null Beeld rv
Beeld rv

kijtip'Duyster'

De Belgische ‘The Blair Witch Project’: ‘Verontrustend hoe makkelijk een samenleving duizenden mensen martelt en vervolgt’

Wanneer drie Antwerpse studenten onderzoek doen naar de 17de-eeuwse stadsbeul Johannes Duyster, verdwijnen ze van de aardbol. Het enige wat achterblijft, zijn de verontrustende camerabeelden die ze voor hun groepswerk hebben gemaakt. Ziedaar de insteek van ‘Duyster’, de eerste Belgische found footage-horrorfilm, gedraaid door de debuterende regisseurs Thomas Vanbrabant en Jordi Ostir, met een soundtrack van de Antwerpse metalband Your Highness. En onze kop eraf als we daar Stefaan Degand en Sven De Ridder niet in een gastrol spotten!

Joshua Migneau

HUMO ‘Duyster’ volgt drie studenten die een docu over de beul van Antwerpen draaien, met desastreuze gevolgen. Dat doet ons meteen denken aan ‘The Blair Witch Project’.

THOMAS VANBRABANT «Terecht. Ik vind ‘The Blair Witch Project’ een ijzersterke horrorfilm, want door found footage te gebruiken doet hij precies wat een goeie horrorfilm hoort te doen: je met een onbehaaglijk gevoel achterlaten.

JORDI OSTIR «Nu, het is ook een goedkoop genre, en dat was voor ons als debutanten wel een pluspunt. Naast de gastrollen van Sven De Ridder en Stefaan Degand hebben we drie jonge acteurs gevonden die zich helemaal hebben gesmeten. Het is blijkbaar plezant om eens onder vals bloed bedolven te worden.»

HUMO Heeft Johannes Duyster echt bestaan?

VANBRABANT «Neen, die hebben we verzonnen. Maar de overige geschiedkundige feiten kloppen wél. Ik heb een half jaar in bibliotheken en archieven doorgebracht, zodat ik de rituelen rond heksenvervolging correct kon weergeven. Verontrustend hoe makkelijk een samenleving duizenden mensen martelt en vervolgt. Zei iemand destijds: ‘Zij heeft rood haar, zij móét wel een heks zijn,’ dan had zo’n vrouw geen kans meer om zich te verweren. Ik botste tijdens mijn research op een Duits dorp waar praktisch alle vrouwen waren uitgemoord.»

HUMO Tot slot een bemerking: als ik ‘Duyster’ hoor, denk ik meteen aan Ayco Duyster.

OSTIR «Je bent niet de eerste die dat zegt, maar het is simpel: de titel ‘Duyster’ werkt niet alleen goed in het horrorgenre, het was in de 17de eeuw ook een vaak voorkomende familienaam. Het is dus niet uitgesloten dat er enkele kleurrijke figuren in de stamboom van Ayco zitten (lacht)

Nu te bekijken via Proximus Pickx en vanaf 13/6 via Telenet. Te koop op dvd en bluray.

Dankzij Humo steekt er geen andere onzin in je broekzak. Download nu de app van Humo en ontdek de interessantste verhalen, grappigste cartoons en scherpste meningen. Klik hier.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234