The Haunting of Bly Manor Beeld Netflix
The Haunting of Bly ManorBeeld Netflix

Humo's Honderd

De 100 beste series aller tijden (nummer 61 tot 70)

Speciaal voor wie níét uitkijkt naar de moeder aller sportzomers: de update van onze top 100 van de beste series die momenteel op Netflix en co. te bekijken zijn. De nieuwe titels in de lijst kregen een sterretje mee.

61 ‘Archer’ (2009-…)

Netflix

Archer - SERIES (USA-2009) - Caption: Malory Archer Beeld /
Archer - SERIES (USA-2009) - Caption: Malory ArcherBeeld /

Op zijn smalst is ‘Archer’ een grofgebekte James Bond-parodie. Maar de animatiereeks rond geheim agent, womanizer en deeltijds sociopaat Sterling Archer overstijgt dat label met brille. Kom voor de bij de haren getrokken plots over staatsveiligheid, blijf voor de onvergetelijke personages (het ene nog incapabeler, absurder en kierewieter dan het andere), de running jokes (‘Phrasing!’) en de oneliners (‘I’m scared if I stop drinking all at once, the cumulative hangover will literally kill me’). ‘Archer’ is een tekenfilmreeks voor volwassenen die bewijst dat ook puberale en zelfs kinderachtige grappen clever en onweerstaanbaar kunnen zijn. (fvd)

62 ‘Borgen’ (2010-2013)

Streamz & Netflix

Borgen Beeld Humo
BorgenBeeld Humo

In de Deense dramareeks ‘Borgen’ volgen we voor de verandering eens geen getroebleerde detective, maar een getroebleerde politica. Birgitte Nyborg (hulde aan actrice Sidse Babett Knudsen!) schopt het, tot haar eigen verrassing, tot de eerste vrouwelijke premier van Denemarken. In tegenstelling tot antiheld Frank Underwood uit ‘House Of Cards’ stroomt er géén ijs door de aderen van Nyborg, maar is ze een idealistische politica die strijdt voor haar principes. Maar niemand houdt het in de politiek vol zonder compromissen te sluiten. Eén van de meest menselijke reeksen over de politieke arena die ooit op tv werd vertoond. (jmi)

63 ‘The Bold Type’ (2017-2021)*

Netflix & Amazon Prime Video

The Bold Type Beeld rv
The Bold TypeBeeld rv

Oftewel ‘Het leven zoals het is: vrouwenblad’. ‘The Bold Type’ speelt zich af op de redactie van het fictieve magazine Scarlet - zowat een kopie van Cosmopolitan - waar enkele jongedames uit verschillende departementen de carrièreladder proberen te beklimmen. Wie door de occasionele ongeloofwaardige of voorspelbare plotwending heen kijkt, vindt een lichtvoetig maar allesbehalve inhoudsloos komisch drama, dat ook moeiteloos ‘woke’ is. Op Netflix staan de eerste drie seizoenen, wie Amazon Prime Video heeft, kan ook reeks vier bekijken.

64 ‘Betty’ (2020-...)

Streamz

'Betty' Beeld Google
'Betty'Beeld Google

2020 was een goed jaar voor de Betty’s van deze wereld, met de prachtige song op Taylor Swifts plaat ‘folklore’ en deze erg mooie, warme HBO-reeks over enkele jonge meisjes die het willen maken in het New Yorkse skatersmilieu en af te rekenen krijgen met de vooroordelen binnen die wereld. Regisseur Crystal Moselle herneemt het onderwerp en de losse stijl uit haar film ‘Skate Kitchen’, en ook de actrices, die gewoon van hun skateboard op straat geplukt zijn en bewijzen dat ze niet enkel op vier wieltjes natuurtalenten zijn, maken de overstap. (sw)

65 ‘Dear White People’ (2017-…)

Netflix

Dear White People Beeld Netflix
Dear White PeopleBeeld Netflix

‘Dear White People’ wordt her en der omschreven als een comedyserie, maar lachen doet u slechts groen. De reeks van Justin Simien is gebaseerd op de gelijknamige film uit 2014 en speelt zich af op een prestigieuze universiteit met spanningen tussen de witte en zwarte studentengemeenschappen. In haar radioshow ‘Dear White People’ hekelt studente Samantha White (ha!) het diepgewortelde racisme dat de school beheerst. Het resultaat: véél satire en doordachte dialogen die de Netflix-serie tot de zeldzame categorie ‘intelligent tienerdrama’ bombarderen. ‘Dear White People’ houdt ons intussen al drie seizoenen lang in de ban, en daar kunnen andere tv-makers alleen maar voor door de knieën gaan. (elv)

66 ‘Rick and Morty’ (2013-…)

Netflix

Rick and Morty Beeld Netflix
Rick and MortyBeeld Netflix

Ooit begonnen als ‘Back to the Future’-parodie, nu al vier seizoenen de meest psychedelische, intelligente en onnavolgbaar onnozele animatiereeks van de afgelopen jaren. Superieure scifi-kolder over een genie die zijn kleinzoon meeneemt op interdimensionale avonturen en - van pratende augurken tot een pretpark in de organen van een dakloze - een uitstekende proeve van de grenzeloze verbeelding van verwekkers Dan Harmon en Justin Roiland. Met gemiddeld 26,1 (doorgaans gruwelijke) sterfgevallen per aflevering tevens de dodelijkste serie van het moment. (fvd)

67 ‘Haunting of Bly Manor’ (2019-...)

