series top 100 (60-51)

Humo's Honderd

De 100 beste series aller tijden (nummer 60 tot 51)

series top 100 (60-51)Beeld Netflix / Play

Wat zijn de beste series die u momenteel op Netflix, Play of een ander streamingplatform kunt bekijken? Onze tv-recensenten stelden een top100 op, met het grappigste, ontroerendste of spectaculairste kijkvoer dat vandaag te vinden is.

Lees de vorige aflevering hierzo terug.

60 Dead To Me (2019-...)

Netflix

In ‘Dead to Me’ gaat de verbitterde Jen nadat haar man omkwam bij een ongeval met vluchtmisdrijf naar een praatgroep om haar verdriet te verwerken. Daar ontmoet ze de vrijgevochten Judy, die haar verloofde Steve is verloren; de twee worden beste vriendinnen en even later trekt Judy zelfs bij Jen in. Een paar afleveringen verder - SPOILER ALERT! - blijkt Judy echter de chauffeur te zijn die Jens echtgenoot dood heeft gereden, terwijl Steve naast haar zat. Wat volgt is een waanzinnig, demonisch grappig en met heel veel alcohol overgoten komisch drama, dat ondanks alle onverwachte en bij momenten vergezochte plotwendingen ook verrassend veel diepgang en emotie bevat, zeker in het tweede seizoen. Onder alle moord, doodslag en zwarte humor zit immers een ontroerend verhaal over vriendschap, tussen twee vrouwen die door het lot bijeen zijn gebracht en elkaar even hard nodig hebben als een glas wijn op het einde van elke dag. (sw)

'Dead To Me' - seizoen 2Beeld Netflix

59 Veep (2012-2019)

Play

Nadat ‘The West Wing’ (helaas nog nergens te streamen) zeven seizoenen lang het leven in het Witte Huis had getoond zoals de meeste mensen hopen dat het is, liet HBO-comedy ‘Veep’ zien hoe het er wellicht écht aan toe gaat. Hier geen plichtsbewuste, goed geïnformeerde en door en door competente politici en ambtenaren die beslissingen nemen met het oog op het algemeen belang, maar machtsgeile, razend ambitieuze nitwits, die liegen en bedriegen om hogerop te komen en hun moeder zouden verkopen in ruil voor wat stemmen. Selina Meyer (Julia Louis-Dreyfuss in de rol van haar leven) is aan het begin nog de vicepresident die wanhopig de aandacht van haar baas probeert te krijgen, maar samen met haar entourage klauwt, roddelt, vleit en konkelfoest ze zich een weg naar het hoogste ambt. De personages zijn vuilgebekter dan Al Swaerengen uit ‘Deadwood’, en de beledigingen vliegen aan een rotvaart in het rond, maar onder alle gitzwarte humor zit een reeks die vaak zinnige dingen zegt over de politiek, de media en zelfs de samenleving. Voor al wie daar niet in geïnteresseerd is, is er deze mooie levenswijsheid van Selina: ‘You like to have sex and you like to travel? Then you can fuck off.’ (sw)

VeepBeeld HBO

58 Godless (2017)

Netflix

Verplicht voer voor liefhebbers van een goeie western: in de zevendelige Netflix-reeks ‘Godless’ komen twee rivaliserende outlaws terecht in het kleine dorpje La Belle, waar na een tragisch mijnongeluk bijna alleen maar vrouwen meer wonen. De desperado’s zijn gewetenloos, maar de dames  zijn voor een keer ook niet te onderschatten. De reeks ziet er simpelweg verrukkelijk uit, Michelle Dockery (Lady Mary uit ‘Downton Abbey’) en Jeff Daniels (‘The Newsroom’) staan elke scène schitterend te wezen en het verhaal is een volmaakte slow burner. (jmi)

GodlessBeeld Netflix

57 Het geslacht De Pauw (2004-2005)

Play

U kunt op Play ook ‘It’s Showtime’ opzetten, de comedy van Bart De Pauw die u-weet-wel-waarom nooit op Eén is uitgezonden. Of u kunt ‘Influencers’ op VIER opzetten en alle wil tot leven langzaam uit uw lichaam voelen wegsijpelen. Maar liever verwijzen we u door naar deze komische reeks uit meer onverdachte tijden, een parodie op realitysoaps als ‘De Pfaffs’ en ‘De Planckaerts’ en een serie van een niveau dat op Vlaamse televisie zelden gehaald is. En als u ons nu wilt excuseren, we moeten even onze BV-korting incasseren. (sw)

Geslacht De PauwBeeld VRT - Lies Willaert

56 Gilmore Girls (2000-2007)

Netflix

Lorelai en Rory Gilmore hebben een bijzonder intieme moeder-dochter-relatie. Ze hebben zelfs een eigen taaltje: sarcastisch, razendsnel en tjokvol clevere referenties. Maar de ware troef van ‘Gilmore Girls’ is de warmte die de reeks uitstraalt: van het kleurgebruik en de kleine verhalen over onvolmaakte mensen tot het introlied gezongen door Carole King en háár dochter. Het zevende en laatste seizoen, gemaakt zonder bedenkster Amy Sherman-Palladino, is de minste van de reeks, maar niet getreurd: de scenariste mocht van Netflix een waardig einde aan ‘Gilmore Girls’ breien met de vierdelige minireeks ‘A Year In The Life’. Bestel afhaaleten, haal uw mooiste fleecedekentje boven en geniet. (jmi)

