Humo's Honderd
De 100 beste series aller tijden (nummer 81 tot 90)
Onze top 100 van de beste series die momenteel op Netflix en co. te bekijken zijn. De nieuwe titels in de lijst kregen een sterretje mee.
81 ‘Sex Education’ (2019-…)
Netflix
Otis, de volkomen onervaren tienerzoon van twee sekstherapeuten, begint samen met zijn meer dan ervaren klasgenote Maeve een handel in relatie- en seksadvies op de Moordale Secondary School. Geile praat verkoopt, vraag maar aan Dennis Black Magic, maar de ondanks haar Amerikaanse uitstraling wel degelijk volbloed Britse comedy ‘Sex Education’ is om de juiste reden een kijkcijferkanon geworden. De dramedy van bedenkster Laurie Nunn maakt op sublieme, intelligente en hilarische wijze komaf met een taboe dat de Vlaamse huiskamers en ver daarbuiten behekst. (elv)
82 ‘Generation Kill’ (2008)
Streamz
Nadat ze de straten van Baltimore voorgoed achter zich hadden gelaten, wierpen David Simon en Ed Burns, de bedenkers van ‘The Wire’, zich op ‘Generation Kill’, een boek over een Amerikaans bataljon dat ingezet werd bij de verovering van Irak. Wie vertrouwd is met ‘The Wire’ weet wat hij van deze minireeks mag verwachten: hardgekookte dialogen die barsten van het slang en het onverstaanbare militaire jargon, geen hapklaar opgediende verhaallijn maar een op het eerste zicht onontwarbare chaos van gebeurtenissen en zonder introductie opgevoerde personages (doordat iedereen hetzelfde uniform draagt, duurt het even voor je hebt uitgevist wie precies wie is), en een haast documentaire-achtig realisme. Simon en Burns proberen een zo authentiek mogelijk beeld te schetsen van hoe het was om in een gepantserde Humvee Irak binnen te trekken; een beeld van de angst en de spanning, van de chaos en de verwarring, maar vooral ook van hoe de mannen in de frontlinie trachtten om te gaan met de stress van een onzichtbare vijand, met de absurde en soms tegenstrijdige bevelen van hogerhand, en met de nauwelijks te beschrijven apocalyptische hel waarin ze werden gedropt. Géén gemakkelijke zit, wel de rauwst op de huid vallende brok fictie die over de oorlog in Irak werd gemaakt. (mvs)
83 ‘Top Boy’ (2011-...) *
Netflix
Vier seizoenen van telkens nog geen tien afleveringen, in ruim een decennium: een prijs voor productiviteit zullen de makers van ‘Top Boy’ nooit winnen. Maar de originele reeks leverde hen wel complimenten op van Drake, die ervoor zorgde dat Netflix de rechten overkocht en hen een vervolg liet maken. En gelukkig maar want elk uur van dit donkere, beklemmende drama over drugsdealers in een verloederde Londense wijk is stukken beter dan de vele middelmatige misdaadseries die Netflix over ons hoofd blijft uitkieperen. (sw)
84 ‘Master of None’ (2015-2017)
Netflix
Atypische comedyreeks van, met en over Aziz Ansari (‘Parks and Recreation’, #MeToo). ‘Master of None’ wordt in beeld gebracht als arthouse cinema, en drijft op maatschappelijke observaties over de Tindergeneratie, over de zegeningen en de problemen van het multiculturalisme, en over al wie zich slechts met tegenzin volwassen noemt. Navelstaarderig, apart en erg herkenbaar (vooral voor wie in New York woont en tussen de 30 en de 40 is, maar toch). Volgens diehard-fans de enige echte erfgenaam van ‘Seinfeld’. (fvd)
85 ‘Mare of Easttown’ (2021)
Streamz
Misdaaddrama van HBO over een klein dorpje nabij Philadelphia dat opgeschrikt wordt door enkele verdwijningen en een moord. Kate Winslet steelt - uiteraard - de show als rechercheur Mare Sheehan, die tussen het speuren naar de daders door ook haar eigen, erg woelige privéleven op orde moet proberen te krijgen. Met thema’s als zelfmoord, drugsverslaving, armoede en prostitutie is donker nog een understatement voor deze miniserie , die wel beter uit de voeten komt als psychologisch drama dan als misdaadreeks.
