Humo's Honderd

De 100 beste series aller tijden (nummer 51 tot 60)

Beeld NBCU Photo Bank/NBCUniversal via

Nieuwe seizoenen, nieuwe series, met Streamz en Disney+ zelfs twee nieuwe streamingdiensten: onze top 100 uit het voorjaar met de beste series op Netflix en co. was aan een update toe. Hieronder vindt u de nieuwe lijst: bij de titels die erbij zijn gekomen staat een sterretje.

51 ‘Borgen’ (2010-2013) 

Streamz & Netflix

BorgenBeeld Humo

In de Deense dramareeks ‘Borgen’ volgen we voor de verandering eens geen getroebleerde detective, maar een getroebleerde politica. Birgitte Nyborg (hulde aan actrice Sidse Babett Knudsen!) schopt het, tot haar eigen verrassing, tot de eerste vrouwelijke premier van Denemarken. In tegenstelling tot antiheld Frank Underwood uit ‘House Of Cards’ stroomt er géén ijs door de aderen van Nyborg, maar is ze een idealistische politica die strijdt voor haar principes. Maar niemand houdt het in de politiek vol zonder compromissen te sluiten. Eén van de meest menselijke reeksen over de politieke arena die ooit op tv werd vertoond. (jmi)

52 ‘Betty’ (2020-...) *

Streamz

BettyBeeld HBO

Jonge meisjes die het willen maken in het New Yorkse skatersmilieu en moeten afrekenen met de vooroordelen binnen die sport: dat is het onderwerp van ‘Betty’, een lichtvoetige, warme dramaserie waarin regisseur Crystal Moselle het onderwerp uit haar film ‘Skate Kitchen’ herneemt. Zijn ook overgekomen uit die film: de actrices, die gewoon van hun skateboard op straat geplukt zijn en bewijzen dat ze niet enkel op vier wieltjes natuurtalenten zijn.

53 ‘Dear White People’ (2017-…) 

Netflix

Dear White PeopleBeeld Netflix

‘Dear White People’ wordt her en der omschreven als een comedyserie, maar lachen doet u slechts groen. De reeks van Justin Simien is gebaseerd op de gelijknamige film uit 2014 en speelt zich af op een prestigieuze universiteit met spanningen tussen de witte en zwarte studentengemeenschappen. In haar radioshow ‘Dear White People’ hekelt studente Samantha White (ha!) het diepgewortelde racisme dat de school beheerst. Het resultaat: véél satire en doordachte dialogen die de Netflix-serie tot de zeldzame categorie ‘intelligent tienerdrama’ bombarderen. ‘Dear White People’ houdt ons intussen al drie seizoenen lang in de ban, en daar kunnen andere tv-makers alleen maar voor door de knieën gaan. (elv)

54 ‘Rick and Morty’ (2013-…) 

Netflix

Rick and MortyBeeld Petra Hulselmans

Ooit begonnen als ‘Back to the Future’-parodie, nu al vier seizoenen de meest psychedelische, intelligente en onnavolgbaar onnozele animatiereeks van de afgelopen jaren. Superieure scifi-kolder over een genie die zijn kleinzoon meeneemt op interdimensionale avonturen en - van pratende augurken tot een pretpark in de organen van een dakloze - een uitstekende proeve van de grenzeloze verbeelding van verwekkers Dan Harmon en Justin Roiland. Met gemiddeld 26,1 (doorgaans gruwelijke) sterfgevallen per aflevering tevens de dodelijkste serie van het moment. (fvd)

55 ‘Years and Years’ (2019) *

Lumiereseries

Years and YearsBeeld /

‘Vroeger vond ik politiek saai: dat waren nog eens tijden,’ zucht een personage in de eerste aflevering van ‘Years and Years’, een zesdelig BBC-drama uit 2019 waarin de makers zich inbeelden wat er de volgende vijftien jaar kan gebeuren in de wereld. Hun visie stemt niet optimistisch: Donald Trump wordt herverkozen, in het Verenigd Koninkrijk komt de populistische Vivienne Rook (een angstaanjagende Emma Thompson) aan de macht, de klimaatopwarming zorgt voor maandenlange regenbuien, extreme droogtes en een vloedgolf van vluchtelingen en – erg visionair van scenarist Russell T. Davies, ook bekend van ‘Queer as Folk’ en ‘Doctor Who’ – bovenop dat alles breekt er ook nog eens een pandemie uit. 

