De beste feelgoodseries Beeld HUMO
De beste feelgoodseriesBeeld HUMO

Humo kijktNetflix

De beste feelgoodseries op Netflix

Waar hebben wij, nu onzekerheid en onrust even hard om zich heen beginnen te grijpen als het virus zélf, behoefte aan qua kijkvoer? Geen zombie-apocalypsen of dystopische fantasieën, maar tv-reeksen die ons een warm gevoel bezorgen, even onze zorgen doen vergeten en ons laten geloven dat het ooit weer allemaal goed komt met de wereld en alle levende wezens erin.

Marc Van Springel

Daarom, voor u met zorg geselecteerd en persoonlijk uitgetest: de beste feelgoodseries op Netflix. Televisuele schapenwollen dekentjes voor uw dezer dagen flink beproefde gemoed!

‘Unbreakable Kimmy Schmidt’

Geen betere reeks om u in deze benarde tijden een oppepper te bezorgen dan deze comedyserie over een jonge vrouw die vijftien jaar in een ondergrondse bunker gevangen heeft gezeten is en na haar bevrijding naar New York trekt. Het onwrikbare en aanstekelijke positivisme van Kimmy Schmidt (fantastische vertolking van Ellie Kemper), en de kinderlijk naïeve verwondering waarmee ze naar de ingrijpend veranderde wereld kijkt, én haar vriendschap met de extravagante gay Titus, zullen – tenzij u Hugo Camps heet – een verzaligde glimlach op uw gelaat toveren. Dat wordt wennen voor uw huisgenoten!

‘The Good Place’

Beetje raar misschien om, met de droeve statistieken die dagelijks bekend worden gemaakt, een serie aan te bevelen die over het hiernamaals en leven na de dood gaat, maar ‘The good place’ is dan ook een geval apart. Het hoofdpersonage van deze sitcom is Eleanor Shellstrop (Kristen Bell), een egoïstische en onbeschofte deerne die na haar dood door een administratieve vergissing in de hemel (The good place) terechtkomt en daar, bijgestaan door enkele goedbedoelende residenten, haar best doet om een Goed Mens te worden en haar plaats te verdienen. Behalve hartverwarmend is ‘The good place’ ook een van de grappigste, origineelste en zeker de intelligentste komische reeksen van de voorbije jaren. Doe er uw voordeel mee!

‘Derry Girls’

Young adult-reeksen met tienermeisjes in de hoofdrol zàt dezer dagen, maar in deze schromelijk onderschatte komische serie wordt er voor één keer eens niet bij het leven op telefoons getokkeld, naar onbegrijpende ouders of ontrouwe boyfriends geschreeuwd of huilend in voorarmen gekerfd. In ‘Derry Girls’, dat zich in het Noord-Ierse Londonderry van de late jaren negentig afspeelt, draait het om vier grofgebekte vriendinnen die vooral keihard van hun beste jaren willen genieten, ondanks de strengkatholieke nonnenschool waar ze hun dagen slijten, en The Troubles die zich in de achtergrond afspelen. Mooie bonus is de heerlijk nostalgische ninetiessoundtrack.

‘Anne With An E’

Deze bewerking van een populaire Canadese romanreeks gaat over een weesmeisje dat aan het eind van de negentiende eeuw wordt geadopteerd door Matthew en Marilla Cuthbert, een ongetrouwde broer en zus die samen de voorouderlijke boerderij Green Gables betrekken: de ideale speeltuin voor de pientere en avontuurlijke praatvaar Anne, die niet alleen het hart van de Cuthberts zal veroveren maar met zekerheid ook dat van ù. Dat de tegenspoed en ellende die ze al in haar jonge leven heeft moeten doorstaan haar spirit en levenslust niet hebben gebroken, kan een troost én een voorbeeld voor ons allen zijn.

‘Santa Clarita Diet’

De vrouw van een makelaarskoppel in Californisch suburbia blijkt van de ene op de andere dag in een (gelukkig nog redelijk fris uitziende) zombie veranderd die enkel nog mensenvlees eet; waarop haar echtgenoot besluit om te doen alsof er niks aan de hand is. De premisse van ‘Santa Clarita Diet’ is nogal weird, maar de serie wérkte drie seizoenen lang dankzij het komische talent van en de ontegensprekelijke chemie tussen Drew Barrymore en Timothy Olyphant. Tussen alle messcherpe grappen door is dit ook een vertederende parabel over huwelijkstrouw en De Liefde door dik en dun, over de dood - en zelfs smakelijk afgekloven onderarmen - heen.

