Tom Waes in De BlacklistBeeld VRT

Televisie★★½☆☆

‘De Blacklist’: de spoeling wordt erg dun nu Eén op het gouden uur kinderprogramma's begint te herhalen

De aflevering van ‘De Blacklist’ die zondagavond op Eén werd uitgezonden, op een gouden uur op een gouden avond, was zes jaar geleden al eens te zien. Op Ketnet meer bepaald. De televisionele spoeling is wel erg dun deze zomer. Hoe zou dat komen? Ik vraag het vanachter een mondmasker met bijdetijds motiefje, dus vergeef me enig gemompel.

Destijds heette ‘De Blacklist’ nog een gewaagder doorslagje van ‘De Checklist’ te zijn, maar aangezien er bij nader inzien geen enkele herinnering meer over overgebleven was aan dat programma, moest ik nu eerder aan ‘De droomfabriek’ denken. Ze zeggen dat het langetermijngeheugen als laatste gaat. In ‘De Blacklist’ doet Tom Waes aan kinderdromen in vervulling brengen, waaronder die van Rob, die door Waes eerst eigenhandig uit de klas geschaakt werd. Robs wens was om een groot en lijvig gebouw om te leggen middels explosieven: een streven dat zes jaar geleden blijkbaar nog niet zo’n geldige reden was voor pedagogische argwaan.

Ter voorbereiding bracht Waes Rob naar een hangar waarin ze zich konden overgeven aan een resem huis-tuin-en-keukenexperimenten inzake ontploffingen, van een ei in een microgolfoven tot het lichtere vuurwerk en voetzoekers. Ondertussen werden ze nauwgezet in de gaten gehouden door een bereidwillige brandweerman die, zoals het in kinderprogramma’s hoort, iets te fervent stem gaf aan het principe van ouderlijk toezicht. Zijn vermanende aanwezigheid bestond er vooral uit voortdurend te dreigen een einde te zullen stellen aan de pret als er niet genoeg voorzichtigheid geboden werd. ‘Is het dan echt zo gevaarlijk om een gebouw te doen ontploffen?’ vroeg Waes op maat van kleine toehoorders, waarop de autoriteit: ‘Alles wat kan ontploffen is gevaarlijk.’ Dat wist je dan ook weer, gesteld dat je de kaap van de prepuberteit nog niet gerond had. Wie wel eigenlijk? Het viel ook op dat de Tom Waes op kindermaat, gretig aangedikte verbazing op het smoelwerk, niet zozeer een meetbaar verschil vertoonde met die die in ‘Kamp Waes’ aldoor bewondering liep te etaleren bij zoveel volgzaamheid en fysiek vertoon - uitsloverij met frietjes. Misschien werden we toen al warm gemaakt voor ‘De Blacklist’.

Na zulk voorbereidend werk, waaronder ook nog een heuse cursus explosievenleer bij DOVO - de volkswijsheid wil dat als je hén ziet lopen, je maar beter kan bijbenen - kreeg Rob alsnog zijn zin. Hij mocht de oude koeltoren van de elektriciteitscentrale van Mol omleggen, al vond ik het sneu dat de jongen zijn moment suprême, belichaamd door een ostentatief grote rode knop, moest delen met een aanwezige burgemeester: kinderdromen zullen het wel altijd moeten afleggen tegen een poitiek fotomomentje. ‘Dat hebben we goed gedaan, hè?’, sprak die burgervader na de beslissende duw. ‘We? Waar was jìj tijdens de les explosievenleer?’, had ik Rob nog graag zien vragen, maar zo werken kinderen niet.

Op Ketnet zal ‘De Blacklist’ wel een verrijking geweest zijn, maar op Eén, op een gouden uur op een gouden avond, voelde ik me vaak iets te kinderlijk bejegend dan ik nog wenselijk vind van een openbare omroep.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234