar gezicht gooit als ‘title of your sex tape’. Het is maar één van de vele running gags in deze sublieme sitcom van de makers van ‘The Good Place’ en ‘Parks and Recreation’, waarin de rechercheurs van het New Yorkse district uit de titel een dagtaak hebben aan het elkaar de duvel aandoen. (sw)

49 ‘Treme’ (2010-2013)

Streamz

'Treme' Beeld Google
'Treme'Beeld Google

Drie maanden na de verwoestende doortocht van Orkaan Katrina proberen de inwoners van New Orleans hun leven weer op orde te krijgen. ‘Treme’ (spreek uit: trem-mei) zoomt in op een bonte verzameling jazzmuzikanten, advocaten, dj’s, universiteitsprofessoren, losers, misfits en een Mardi Gras Indian chief, en dooradert één en ander met kleine maar doeltreffende shots nostalgie. ‘Treme’ is traag, poëtisch, melancholisch en qua toon moeilijk voor één gat te vangen, en wellicht net daardoor helaas ook pijnlijk ondergewaardeerd (de reeks wordt op handen gedragen door de critici en de fans, maar kon nooit grote legioenen kijkers lokken). ‘Treme’ is ook vintage David Simon (‘The Wire’, ‘The Deuce’), een televisiemaker van het slag dat nog uitgebreid de tijd neemt om een verhaal –in dit geval: een ode aan de levensvreugde – zo juist mogelijk te vertellen. (fvd)

50 ‘The Night Manager’ (2016)

Amazon Prime Video

'The Night Manager' Beeld Google
'The Night Manager'Beeld Google

Richard Roper is ‘de slechtste mens ter wereld’, zo schrijft de betreurde John le Carré in het boek waarop het zesdelige ‘The Night Manager’ gebaseerd is. De man doet zich voor als een bonafide zakenman, maar achter de schermen voorziet hij iedereen die daar genoeg geld voor op tafel legt van de meest gesofisticeerde wapens. De internationale geheime diensten proberen Roper al jaren te klissen, tevergeefs. Enter Jonathan Pine (Tom Hiddleston), een hoteleigenaar en ex-soldaat die aan den lijve ondervindt hoe meedogenloos Roper kan zijn en vervolgens beslist om als spion in zijn wereld te infiltreren. Wat volgt, is een spannend spionagedrama, waarin vooral Hugh Laurie bewijst dat de rol van wapenhandelaar zonder scrupules hem op het lijf is geschreven. (sw)

Lees verder: de 100 beste series aller tijden (51 - 60)

Overzicht: Humo’s 100 beste series aller tijden

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234