null Beeld VRT
Beeld VRT

tv-tips'Albatros'

De ‘Albatros’ in Dominique Van Malder: ‘Op zich is het niet moeilijk om 50 kilo af te vallen’

Noud Jansen

Het blijft lastig om niet aan de vermaarde ‘Monty Python’-sketch te denken, maar alla: zeven maanden nadat ze integraal op Streamz is gezet, is ‘Albatros’, de tragikomische reeks van en met Dominique Van Malder, eindelijk ook op Canvas te zien. De setting: een dieetkamp in de Ardennen, waar tien deelnemers zich hijgend en puffend in het zweet werken.

DOMINIQUE VAN MALDER «Wannes (Destoop, regisseur, red.) en ik hadden enigszins verwacht dat onze mengeling van poëzie en humor voor veel mensen te traag zou zijn, maar dat blijkt niet het geval: de reacties op ‘Albatros’ zijn bijna unaniem positief. ’t Valt ook op hoeveel mensen – die niet per definitie obees zijn – via de sociale media laten weten hoezeer ze zich met de personages identificeren. Zo schreef een vrouw die al jaren onder pesterijen gebukt ging, dat ze zich herkende in mijn personage, Raf, een leraar die zowel door z’n collega’s als z’n leerlingen wordt gepest.»

HUMO Heb je ‘Albatros’ gebaseerd op eigen ervaringen?

VAN MALDER «Deels, ja. Raf vertelt bijvoorbeeld op een gegeven moment een verhaal aan Arthur, de jongste deelnemer van het kamp, dat eigenlijk uit mijn eigen leven komt. Toen ik in het vijfde leerjaar zat, heb ik eens als Jezus aan het kruis gehangen in een passiespel. Eén leraar vond het klaarblijkelijk zo grappig om een obese Jezus in een lendendoekje aan dat kruis te zien, dat hij voor de hele klas tegen mijn tetjes petste. Op de speelplaats, een notoire jungle, kon ik me wel weren met humor, maar als iemand in een machtspositie je zo voor schut zet, wordt het moeilijk.

»‘Albatros’ is ook gebaseerd op gesprekken met mensen in een obesitaskliniek, en op ervaringen van de acteurs. We hebben in onze voorbereiding voorts behoorlijk wat Amerikaanse reality gezien, van die shows waarin ze mensen volgen die in een jaar tijd pakweg 50 kilo afvallen. Dat doen ze dan onder auspiciën van een physical coach die als een messias wordt beschouwd: zijn woord is waarheid, en hij komt je redden. Het probleem is dat de focus volledig op sporten en gezond eten ligt, en dat het Goede Gesprek over wat er ten grondslag zou kunnen liggen aan een eetprobleem, compleet wordt verwaarloosd. Een slecht idee, als je het mij vraagt. Op zich is het niet moeilijk om 50 kilo af te vallen, maar de kunst zit ’m erin om je levensstijl duurzaam te veranderen.»

HUMO Hoe staat het inmiddels met je eigen gewicht?

VAN MALDER «Gaat wel. Na de opnames ben ik in een jaar tijd 26 kilo vermagerd, maar door corona sta ik niet meer op de planken, en de helft daarvan is er alweer bij. Dat er opnieuw wat kilootjes af mogen, heb ik laatst ondervonden toen ik een interview voor een wel érg lokaal krantje deed: de journalist vond mijn buik blijkbaar zo gezellig dat hij er al meteen in begon te porren. Hallo, dacht ik, een coronaproof elleboogje geven zou misschien normaler zijn? Dikkerdjes zijn gezellig: da’s een cliché dat wel nooit zal verdwijnen.»

Albatros
Canvas, maandag 15 februari, 21.20

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234