Serie top 100 (50-41)Beeld Humo

Humo's Honderd

De 100 beste series aller tijden (nummer 50 tot 41)

Wat zijn de beste series die u momenteel op Netflix, Play of een ander streamingplatform kunt bekijken? Onze tv-recensenten stelden een top100 op, met het grappigste, ontroerendste of spectaculairste kijkvoer dat vandaag te vinden is.

Lees de eerdere delen hierzo.

50 Unbelievable (2019)

Netflix

De titel van deze achtdelige en helaas op feiten gebaseerde miniserie heeft een dubbele betekenis. Ongelooflijk is het zeker wat het hoofdpersonage, de jonge Marie, overkomt: ze wordt gruwelijk verkracht in haar eigen flat, maar omdat ze niet coherent genoeg overkomt op de politieagenten die de zaak onderzoeken, wordt ze uiteindelijk zelf aangeklaagd én veroordeeld voor het afleggen van een valse getuigenis. De reeks toont echter ook waarom Marie ongeloofwaardig lijkt. Ze heeft, na een traumatische jeugd waarin ze van pleeggezin naar pleeggezin ging, haar verleden tegen. Ze bezit niet de middelen om zich goed te laten begeleiden in haar contact met de politie. En vooral: de agenten die haar ondervragen zijn oude mannen, met bitter weinig empathie voor verkrachte vrouwen. Pas als er slachtoffers vallen die wél geloofd worden en twee vrouwelijke agenten zich in de zaak vastbijten, sluit het net zich rond de dader, en krijgt uiteindelijk ook Marie eerherstel. ‘Unbelievable’ heeft dus min of meer een happy end, maar blijft desondanks lang nazinderen. (sw)

UnbelievableBeeld Beth Dubber/Netflix

49 The Young Pope (2016)

Play

Pakweg tien jaar geleden zou een tv-serie over de paus, gemaakt door één van de beste Europese regisseurs en met een wereldberoemde filmster in de hoofdrol, vrijwel automatisch hoge ogen hebben gegooid. Maar toen het door Paolo Sorrentino geregisseerde ‘The Young Pope’ verscheen, met Jude Law als een jonge, rebelse paus, bleef de serie een beetje onopgemerkt tussen de tientallen nieuwe reeksen die Netflix en co. over de wereld uitkieperden. Onterecht, want de serie behoorde tot het beste dat 2016 te bieden had. Al van bij het begin, een droomscène waarin Law op het prachtig verlichte San Marcoplein in Venetië van onder een berg baby’s tevoorschijn kruipt, is duidelijk dat Sorrentino alle registers wou opentrekken, en ook daarna zijn de oogverblindende tableaus niet te tellen. Bovendien kan ‘The Young Pope’ bogen op één van de beste, meest originele soundtracks sinds lang, met muziek van Béla Bartók over Jefferson Airplane tot Opus (‘Live is Life’!) en Soulwax. Het tweede seizoen – ‘The New Pope’ met John Malkovich als de nieuwe kerkvorst – is al even sterk. (sw)

The Young PopeBeeld web

48 Parks and Recreation (2009-2015)

Amazon Prime Video

Terwijl zijn succesvolle Amerikaanse versie van ‘The Office’ nog liep, creëerde Greg Daniels, dit keer samen met  Michael Schur, opnieuw een comedyserie in mockumentary-stijl over een bont gezelschap collega’s. Wat als een makkelijk doorslagje van de moederserie leek te beginnen, groeide na een paar opwarmafleveringen al snel uit tot een serie met een geheel eigen stem, die ‘The Office’ bij momenten zelfs overvleugelde. Met dank aan de niet tot één kantoor beperkte en dus meer mogelijkheden biedende setting, een spervuur van rake grappen en één van de beste casts die ooit in een comedy te zien waren. 

Een belangrijk verschil met andere komische series is ook dat de personages niet als bordkartonnen grapmachines worden opgevoerd, maar als onmiskenbare mensen van vlees en bloed – die toevallig zeer geestig en gevat zijn. De onverbeterlijk positieve ingesteldheid van bediende Leslie Knope (Amy Poehler) zorgt bovendien voor zo’n aanstekelijke feelgoodvibe dat elke aflevering, tenzij u Franky Vercauteren heet, een kamerbrede smile op uw gezicht tovert. Zeldzaam zijn ook de series die er op een hoogtepunt een punt achter zetten. Waarvoor opnieuw grote hulde, een diepe buiging en – we waren toch bezig – hoed af. (mvs)

Parks and RecreationBeeld NBC

47 Rick and Morty (2013-…)

Netflix

Ooit begonnen als ‘Back to the Future’-parodie, en in drie à vier seizoenen uitgegroeid tot de meest psychedelische, intelligente en onnavolgbaar onnozele animatiereeks van de afgelopen jaren. Superieure scifi-kolder over een genie die zijn kleinzoon meeneemt op interdimensionale avonturen en - van pratende augurken tot een pretpark in de organen van een dakloze - een uitstekende proeve van de grenzeloze verbeelding van verwekkers Dan Harmon en Justin Roiland. Met gemiddeld 26,1 (doorgaans gruwelijke) sterfgevallen per aflevering tevens de dodelijkste serie van het moment. (fvd)