Netflix

The Haunting of Bly Manor - Netflix Beeld Netflix
The Haunting of Bly Manor - NetflixBeeld Netflix

De poging om in de film ‘Doctor Sleep’ zijn voet naast de grote Stanley Kubrick te zetten, was overmoedig, maar met ‘The Haunting of Hill House’ leverde Mike Flanagan wel één van de beste horrorseries in tijden af. De verfilming van Shirley Jacksons boek is geen griezelfestijn vol bloed, ingewanden en zombies, maar een donker psychologisch drama over een gezin dat in een oud landhuis gaat wonen waar het spookt. Zoals het de beste horrortraditie betaamt, zijn het echter niet de klopgeesten of rondzwervende zielen die voor de grootste trauma’s zorgen, maar hoe mensen – in casu de ouders en hun kinderen – met elkaar omgaan. Nog straffer: opvolger ‘The Haunting of Bly Manor’, waarin een heel nieuw verhaal wordt verteld geïnspireerd op het werk van Henry James, hoeft allerminst voor ‘Hill House’ onder te doen.

68 ‘Years and Years’ (2019)

Lumiereseries

Years and Years Beeld BBC/Red Productions/Guy Farrow
Years and YearsBeeld BBC/Red Productions/Guy Farrow

‘Vroeger vond ik politiek saai: dat waren nog eens tijden,’ zucht een personage in de eerste aflevering van ‘Years and Years’, een zesdelig BBC-drama uit 2019 waarin de makers zich inbeelden wat er de volgende vijftien jaar kan gebeuren in de wereld. Hun visie stemt niet optimistisch: Donald Trump wordt herverkozen, in het Verenigd Koninkrijk komt de populistische Vivienne Rook (een angstaanjagende Emma Thompson) aan de macht, de klimaatopwarming zorgt voor maandenlange regenbuien, extreme droogtes en een vloedgolf van vluchtelingen en – erg visionair van scenarist Russell T. Davies, ook bekend van ‘Queer as Folk’ en ‘Doctor Who’ – bovenop dat alles breekt er ook nog eens een pandemie uit.

We zien de gebeurtenissen door de ogen van een modale Britse familie, de Lyons uit Manchester, die geregeld samenkomt om verjaardagen, geboortes of huwelijken te vieren. Ze proberen zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden, maar gaandeweg worden ze allemaal meegesleurd door de onrust die de wereld overspoelt: financieel adviseur Stephen verliest zijn spaargeld als de banken sluiten, de activiste Edith komt in de vuurlinie tussen China en de VS terecht, en de homoseksuele Daniel ziet zijn relatie met een Oekraïense vluchteling in het gedrang komen als zijn geliefde gedeporteerd dreigt te worden. Jaar na jaar verwachten ze, als op 31 december het vuurwerk weerklinkt, dat de situatie zal verbeteren, maar telkens weer blijkt dat ijdele hoop.

De boodschap van Davies is duidelijk: onze samenleving zit op een kantelpunt en het volstaat dat enkele ‘clowns and idiots’ de macht grijpen om alles naar de verdoemenis te helpen, zeker als de gewone man en vrouw in de straat laten betijen. Een verontrustende waarschuwing, verpakt in zes uur indrukwekkende televisie.

69 ‘Parks and Recreation’ (2009-2015)

Amazon Prime Video

Parks and Recreation Beeld NBC
Parks and RecreationBeeld NBC

Terwijl zijn succesvolle Amerikaanse versie van ‘The Office’ nog liep, creëerde Greg Daniels, dit keer samen met Michael Schur, opnieuw een comedyserie in mockumentary-stijl over een bont gezelschap collega’s. Wat als een makkelijk doorslagje van de moederserie leek te beginnen, groeide na een paar opwarmafleveringen al snel uit tot een serie met een geheel eigen stem, die ‘The Office’ bij momenten zelfs overvleugelde. Met dank aan de niet tot één kantoor beperkte en dus meer mogelijkheden biedende setting, een spervuur van rake grappen en één van de beste casts die ooit in een comedy te zien waren.

Een belangrijk verschil met andere komische series is ook dat de personages niet als bordkartonnen grapmachines worden opgevoerd, maar als onmiskenbare mensen van vlees en bloed – die toevallig zeer geestig en gevat zijn. De onverbeterlijk positieve ingesteldheid van bediende Leslie Knope (Amy Poehler) zorgt bovendien voor zo’n aanstekelijke feelgoodvibe dat elke aflevering, tenzij u Franky Vercauteren heet, een kamerbrede smile op uw gezicht tovert. Zeldzaam zijn ook de series die er op een hoogtepunt een punt achter zetten. Waarvoor opnieuw grote hulde, een diepe buiging en – we waren toch bezig – hoed af. (mvs)

70 ‘Battlestar Galactica’ (2004-2009)

Amazon Prime Video

Battlestar Galactica Beeld rv
Battlestar GalacticaBeeld rv

Sciencefictionklassieker uit begin jaren 2000 – een remake van een zo goed als vergeten reeks uit de seventies – over de grote strijd tussen de mensheid en de Cylons, een ras van superintelligente robotten dat ooit door de mens zelf is ontworpen. Razend spannend en spectaculair maar, zoals alle goeie sciencefiction, ook erg maatschappijkritisch: het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone noemde ‘Battlestar Galactica’ destijds niet voor niets ‘de meest levendige afbeelding van de wereld na de aanslagen van 11 september die je op tv kunt vinden.’

Lees verder: de 100 beste series aller tijden (71 - 80)

Overzicht: Humo’s 100 beste series aller tijden

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234