NARCOSBeeld Netflix

Humo's Honderd

De 100 beste series aller tijden (nummer 71 tot 80)

Nieuwe seizoenen, nieuwe series, met Streamz en Disney+ zelfs twee nieuwe streamingdiensten: onze top 100 uit het voorjaar met de beste series op Netflix en co. was aan een update toe. Hieronder vindt u de nieuwe lijst: bij de titels die erbij zijn gekomen staat een sterretje.

71 ‘Godless’ (2017) 

Netflix

GodlessBeeld Ursula Coyote/Netflix

Verplicht voer voor liefhebbers van een goeie western: in de zevendelige Netflix-reeks ‘Godless’ komen twee rivaliserende outlaws terecht in het kleine dorpje La Belle, waar na een tragisch mijnongeluk bijna alleen maar vrouwen meer wonen. De desperado’s zijn gewetenloos, maar de dames zijn voor een keer ook niet te onderschatten. De reeks ziet er simpelweg verrukkelijk uit, Michelle Dockery (Lady Mary uit ‘Downton Abbey’) en Jeff Daniels (‘The Newsroom’) staan elke scène schitterend te wezen en het verhaal is een volmaakte slow burner. (jmi)

72 ‘Veep’ (2012-2019) 

Streamz

VeepBeeld HBO

Nadat ‘The West Wing’ (helaas nog nergens te streamen) zeven seizoenen lang het leven in het Witte Huis had getoond zoals de meeste mensen hopen dat het is, liet HBO-comedy ‘Veep’ zien hoe het er wellicht écht aan toe gaat. Hier geen plichtsbewuste, goed geïnformeerde en door en door competente politici en ambtenaren die beslissingen nemen met het oog op het algemeen belang, maar machtsgeile, razend ambitieuze nitwits, die liegen en bedriegen om hogerop te komen en hun moeder zouden verkopen in ruil voor wat stemmen. Selina Meyer (Julia Louis-Dreyfuss in de rol van haar leven) is aan het begin nog de vicepresident die wanhopig de aandacht van haar baas probeert te krijgen, maar samen met haar entourage klauwt, roddelt, vleit en konkelfoest ze zich een weg naar het hoogste ambt. De personages zijn vuilgebekter dan Al Swaerengen uit ‘Deadwood’, en de beledigingen vliegen aan een rotvaart in het rond, maar onder alle gitzwarte humor zit een reeks die vaak zinnige dingen zegt over de politiek, de media en zelfs de samenleving. Voor al wie daar niet in geïnteresseerd is, is er deze mooie levenswijsheid van Selina: ‘You like to have sex and you like to travel? Then you can fuck off.’ (sw)

73 ‘Dead To Me’ (2019-...) *

Netflix

'Dead To Me' - seizoen 2Beeld Netflix

In ‘Dead to Me’ gaat de verbitterde Jen nadat haar man omkwam bij een ongeval met vluchtmisdrijf naar een praatgroep om haar verdriet te verwerken. Daar ontmoet ze de vrijgevochten Judy, die haar verloofde Steve is verloren; de twee worden beste vriendinnen en even later trekt Judy zelfs bij Jen in. Een paar afleveringen verder – SPOILER ALERT! – blijkt Judy echter de chauffeur te zijn die Jens echtgenoot heeft doodgereden, terwijl Steve naast haar zat. Wat volgt, is een waanzinnig, demonisch grappig en met heel veel alcohol overgoten komisch drama, dat ondanks alle onverwachte en bij momenten vergezochte plotwendingen ook verrassend veel diepgang en emotie bevat, zeker in het tweede seizoen. Onder alle moord, doodslag en zwarte humor zit immers een ontroerend verhaal over vriendschap, tussen twee vrouwen die door het lot bijeen zijn gebracht en elkaar even hard nodig hebben als een glas wijn op het einde van elke dag. (sw)

74 ‘Russian Doll’ (2019-...) 

Netflix

Russian DollBeeld Netflix

Voor meerdere Emmy’s genomineerde krachttoer van Natasha Lyonne (‘Orange Is the New Black’, ‘American Pie’), die de reeks niet alleen mee schreef en regisseerde, maar ze als de kettingrokende, cynische en wisecrackende Nadia Vulvokov ook voorziet van hart en kloten. ‘Russian Doll’ volgt een 36-jarige vrouw die aan de lopende band sterft, telkens opnieuw tot leven komt in de badkamer van een vriendin en intussen haar wereld uit elkaar ziet brokkelen. Maar dit is meer dan zomaar een ‘Groundhog Day’ op crack: verwacht een clevere, verslavende, tot op heden onvolprezen cocktail van droge comedy, film noir, drama en – vooral tegen het einde – psychologische terreur. (fvd)

75 ‘Band of Brothers’ (2001) 

Streamz

Band of BrothersBeeld © HBO

Nadat Steven Spielberg en Tom Hanks de landing in Normandië tot leven hadden gebracht in ‘Saving Private Ryan’, sloegen ze opnieuw de handen in elkaar om de héle opmars van de geallieerden tijdens WOII te tonen. Hun megalomane HBO-project ‘Band of Brothers’ volgt de lotgevallen van de zogenoemde Easy Company van in hun boot camp (met drilsergeant Ross Geller!) tot aan het Adelaarsnest van Hitler, in een perfecte mix tussen opgeboend Hollywooddrama en rauw realisme. Wie z’n bonkigste nonkel in snikken wil zien uitbarsten, moet op het eerstvolgende familiefeest maar even de laatste minuten opzetten. (vvp)