We zien de gebeurtenissen door de ogen van een modale Britse familie, de Lyons uit Manchester, die geregeld samenkomt om verjaardagen, geboortes of huwelijken te vieren. Ze proberen zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden, maar gaandeweg worden ze allemaal meegesleurd door de onrust die de wereld overspoelt: financieel adviseur Stephen verliest zijn spaargeld als de banken sluiten, de activiste Edith komt in de vuurlinie tussen China en de VS terecht, en de homoseksuele Daniel ziet zijn relatie met een Oekraïense vluchteling in het gedrang komen als zijn geliefde gedeporteerd dreigt te worden. Jaar na jaar verwachten ze, als op 31 december het vuurwerk weerklinkt, dat de situatie zal verbeteren, maar telkens weer blijkt dat ijdele hoop.

De boodschap van Davies is duidelijk: onze samenleving zit op een kantelpunt en het volstaat dat enkele ‘clowns and idiots’ de macht grijpen om alles naar de verdoemenis te helpen, zeker als de gewone man en vrouw in de straat laten betijen. Een verontrustende waarschuwing, verpakt in zes uur indrukwekkende televisie.

56 ‘Parks and Recreation’ (2009-2015) 

Amazon Prime Video

Parks and RecreationBeeld NBC

Terwijl zijn succesvolle Amerikaanse versie van ‘The Office’ nog liep, creëerde Greg Daniels, dit keer samen met Michael Schur, opnieuw een comedyserie in mockumentary-stijl over een bont gezelschap collega’s. Wat als een makkelijk doorslagje van de moederserie leek te beginnen, groeide na een paar opwarmafleveringen al snel uit tot een serie met een geheel eigen stem, die ‘The Office’ bij momenten zelfs overvleugelde. Met dank aan de niet tot één kantoor beperkte en dus meer mogelijkheden biedende setting, een spervuur van rake grappen en één van de beste casts die ooit in een comedy te zien waren.

Een belangrijk verschil met andere komische series is ook dat de personages niet als bordkartonnen grapmachines worden opgevoerd, maar als onmiskenbare mensen van vlees en bloed – die toevallig zeer geestig en gevat zijn. De onverbeterlijk positieve ingesteldheid van bediende Leslie Knope (Amy Poehler) zorgt bovendien voor zo’n aanstekelijke feelgoodvibe dat elke aflevering, tenzij u Franky Vercauteren heet, een kamerbrede smile op uw gezicht tovert. Zeldzaam zijn ook de series die er op een hoogtepunt een punt achter zetten. Waarvoor opnieuw grote hulde, een diepe buiging en – we waren toch bezig – hoed af. (mvs)

57 ‘Battlestar Galactica’ (2004-2009) *

Amazon Prime Video

Battlestar GalacticaBeeld rv

Sciencefictionklassieker uit begin jaren 2000 –  een remake van een zo goed als vergeten reeks uit de seventies – over de grote strijd tussen de mensheid en de Cylons, een ras van superintelligente robotten dat ooit door de mens zelf is ontworpen.  Razend spannend en spectaculair maar ook, zoals alle goeie sciencefiction, ook erg maatschappijkritisch: het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone noemde ‘Battlestar Galactica’ destijds niet voor niets ‘de meest levendige afbeelding van de wereld na de aanslagen van 11 september die je op tv kunt vinden.’