Gilmore GirlsBeeld Netflix

55 Master of None (2015-…)

Netflix

Atypische comedyreeks van, met en over Aziz Ansari (‘Parks and Recreation’, #MeToo).  ‘Master of None’ wordt in beeld gebracht als arthouse cinema, en drijft op maatschappelijke observaties over de Tindergeneratie, over de zegeningen en de problemen van het multiculturalisme, en over al wie zich slechts met tegenzin volwassen noemt. Navelstaarderig, apart en erg herkenbaar (vooral voor wie in New York woont en tussen de 30 en de 40 is, maar toch). Volgens diehard-fans de enige echte erfgenaam van ‘Seinfeld’. (fvd)

Master of NoneBeeld Netflix

54 Generation Kill (2008)

Play

Nadat ze de straten van Baltimore voorgoed achter zich hadden gelaten, wierpen David Simon en Ed Burns, de bedenkers van ‘The Wire’, zich op ‘Generation Kill’, een boek over een Amerikaans bataljon dat ingezet werd bij de verovering van Irak. Wie vertrouwd is met ‘The Wire’ weet wat hij van deze minireeks mag verwachten: hardgekookte dialogen die barsten van het slang en het onverstaanbare militaire jargon, geen hapklaar opgediende verhaallijn maar een op het eerste zicht onontwarbare chaos van gebeurtenissen en zonder introductie opgevoerde personages (doordat iedereen hetzelfde uniform draagt, duurt het even voor je hebt uitgevist wie precies wie is), en een haast documentaire-achtig  realisme. Simon en Burns proberen een zo authentiek mogelijk beeld te schetsen van hoe het was om in een gepantserde Humvee Irak binnen te trekken; een beeld van de angst en de spanning, van de chaos en de verwarring, maar vooral ook van hoe de mannen in de frontlinie trachtten om te gaan met de stress van een onzichtbare vijand, met de absurde en soms tegenstrijdige bevelen van hogerhand, en met de nauwelijks te beschrijven apocalyptische hel waarin ze werden gedropt. Géén gemakkelijke zit, wel de rauwst op de huid vallende brok fictie die over de oorlog in Irak werd gemaakt. (mvs)

Generation KillBeeld HBO

53 The Marvelous Mrs. Maisel (2017-…)

Amazon Prime Video

Bekroonde dramedy over Upper West Side-huisvrouw Midge Maisel, die in de jaren vijftig en zestig de stand-upper in zichzelf ontdekt, en waarin Amy Sherman-Palladino - voorheen van ‘Gilmore Girls’ - andermaal bewijst dat ze superieure dialogen kan schrijven. Andere troeven: de kleurrijke nevenpersonages (geen betere neuroot-jood dan Tony Shalhoub), de ‘Mad Men’-achtige sfeerschepping en bovenal Rachel Brosnahan, die de scherpe Midge geloofwaardig en onnavolgbaar neerzet en die de vergelijkingen met comédienne Joan Rivers zaliger, op wier leven deze reeks losjes gebaseerd is, snel doet vergeten. (fvd)

The Marvelous Mrs. MaiselBeeld Amazon Prime Video

52 Never have I ever (2020-...)

Netflix

Comedyreeks van Mindy Kaling (bij ons vooral bekend van de Amerikaanse versie van ‘The Office’) over een Amerikaans tienermeisje met Indiase roots. Nadat haar vader aan een hartaanval stierf, verloor Devi alle gevoel in haar benen en moest ze maandenlang in een rolstoel zitten, wat haar sowieso al geringe populariteit nog verder liet afkalven. Door aan te pappen met de knapste jongen op school hoopt ze haar status van ‘Unfuckable Nerd’ kwijt te raken, maar dat heeft natuurlijk onvoorziene gevolgen. Noem het gerust ‘Sex Education’ met een Indiase insteek, maar ‘Never have I ever’ is wel bijzonder charmante televisie, met als fijne bonus een grappige John McEnroe - ja, de tennislegende - als commentaarstem. (sw)

Never have I everBeeld Netflix

51 Sorry For Your Loss (2018-…)

Facebook Watch

Facebook maakt, tussen het pikken van uw data en het ondermijnen van de westerse democratie door, af en toe ook een tv-serie. Met ‘Sorry For Your Loss’ leverde het bedrijf zelfs één van de meest integere en ontroerende reeksen van de laatste jaren af, een mooi portret van een jonge weduwe (Elizabeth Olsen) die na de onverwachte dood van haar man bij haar moeder en zus gaat wonen en haar verdriet een plaats probeert te geven. Een rouwdrama dat stevig onder de huid kruipt, en dat ongeveer even goed tussen de vakantiefoto’s van je tante en de banners voor datingsites past als Xavier Waterslaeghers bij de Rode Duivels. (sw)

Sorry For Your LossBeeld Facebook Watch
Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234