Beste Vlaamse dramaseries op Streamz Beeld Humo
Beste Vlaamse dramaseries op StreamzBeeld Humo

Streaming

De allerbeste Vlaamse dramaseries op Streamz

Vlaanderen boven bij Streamz, dat het verschil met Netflix vooral wil maken met series van eigen bodem, zowel nieuwe reeksen als populaire titels uit de archieven van de openbare en commerciële omroepen. Maar wat zijn de series die het eerst uw aandacht verdienen? De beste dramareeksen op een rij.

Redactie

Albatros (lees onze recensie)

Een tragikomische reeks, al slaat de slinger toch eerder door richting tragedie in dit verhaal over enkele goed in het vlees zittende mannen en vrouwen die op een ‘boot camp' in de Ardennen iets aan hun overgewicht willen doen, onder leiding van een schimmige gezondheidsgoeroe. Terwijl het groepje flink aan het diëten en het sporten slaat, leer je hoe het leven van elk van hen verliep voor ze naar het kamp kwamen, met naast vet en snelle suikers ook eenzaamheid en verdriet als rode draad.

Albatros Canvas Telenet VRT Beeld TELENET/VRT
Albatros Canvas Telenet VRTBeeld TELENET/VRT

Cordon

Wanneer in Antwerpen een besmettelijk virus uitbreekt, wordt een deel van de stad afgesloten van de buitenwereld. Wie zich door een wrange speling van het lot net op dat moment binnen de gevarenzone bevindt, moet het zelf maar zien te rooien. ‘Cordon’ was in 2014 de eerste Vlaamse poging om in te spelen op de ‘zombies en andere besmettelijke kwalen’-rage die het scherm toen infecteerde, en het was nog een goeie poging ook. Al gebiedt de eerlijkheid ons om te zeggen dat de scenaristen de pedalen tegen het einde van het eerste seizoen half en in het tweede seizoen helemaal kwijtraakten.

Cordon Beeld Streamz
CordonBeeld Streamz

De Dag

Voor wie ze nu nog steeds niet gezien heeft: de veelbesproken thrillerreeks van Jonas Geirnaert en Julie Mahieu, die in twaalf afleveringen het verhaal doet van een overval op een klein bankkantoor, is een spannende rollercoaster met uitstekende acteurs en verrassende plotwendingen. Perfect bingewatchmateriaal.

De Dag Beeld Streamz
De DagBeeld Streamz

De Infiltrant (lees onze recensie)

Ondergewaardeerde komische misdaadreeks van de hand van Philippe De Schepper en Joël Vanhoubrouck - het duo achter ‘Eigen kweek’ en ook de nieuwe serie ‘Black Out’ - over een kleine oplichter die door de politie gedwongen wordt om undercover te gaan bij de bende van drugstrafikant Freddy Bernaers. Geert Van Rampelberg, als de gladde, gewiekste Danny Desmedt, was zelden beter dan hier.

De Infiltrant Beeld Streamz
De InfiltrantBeeld Streamz

De Parelvissers

Vijf jaar nadat tv-maker Jan De Ridder met de noorderzon en al het geld van productiehuis De Parelvissers is verdwenen, komen zijn ex-collega’s, op vraag van Jans broers Piet, nog eens samen in een vakantiehuis in de Ardennen. Ze halen bij het nuttigen van menig glas wijn herinneringen op, lanceren theorieën over waar Jan heen is gegaan en rijten vooral veel oude wonden weer open. De eerste dramaserie die Woestijnvis ooit gemaakt heeft, in 2006, en ook nog steeds de beste.

De Parelvissers Beeld Humo
De ParelvissersBeeld Humo

Déjà-Vu (Lees onze recensie)

Als de 15-jarige dochter van radiopresentatrice en feministisch icoon Florence Fierens (Natali Broods) zichzelf om het leven brengt, krijgt de vrouw via het schimmige bedrijf Reset de kans om terug te keren naar het verleden en haar kind te behoeden voor wat komt. Het concept is vergezocht - en de eerste aflevering verdient een veel grotere ‘trigger warning’ dan nu het geval is - maar ‘Déjà-Vu’ wordt na een rammelend begin een pakkend drama over hoe moeilijk het is om, zelfs met voorkennis, fouten recht te zetten, en tegelijk geen nieuwe fouten te maken.

Déjà-vu Beeld Toon Aerts
Déjà-vuBeeld Toon Aerts

De Ronde

Ideaal als voorbereidingskoers op de echte Ronde van Vlaanderen in oktober: de zevendelige reeks van Jan Eelen die zich afspeelt op 4 april 2010, de dag waarop Fabian Cancellara de ronde won, en enkele mensen volgt van wie het leven een opmerkelijke wending neemt terwijl de renners zich op de achtergrond richting Meerbeke haasten. De serie die Vlaanderen Stefaan Degand leerde kennen, en de gevaren van bordelen langs de steenweg.

