Scène uit Borat Beeld Humo
Scène uit BoratBeeld Humo

TV-TIP

De beste films, series en documentaires over de Amerikaanse politiek die je nu kunt streamen

In de nacht van dinsdag 3 op woensdag 4 november zijn de presidentsverkiezingen op de voet te volgen via Eén, VTM of CNN, maar Amerikawatchers die zich willen opwarmen voor de lange nacht, kunnen nu al terecht op de streamingdiensten. Een overzicht van de beste films, series en documentaires over de Amerikaanse politiek en de verkiezingen op Netflix en co.

Stefaan Werbrouck

Borat 2 (Amazon Prime Video)

De bekendste reporter van Kazachstan is terug met een film waarin hij vooral de draak steekt met Donald Trump en zijn aanhangers en waarin Rudy Giuliani een beetje ‘sexy-time’ beleeft met Borats dochter. Ideaal om op dinsdag 3 november te bekijken als opwarming, of op woensdagochtend als troost mocht Trump alsnog een klein mirakel bewerkstelligd hebben.

All in: The Fight for Democracy (Amazon Prime Video) / Whose vote counts (Netflix)

Klopt het dat stemmen per post fraudegevoeliger is? Waarom staan er vaak zulke lange wachtrijen aan de stemlokalen in de VS? Wat is ‘gerrymandering’ precies? Twee nieuwe documentaires werpen een blik op het Amerikaanse kiessysteem en vooral op de vele slinkse trucs die beide partijen - maar vooral de Republikeinen - gebruiken om hun tegenstanders het stemmen te beletten.

The Plot against America (Streamz)

Briljante miniserie op basis van Philip Roths roman, waarin de extreemrechtse Charles Lindbergh vlak voor de Tweede Wereldoorlog aan de macht komt in de Verenigde Staten en de raciale spanningen in het land oppookt. Alle gelijkenissen met bestaande personen zijn geheel en al zo bedoeld, aldus David Simon, de maker van de reeks.

The Plot against America Beeld GF
The Plot against AmericaBeeld GF

RBG (Netflix) / Reversing Roe (Netflix)

De dood van opperrechter Ruth Bader Ginsburg gaf de Republikeinen de kans om het Amerikaanse Hooggerechtshof voor jaren ver in een conservatieve plooi te leggen. Het uitstekende ‘RBG’ toont hoe belangrijk wijlen Ginsburg was voor de rechten van minderheden en vrouwen in de VS, ‘Reversing Roe’ laat zien wat het gevolg kan zijn van de aanstelling van de uiterst gelovige Amy Coney Barrett als haar vervangster: het terugdraaien van Roe versus Wade, het oordeel van het Hooggerechtshof uit 1973 waarin vrouwen een recht op abortus kregen.

Trump: The White House Years (VRTNu) / Trump: an American Dream (Netflix)

Op Canvas en VRTNu kreeg deze driedelige BBC-reeks over de eerste ambtstermijn van Trump de neutrale titel ‘The White House Years’ mee, maar over het Kanaal waren ze minder terughoudend: daar kwam de serie op het scherm als ‘The Trump Show’, een verwijzing naar het hoge reality-tv-gehalte van de afgelopen vier jaar. Wie geïnteresseerd is in het leven van Trump toen hij nog gewoon écht reality-tv maakte, kan dan weer terecht bij het vierdelige ‘An American Dream’, dat zijn carrière overloopt voor hij in de politiek stapte.

Immigration Nation (Netflix)

Het migratiebeleid van Trump was een van de meer controversiële thema’s uit zijn presidentschap - en de concurrentie op dat vlak is toch niet gering -, niet het minst door de foto’s van kinderen die van hun ouders werden gescheiden en in kooien gestopt. De makers van ‘Immigration Nation’ wierpen een blik achter de schermen van de grensbewaking en dat leverde een briljante, harde docureeks op over de menselijke tol van een onmenselijke politiek.

Immigration Nation - 
DOCUMENTARY (USA-2020) Beeld Netflix
Immigration Nation - DOCUMENTARY (USA-2020)Beeld Netflix

The Trial of the Chicago 7 (Netflix)

Toen George W. Bush president was, bracht Aaron Sorkin in de tv-serie ‘The West Wing’ zijn beeld van hoe een Amerikaanse president er idealiter uit zou moeten zien: welbespraakt, intelligent, evenwichtig en loyaal tegenover zijn medewerkers. De reeks is vandaag dus nog actuelere dan toen, maar aangezien ‘The West Wing’ nog nergens te streamen valt, moeten we het doen met ‘The Trial of the Chicago 7’, Sorkins nieuwe film over het beruchte proces tegen zeven vredesdemonstranten eind de jaren 1960 die bewijst dat zijn hart nog steeds bij de linkse zaak ligt.

A Portrait of Donald J. Trump (YouTube)

‘I am president, and you’re not’. De mensen van VICE hebben alle nieuwsbeelden van de afgelopen vijf jaar doorploegd - sinds hij zijn kandidatuur bekendmaakte - en monteerden die tot een soort ‘greatest hits' van Donald J. Trump, met de ‘Sir’-verhalen die hij zo graag vertelt tijdens meetings, zijn klaagzangen over de onfaire media en een minuten lang durende, werkelijk hilarische montage van alle keren dat hij ‘billions and billions' heeft gezegd. We hadden het zelf niet in elkaar willen steken maar het resultaat is bijna kunst.

Sarah Cooper: Everything’s Fine (Netflix)

De filmpjes op TikTok en Twitter waarin Sarah Cooper president Trump imiteerde, werden de afgelopen maanden massaal bekeken en gedeeld. Dankzij haar exponentieel stijgende bekendheid mocht Cooper van Netflix meteen haar eigen comedyspecial maken: ‘Everything’s Fine’, dat in een ware race tegen de klok is opgenomen om nog voor de verkiezingen te kunnen verschijnen. Ook al heeft ze een groot deel van haar carrière aan Trump te danken, Cooper hoopt wel dat de man op 3 november in het zand bijt, zo vertelde ze aan Variety, want ‘voor mijn geestelijke gezondheid is het beter dat ik niet voor de rest van mijn leven aan hem vasthang.’ Herkenbaar.

Sarah Cooper en John Hamm Beeld LACEY TERRELL/NETFLIX
Sarah Cooper en John HammBeeld LACEY TERRELL/NETFLIX

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234