86 ‘What we do in the shadows’ (2019-...)
Disney+
Een van de grappigste reeksen van het moment heeft onlangs, heel toepasselijk een beetje als een dief in de nacht, zijn opwachting gemaakt op Disney+: ‘What we do in the shadows’, een voortzetting van de gelijknamige, ook al ongehoord geestige film uit 2014 van Jemaine Clement en Taika Waititi, het Nieuw-Zeelandse duo dat eerder furore maakte met de HBO-reeks ‘Flight of the Conchords’. In de reeks volgt een tv-ploeg, volgens de beproefde mockumentary formule van illustere voorgangers als ‘The Office’ en ‘Parks and Recreation’, de belevenissen van vier vampiers die samen een gezellig creepy gotisch herenhuis in Staten Island betrekken. De eeuwenoude ondoden beschikken over bovennatuurlijke krachten en bijten, om hun bloeddorst te lessen, af en toe weleens een onschuldige sterveling de nek af, maar het zijn toch vooral onbeholpen en zelfs lichtjes zielige klunzen die op spectaculaire wijze door de tijd zijn ingehaald en een beetje verloren lopen in een voor hen veel te snel geëvolueerde wereld.
87 ‘Snabba Cash’ (2021)
Netflix
Snoeihard, indrukwekkend Zweeds misdaaddrama, losjes gebaseerd op de gelijknamige boeken van Jens Lapidus die enkele jaren geleden al werden verfilmd. De jonge Leya heeft moeite om het geld te verzamelen om haar start-up van de grond te krijgen en klopt uiteindelijk aan bij de broer van haar overleden man, een nietsontziende drugsdealer. Al snel leren zij en enkele andere personages dat het onmogelijk is om poen te scheppen zonder je handen vuil te maken, in een zesdelige reeks die op zijn beste momenten aan ‘The Wire’ doet denken.
88 ‘F**k you very very much’ (2021)
Streamz
Wonderlijke, enorm geestige en alle kanten uitschietende komische dramareeks over drie vriendinnen (Frances Lefebure, Evelien Bosmans en Daphne Wellens) die een leven als dertigers proberen uit te bouwen. Kom voor de goeie grappen (Bosmans als Kim Clijsters!), de slimme filmreferenties en de absurde zijsprongetjes, blijf voor de rake, geduldige schetsen van enkele personages die op een immer herkenbare manier klooien, sukkelen en aanmodderen.
89 ‘Big Mouth’ (2017-…)
Netflix
Een animatieserie over een stel jongens en meisjes dat de puberteit voelt opkomen, met alle hormonale narigheden – de eerste schaamharen, ongewilde erecties, menstruatie tijdens een schoolreis – van dien. ‘Big Mouth’ is schaamteloos expliciet en absurd: er wordt gemasturbeerd en geëjaculeerd bij het leven, Michael Stipe komt op de tonen van ‘Everybody Hurts’ een liedje over menstrueren zingen, en de geest van Duke Ellington blijkt op iemands zolder te wonen en een oversekste geilaard te zijn. Maar onder alle vetzakkerij schuilt een ontroerende serie over opgroeien, eerste liefdes en de twijfel en verwarring die je voelt tijdens de puberteit. ‘Big Mouth’ is géén serie die je als ouder samen met je tienerzonen of -dochters kunt bekijken – tenzij je houdt van ongemakkelijk heen-en-weergeschuifel in de zetel – wel een absolute aanrader voor zowel pubers als volwassenen. (sw)
90 ‘Déjà Vu’ (2021)
Streamz
Als de 15-jarige dochter van radiopresentatrice en feministisch icoon Florence Fierens (Natali Broods) zichzelf om het leven brengt, krijgt de vrouw via het schimmige bedrijf Reset de kans om terug te keren naar het verleden en haar kind te behoeden voor wat komt. Het concept is vergezocht - en de eerste aflevering verdient een veel grotere ‘trigger warning’ dan nu het geval is - maar ‘Déjà-Vu’ wordt na een rammelend begin een pakkend drama over hoe moeilijk het is om, zelfs met voorkennis, fouten recht te zetten, en tegelijk geen nieuwe fouten te maken.