De Ronde Beeld Streamz
De RondeBeeld Streamz

F**k You Very Very Much (lees onze recensie)

Wonderlijke, enorm geestige en alle kanten uitschietende komische dramareeks over drie vriendinnen (Frances Lefebure, Evelien Bosmans en Daphne Wellens) die een leven als dertigers proberen uit te bouwen. Kom voor de goeie grappen (Bosmans als Kim Clijsters!), de slimme filmreferenties en de absurde zijsprongetjes, blijf voor de rake, geduldige schetsen van enkele personages die op een immer herkenbare manier klooien, sukkelen en aanmodderen.

F*** You Very, Very Much Beeld Streamz
F*** You Very, Very MuchBeeld Streamz

‘Glad ijs’ (lees onze recensie)

Kolderiek gangsterdrama over een ijsroommagnaat (Lucas Van den Eynde) die ontvoerd wordt door enkele excentrieke misdadigers. Een mix van ‘Eigen Kweek’, ‘De Kemping’ - mensen die allergisch zijn aan het dialect uit de streek kunnen zich beter onthouden - en de films van de Coen-broers die verrassend genoeg vaker wel dan niet werkt.

Bekijk de eerste aflevering van 'Glad Ijs' hier gratis Beeld Streamz
Bekijk de eerste aflevering van 'Glad Ijs' hier gratisBeeld Streamz

Marsman

Erg fijne, kleinschalige ‘dramedy’ uit 2014 over Nico Marsman, die na de dood van zijn moeder de zorg over zijn autistische broer in de schoot kreeg geworpen. Als hij op dezelfde dag zijn werk én zijn vrouw verliest, moet Nico zich, met de hulp van zijn vrienden, dringend beraden over waar hij heen wil met zijn leven.

Marsman Beeld Streamz
MarsmanBeeld Streamz

Matroesjka’s

In 2008 won ‘Matroesjka’s’ voor het tweede seizoen de Ha! van Humo, de prijs voor het beste tv-programma van het afgelopen jaar. Ruim tien jaar later is de misdaadreeks nog steeds erg populair en ook wat de jury toen schreef, blijft overeind: ‘Met hun excellente regie en sterke scenario wisten regisseurs Marc Punt en Guy Goossens goed de ranzige wereld van de vrouwenhandel te vatten, en daders én slachtoffers een gezicht te geven. Samen met de uitmuntende, geloofwaardige dialogen en dito acteurs (tot in de kleinste bijrol prima gecast) maakte dat van ‘Matroesjka’s’ een fictiereeks die het nationale niveau vér overstijgt.’

matroesjka's Beeld Streamz
matroesjka'sBeeld Streamz

Over Water

De ooit zo populaire tv-presentator John Beckers komt uit de afkickkliniek en krijgt de kans om zijn leven weer op de rails te zetten, met dank aan zijn schoonvader die hem een job in de Antwerpse haven bezorgt. Maar het duurt niet lang voor alles weer fout loopt, deels door het noodlot, deels door het zwakke karakter van Beckers, die zichzelf steeds dieper in de problemen werkt. Een in alle opzichten donker misdaaddrama van Tom Lenaerts en Paul Baeten Gronda, met vooral Natali Broods in een glansrol als de veelgeplaagde vrouw van Beckers.

Over water Beeld Streamz
Over waterBeeld Streamz

Red Light (lees de recensie)

Vlaams-Nederlandse coproductie die zich afspeelt in het prostitutiemilieu van Antwerpen en Amsterdam. Carice Van Houten speelt vol overtuiging een prostituee die in een foute relatie zit met haar licht ontvlambare pooier (een angstaanjagende Geert Van Rampelberg), Halina Reijn is een operazangeres wier man plotseling verdwijnt in het milieu en Maaike Neuville geeft gestalte aan een politieagente die onderzoek doet naar mensenhandel. Traag, meeslepend, verrassend, kortom: alles wat een bezoek aan de rosse buurt normaal gezien niet is.

CARICE VAN HOUTEN in ‘Red Light Beeld Humo
CARICE VAN HOUTEN in ‘Red LightBeeld Humo

Studio Tarara (lees de recensie)

Een ode aan de begindagen van commerciële televisie in Vlaanderen, een sketchshow die zo flauw is dat het weer grappig wordt, een dramaserie over de tol van de roem en de gevolgen van foute beslissingen, een krimi rond een verdacht overlijden: ‘Studio Tarara’ is het allemaal en doet het allemaal bijna even goed. De allerbeste Vlaamse serie in tijden? Ge moogt gerust zijn.

Studio Tarara Beeld web
Studio TararaBeeld web

Van vlees en bloed

Tragikomische minireeks van Tom Van Dyck en Michiel Devlieger over het wel en wee van de familie Vangenechten, al sinds jaar en dag de trotse eigenaars van een slagerij in het Antwerpse. Als verloren zoon Rudy op een dag weer voor de deur staat en meldt dat hij de winkel wil overnemen, zorgt dat voor hoog oplopende spanningen met vader André.

Van vlees en bloed Beeld Streamz
Van vlees en bloedBeeld Streamz

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234