Rick and MortyBeeld Netflix

46 Dear White People (2017-…)

Netflix

‘Dear White People’ wordt her en der omschreven als een comedyserie, maar lachen doet u slechts groen. De reeks van Justin Simien is gebaseerd op de gelijknamige film uit 2014 en speelt zich af op een prestigieuze universiteit met spanningen tussen de witte en zwarte studentengemeenschappen. In haar radioshow ‘Dear White People’ hekelt studente Samantha White (ha!) het diepgewortelde racisme dat de school beheerst. Het resultaat: véél satire en doordachte dialogen die de Netflix-serie tot de zeldzame categorie ‘intelligent tienerdrama’ bombarderen. ‘Dear White People’ houdt ons intussen al drie seizoenen lang in de ban, en daar kunnen andere tv-makers alleen maar voor door de knieën gaan. (elv)

Dear White PeopleBeeld Netflix

45 Borgen (2010-2013)

Play

In de Deense dramareeks ‘Borgen’ volgen we voor de verandering eens geen getroebleerde detective, maar een getroebleerde politica. Birgitte Nyborg (hulde aan actrice Sidse Babett Knudsen!) schopt het, tot haar eigen verrassing, tot de eerste vrouwelijke premier van Denemarken. In tegenstelling tot antiheld Frank Underwood uit ‘House Of Cards’ stroomt er géén ijs door de aderen van Nyborg, maar is ze een idealistische politica die strijdt voor haar principes. Maar niemand houdt het in de politiek vol zonder compromissen te sluiten. Eén van de meest menselijke reeksen over de politieke arena die ooit op tv werd vertoond. (jmi)

BorgenBeeld DR

44 American Crime Story (2016-…)

Netflix

De makers van ‘American Crime Story’ storten zich elk seizoen, met passie en precisie, op een nieuwe beroemde misdaad. In het komende derde seizoen speelt Clive Owen Bill Clinton, die in 1998 bijna werd afgezet na het Lewinsky-schandaal, en in het tweede wordt Andrew Cunanan, de psychopathische seriemoordenaar die Gianni Versace doodschoot, onder de loep genomen. Maar het begon allemaal met de rechtszaak tegen O.J. Simpson. Van de schitterende vertolkingen van John Travolta en David Schwimmer tot de legendarische woorden ‘If it doesn’t fit, you must acquit’: het eerste seizoen van ‘American Crime Story’ is een miniserie zonder weerga. (jmi)

American Crime StoryBeeld Netflix

43 Archer (2009-…)

Netflix

Op zijn smalst is ‘Archer’ een grofgebekte James Bond-parodie. Maar de animatiereeks rond geheim agent, womanizer en deeltijds sociopaat Sterling Archer overstijgt dat label met brille. Kom voor de bij de haren getrokken plots over staatsveiligheid, blijf voor de onvergetelijke personages (het ene nog incapabeler, absurder en kierewieter dan het andere), de running jokes (‘Phrasing!’) en de oneliners (‘I’m scared if I stop drinking all at once, the cumulative hangover will literally kill me’). ‘Archer’ is een tekenfilmreeks voor volwassenen die bewijst dat ook puberale en zelfs kinderachtige grappen clever en onweerstaanbaar kunnen zijn. (fvd)

ArcherBeeld Netflix

42 State of the Union

VRTNU

BBC-reeks uit 2019 waarvoor twee grootheden uit het Britse culturele leven samenwerkten: Nick Hornby, schrijver van onder meer ‘High Fidelity’, en Stephen Frears, de regisseur van ‘The Queen’. De titel laat anders vermoeden maar ‘State of the Union’ gaat niet over politiek, maar is een scherpe, intieme blik op een huwelijk dat op springen staat. Dat van Tom en Louise, die samenkomen in een Engelse pub vlak bij de huwelijkstherapeut waar ze een afspraak hebben, en praten over de afgelopen 15 jaar samen, de goede tijden samen en waar het mis is gelopen. Veel meer is het niet: twee mensen, tien afleveringen lang, telkens een dikke tien minuten. Maar in nauwelijks twee uur tijd geeft ‘State of the Union’ een grappig, ontroerend en cliché-arm beeld van hoe moeizaam een huwelijk soms kan zijn, hoe vertrouwdheid kan omslaan in verveling en mensen uit elkaar groeien. (sw)

State of the UnionBeeld GF

41 Euphoria (2019-…)

Play

Geen serie wekte de laatste jaren meer controverse dan deze rauwe dissectie van wat het betekent om jong, puistig en zoekende te zijn in een voor tieners toch redelijk heftige tijd van bodyshaming, sexting, cyberpesten, alomtegenwoordige drugs, vervagende genders en een onder een constante niet altijd even vrolijke berichtenstroom oplichtende telefoon. Regisseur-scenarist Sam Levinson verpakte het ook nog eens in een flitsende visuele en narratieve stijl die het prikkelbombardement moet reflecteren waaraan digital natives worden blootgesteld, en  die tot het gedurfdste behoort dat we in tijden in een tv-serie (en zelfs op het witte doek) hadden gezien.

De eerste paar afleveringen van het door rapper Drake gecoproduceerde ‘Euphoria’ zijn een raid op de zintuigen die je zonder pardon van de sokken blaast, maar achter die visuele bravoure zit een verrassend genuanceerde en gevoelige vertelling over een met angsten en verslavingen, twijfels en verlangens worstelend 17-jarig meisje (het voormalige Disneysterretje Zendaya in een zeer overtuigende rol) en enkele minstens zo gekwetste of verwarde tienerzielen die in haar periferie rondcirkelen. Dat Levinson in zijn beeldenstormende enthousiasme af en toe zichzelf voorbijholt, nemen we er graag bij. Niet echt een aanrader voor ouders die zich weleens zorgen maken over hun tienerkinderen en nú al slecht de slaap kunnen vatten. (mvs)

EuphoriaBeeld HBO
Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234