76 ‘Lovecraft country’ *

Streamz

Lovecraft countryBeeld HBO

Net zoals het superieure ‘Watchmen’ gebruikt ‘Lovecraft Country’ horror en sciencefiction om het droevige lot van de ‘Afro-Americans’ in het Amerika van vroeger en vandaag aan te klagen. De reeks speelt zich af in de jaren 1950, toen in het zuiden van de VS racisme schering en inslag was en de zwarte bevolking onder de knoet werd gehouden met discriminerende wetten, de zogenaamde ‘Jim Crow laws’. Drie zwarte Amerikanen moeten op zoek naar de vader van één van hen en proberen zich onderweg te verdedigen tegen racistische politieagenten en gewone blanke burgers, én tegen echte monsters, die symbool staan voor alles wat rot is in de Amerikaanse samenleving. Een horrordrama – gemaakt door J.J. Abrams, bekend van onder meer ‘Lost’, en door Jordan Peele, de man achter ‘Get Out’ en ‘Us’ – dat alle kanten uitschiet maar wel erg actuele en relevante televisie.  

77 ‘Unbreakable Kimmy Schmidt’ (2015-2019) 

Netflix

Unbreakable Kimmy SchmidtBeeld Eric Liebowitz/Netflix

Nadat ze vijftien jaar lang door een doemsekte werd vastgehouden in een bunker in het hol van Pluto, komt Kimmy Schmidt (Ellie Kemper) in New York terecht, waar ze met vallen en opstaan een nieuw leven probeert op te bouwen. ‘Unbreakable Kimmy Schmidt’ is een vreemde, bij wijlen sombere maar altijd grappige sitcom die maatschappijkritische thema’s durft aan te boren zonder tot een weinig inspirerende comedy te vervellen. Na vier seizoenen klungelen is Kimmy Schmidt nog steeds onze favoriete klungel van het decennium. Om het met haar eigen woorden te zeggen: ‘It’s a miracle!’ (elv)

78 ‘True Detective’ (2014-…) 

Streamz

True Detective, met Mahershala AliBeeld HBO

Politieseries spelen zich doorgaans af in grootsteden als New York, Los Angeles of Halle, maar niet ‘True Detective’. De baanbrekende anthologyreeks van Nic Pizzolatto gaat het liever zoeken in de barre, mystieke, met een onheilspellende gloed omgeven locaties in het Amerikaanse achterland, waar de misdaden nog vuiler zijn dan het armoedige volkje. Toegegeven: seizoen twee was een stinker, maar het eerste seizoen, met Woody Harrelson en een onnavolgbaar filosoferende Matthew McConaughey, blijft een klassieker. En zelf vonden wij seizoen drie, waarin Oscar-winnaar Mahershala Ali decennialang naar twee vermiste kinderen blijft speuren, nóg straffer. (vvp)

79 ‘Narcos’ (2015-2017) 

Netflix

NarcosBeeld Netflix

‘The bad guys need to get lucky every time. The good guys just need to get lucky once.’ Steve Murphy, de Drug Enforcement Administrator die in de jaren negentig samen met Javier Peña joeg op de ongrijpbare en oppermachtige Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar, laat het simpel klinken aan het begin van ‘Narcos’. Maar Escobar, vertolkt door een glorieus mompelende Wagner Moura, maakt geen fouten. Het bloedstollende kat-en-muisspel dat volgt lijkt ongeloofwaardig, maar dat heb je wanneer de realiteit te absurd is om te bevatten. Een gouden tip: kijk het derde seizoen, waarin Escobar níét meer meedoet, ook uit. (jmi)

80 ‘Fringe’ (2008-2013) * 

Amazon Prime Video

FringeBeeld rv

Met ‘Fringe’ wilde J.J. Abrams – zie ook: ‘Lost’ en ‘Lovecraft Country’ – naar eigen zeggen een sciencefictionserie maken die ‘The X-Files’ naar de kroon zou steken. De populariteit van het grote voorbeeld heeft hij nooit kunnen evenaren, en ‘Fringe' heeft vijf seizoenen lang moeten vechten tegen lage kijkcijfers en een voortijdige stopzetting. Maar qua kwaliteit komt deze reeks wel in de buurt van ‘The X-Files’, om niet te zeggen dat ze ze soms zelfs overtreft. ‘Fringe’ gaat over een uiterst geheime onderzoeksafdeling van de Amerikaanse overheid die bovennatuurlijke fenomenen van dichterbij bekijkt: de reeks opent met een vliegtuig waarin alle passagiers tijdens de vlucht getransformeerd zijn in een soort kristal.  Gaandeweg blijken alle zaken met elkaar verband te houden en een onderdeel van een breed, achterliggend mysterie te zijn: we zullen hier niet te veel weggeven, maar het heeft te maken met parallelle universa waarin dezelfde mensen in verschillende versies bestaan. Televisie waar je je hoofd moet bij houden dus, maar ook erg spannend, ontroerend en bij momenten – de lange ode aan het werk van Terry Gilliam bij Monty Python! – heel erg vreemd. (sw)

Lees verder: de 100 beste series aller tijden (81 - 90)

Overzicht: Humo’s 100 beste series aller tijden

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234