58 ‘The Young Pope’ (2016) 

Streamz

set of "The young Pope" by Paolo Sorrentino.10/23/2015 sc. 108 ep. 1In the picture Jude Law.Photo by Gianni FioritoBeeld RV

Pakweg tien jaar geleden zou een tv-serie over de paus, gemaakt door één van de beste Europese regisseurs en met een wereldberoemde filmster in de hoofdrol, vrijwel automatisch hoge ogen hebben gegooid. Maar toen het door Paolo Sorrentino geregisseerde ‘The Young Pope’ verscheen, met Jude Law als een jonge, rebelse paus, bleef de serie een beetje onopgemerkt tussen de tientallen nieuwe reeksen die Netflix en co. over de wereld uitkieperden. Onterecht, want de serie behoorde tot het beste dat 2016 te bieden had. Al van bij het begin, een droomscène waarin Law op het prachtig verlichte San Marcoplein in Venetië van onder een berg baby’s tevoorschijn kruipt, is duidelijk dat Sorrentino alle registers wou opentrekken, en ook daarna zijn de oogverblindende tableaus niet te tellen. Bovendien kan ‘The Young Pope’ bogen op één van de beste, meest originele soundtracks sinds lang, met muziek van Béla Bartók over Jefferson Airplane tot Opus (‘Live is Life’!) en Soulwax. Het tweede seizoen – ‘The New Pope’ met John Malkovich als de nieuwe kerkvorst – is al even sterk. (sw)

59 ‘Unbelievable’ (2019) 

Netflix

UnbelievableBeeld Netflix

De titel van deze achtdelige en helaas op feiten gebaseerde miniserie heeft een dubbele betekenis. Ongelooflijk is het zeker wat het hoofdpersonage, de jonge Marie, overkomt: ze wordt gruwelijk verkracht in haar eigen flat, maar omdat ze niet coherent genoeg overkomt op de politieagenten die de zaak onderzoeken, wordt ze uiteindelijk zelf aangeklaagd én veroordeeld voor het afleggen van een valse getuigenis. De reeks toont echter ook waarom Marie ongeloofwaardig lijkt. Ze heeft, na een traumatische jeugd waarin ze van pleeggezin naar pleeggezin ging, haar verleden tegen. Ze bezit niet de middelen om zich goed te laten begeleiden in haar contact met de politie. En vooral: de agenten die haar ondervragen zijn oude mannen, met bitter weinig empathie voor verkrachte vrouwen. Pas als er slachtoffers vallen die wél geloofd worden en twee vrouwelijke agenten zich in de zaak vastbijten, sluit het net zich rond de dader, en krijgt uiteindelijk ook Marie eerherstel. ‘Unbelievable’ heeft dus min of meer een happy end, maar blijft desondanks lang nazinderen. (sw)

60 ‘How to Sell Drugs Online (Fast)’ (2019-...) *

Netflix

How to sell drugs online (fast)Beeld Netflix

Oppervlakkig gezien lijkt ‘How to Sell Drugs Online (Fast)’ een kopie van ‘Breaking Bad’ in pocketformaat. Een tiener, Moritz Zimmerman, begint te dealen om zich stoerder voor te doen, ontdekt dat hij talent heeft voor misdaad en vervreemdt zo van iedereen om hem heen: ze hadden het even goed ‘De Wonderjaren van Walter White’ kunnen noemen. Maar dankzij de humor en zin voor zelfrelativering – twee eigenschappen die je niet meteen associeert met Duitsers – wordt ‘How to’ veel meer dan een doorslagje. Er hangt een anarchistisch sfeertje in de reeks, waarbij elk zijsprongetje toegelaten is. Als Moritz klaagt over zijn liefdesleven, krijg je een overzicht van alle relaties van Leonardo DiCaprio, wanneer het gaat over de maximumdosis voor MDMA leest iemand een erg gedetailleerde bijsluiter voor en hoe je bitcoins omzet in cash wordt uitgelegd in dríé korte, grappige filmpjes. Tussen alle ongein door slaagt ‘How to’ er echter ook in – het kenmerk van een echt goede reeks – mensen neer te zetten met wie je meeleeft: Moritz zelf, die met drugs begon om zijn vriendin terug te winnen en haar net daardoor weer dreigt te verliezen; de knappe, schijnbaar onbezorgde Dan, die door zijn vader constant gekleineerd wordt; en vooral Lenny, een terminaal zieke nerd in een rolstoel die voor het eerst de liefde leert kennen. Het blijven, ondanks de stapels MDMA onder hun bed, tieners die een plek zoeken in de wereld, personages die niet hadden misstaan in pakweg ‘Sex Education’.

Lees verder: de 100 beste series aller tijden (61 - 70)

Overzicht: Humo’s 100 beste series aller tijden

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234