‘Crazy Ex-Girlfriend’

Rebecca Bunch geeft haar leventje als zakenadvocate in New York op en verhuist naar een kuststadje in Californië in de hoop haar oude (en enige echt grote) liefde aan de haak te slaan en opnieuw gelukkig te worden. Door de enthousiaste vertolking van Rachel Bloom en de vrolijke musicalnummers (vaak parodieën op bekende popsongs) en de bijbehorende uitbundige choreografiëen waarin haar personage op gezette tijden losbarst, hoop je samen met de mentaal labiele Rebecca (ook de reden waarom de vriend van haar dromen haar destijds dumpte) steeds harder dat het allemaal goed komt. De serie kreeg terecht ook veel lof voor de manier waarop delicate thema’s als abortus, zelfmoord en mentale problemen erin werden behandeld.

‘Master Of None’

Acteur en komiek Aziz Ansari, voorheen vooral bekend als de met ongegrond veel zelfvertrouwen door het leven glijdende volbloedsarcast Tom Haverford uit ‘Parks and recreation’, toonde dat hij het ook in zijn eentje kan met ‘Master Of None’, een op zijn eigen ervaringen gebaseerde sociale satire rond een weinig succesvolle acteur, diens belevenissen in het New Yorkse datingcircuit en wat het anno nu betekent om in Amerika een migrantenachtergrond te hebben. In het tweede seizoen verplaatst de actie zich naar (het toen nog volkomen coronavrije) Italië voor een tegelijk grappige en pakkende hommage aan de Italiaanse neorealistische cinema van de jaren veertig en vijftig.

‘Grace and Frankie’

Nu vooral ouderen getroffen worden door het virus is er niks mooiers om naar te kijken dan een comedyserie over twee hoogbejaarde dames die elkaar niet kunnen luchten, maar de beste vriendinnen worden, nadat – we hadden het zelf niet durven verzinnen - hun beide echtgenoten op een dag aankondigen dat ze de Griekse beginselen zijn toegedaan én met elkaar willen trouwen. Mocht dàt u nog niet over de streep trekken: de bejaarde dames worden vertolkt door Jane Fonda en Lily Tomlin, twee kwieke tachtigers die voor het eerst sinds de comedyklassieker ‘9 to 5’ (uit 1980!) werden herenigd, nog niks van hun pit en charisma zijn kwijtgespeeld en een knetterende chemie vertonen alsof ze al die jaren een comedyduo hebbben gevormd. De serie hield het zeven seizoenen vol (in januari verscheen de laatste jaargang) en werd meteen de langstlopende Netflix original. Waarvoor diepe buiging, en hoed af!

‘Community’

Vóór Dan Harmon het animatiejuweel ‘Rick and Morty’ creëerde, had hij al naam gemaakt met ‘Community’, een sitcom over een groepje uiteenlopende karakters die elkaar hebben leren kennen op een school voor volwassenenonderwijs in Colorado. De serie begon als een vrij traditionele en bijzonder grappige sitcom, maar in de loop der tijd ging Harmon vormelijk en inhoudelijk steeds meer experimenteren en werd ‘Community’ veruit de wildste en spannenste sitcom op de buis. En zit je naar een vrolijke vriendenbende te kijken waar je zélf wat graag deel van zou uitmaken. De casting, met oude comedyheld Chevy Chase naast toen nog nobele onbekenden als Alison ‘GLOW’ Brie en Donald ‘Atlanta’ Glover, zat ook perfect.

‘Fuller House’

Bij ons was het niet zo heel bekend maar in de V.S. was ‘Full House’, een sitcom die van 1987 tot 1995 liep, een heus fenomeen: de verwachtingen waren dan ook hooggespannen toen Netflix een sequel op de geliefde reeks aankondigde waarin – leuk idee – de originele cast (onder meer Bob Saget en de zussen Olson) af en toe ook nog zou opduiken. Het vervolg draait rond D.J. Tanner-Fuller, een dierenarts die pas weduwe is geworden, en haar zus en beste vriendin heeft gevraagd om bij haar te komen inwonen om mee voor haar drie jonge kinderen te zorgen. De nekmatten en kamerbrede schoudervullingen zijn verdwenen, maar het huis van de Tanners is nog altijd even gezellig druk en de humor flauwer en sillier dan ooit, en misschien is dat, samen met een warm en nostalgisch familiegevoel, wel precies wat we nu nodig hebben. Het vijfde en laatste seizoen zou in de loop van dit jaar in première moeten gaan.

‘How I met your mother’

Voor sommigen een sitcom die in 2005 opportunistisch in het gapende gat dook dat ‘Friends’ had achtergelaten, voor de grote schare fans een serie die in haar beste momenten moeiteloos naast tv-monument ‘Friends’ kon staan en het soms zelfs overklaste. Volg gedurende negen seizoenen de liefdes- en andere avonturen en de grote en kleine pijnen van vijf door een topcast vertolkte vrienden, en hun soms moeizame metamorfose in prille dertigers, en oordeel vooral zelf. Omdat ons leven ons te lief is, gaan wij ons vooral niet moeien in de discussie!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234