Pano: Geweld geoorloofd? Beeld VRT
Pano: Geweld geoorloofd?Beeld VRT

Televisie★★★★☆

De beelden van buitensporig politiegeweld in 'Pano' deden ons ineenkrimpen

Een gezicht geven aan de slachtoffers van buitensporig politiegeweld, dat was het doel van een ‘Pano’-reportage waarin enkele incidenten van de afgelopen maanden op een rij werden gezet. Het was een gezicht vol kneuzingen en bloeduitstortingen, en het behoorde in de meerderheid van de gevallen toe aan jongens van nauwelijks zestien jaar oud.

Bijna drie maanden geleden zaten Kagiso en Adam, beiden 16, samen met een aantal vrienden op de Dageraadplaats in Antwerpen. In totaal waren ze met meer mensen dan de coronamaatregelen op dat moment toelieten, maar ze zullen die dag vast niet de enige pubers of Belgen geweest zijn die met enige creativiteit het begrip ‘bubbels’ interpreteerden. Toen de politie ter plaatse kwam, kregen ze echter waarschuwing noch berisping: Adam werd meteen op de grond geduwd, zijn vriend moest een vuistslag verwerken en ging knock-out - terwijl hij versuft neer lag, kwam een agent ook nog eens met een knie in zijn nek zitten. Een vriend van Adam en Kagiso legde het lot van de twee vast op zijn gsm, en wie die beelden zag, en de verontwaardiging en paniek in de stemmen van de jongens hoorde, kon niet anders dan ineenkrimpen om zoveel onrecht. De twee tieners vlogen daarna een nacht de cel in, waar de zwarte Kagiso van een dappere diender te horen kreeg dat hij ‘nog vaak op die plek zal zitten’.

Ook een tweede incident in Antwerpen uit dezelfde periode werd gefilmd: toen de 25-jarige Abdel, geboren en getogen op Linkeroever, aan de uitgang van een winkel vlak bij zijn thuis zijn paspoort niet kon tonen namen enkele agenten hem hardhandig mee naar de combi en werkten hem tegen het asfalt. Dat er beelden waren van beide gevallen van buitensporig politiegeweld leidde in ‘Pano’ tot de vraag of misschien net het filmen de acties van de agenten had uitgelokt want, zo opperde criminologe Sofie De Kimpe, ‘met een smartphone trek je het gezag van de politie in twijfel en politieagenten zijn dat niet gewoon’.

Nochtans was er bij het misselijkmakende geweld tegen de 16-jarige Pirly geen camera in de buurt. Zijn verhaal was een uitvloeisel van de beruchte verboden betoging tegen politiegeweld in Brussel eind januari. Toen werden er meer dan 230 mensen opgepakt en zaten tientallen tieners, jongens én meisjes, urenlang vast in de kazerne van Etterbeek, in een grote kale ruimte zonder toilet. En zonder gsm, dus had niemand kunnen filmen hoe Pirly door vijf agenten in elkaar was getrapt, om geen andere reden dan dat hij die dag uit nieuwsgierigheid was gaan kijken naar de betoging en zich op de verkeerde plaats bevond toen de politie arrestaties begon uit te voeren. Tientallen jongeren die samen met Pirly vastzaten konden zijn getuigenis in ‘Pano’ bevestigen, van de aanwezige agenten had er geen enkele ingegrepen.

Een oplossing vinden is zoals wel vaker moeilijker dan het probleem aanklagen, maar de experts die in ‘Pano’ aan het woord kwamen deden toch enkele suggesties. De tuchtprocedure vereenvoudigen bijvoorbeeld, zodat diegenen die zich bezondigen aan excessief geweld makkelijker en sneller buiten kunnen worden gezet. Ook de opleiding van agenten kan een stuk beter, of op zijn minst langer, want dat mensen nu op krap anderhalf jaar van de schoolbanken naar de straat wordt gestuurd, is vragen om problemen. Zeker omdat tijdens die opleiding de nadruk ligt op de technische kant van het beroep en ethiek, moraal en het idee dat alle burgers gelijk zijn en een gelijkwaardige behandeling verdienen, ‘een beetje een appendix vormen’, aldus lesgever Paul Jacobs. De voorgestelde remedies zullen echter pas op langere termijn resultaten opleveren, en net daar wringt het schoentje, zei De Kimpe: het is ‘politiek niet interessant’ om te sleutelen aan het politiekorps als dat in de nabije toekomst toch geen stemmen oplevert. Wellicht speelt ook mee dat de meeste slachtoffers van politiegeweld niet behoren tot het modale kiespubliek, in tegenstelling tot de gedupeerden in het dossier van de zonnepanelen die vorige week hun verhaal kwamen doen op de openbare omroep.

Het spreekt alleen maar in het voordeel van ‘Pano’, bezig aan een uitstekend seizoen, dat het reportagemagazine dat onderscheid niet maakt.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234