null Beeld SBS
Beeld SBS

tv-tips'President'

De boeman in Boma & co.: ‘De trainer ontslaan hoort er gewoon bij’

Je ziet ze breed lachend in de tribune zitten als hun ploeg wint en binnensmonds vloeken als ze verliest. Maar wat weten we eigenlijk nog meer van de voorzitters van onze voetbalclubs? Wat drijft hen? En vooral: roepen ze allemaal als Boma ‘Tournée générale!’ als ze de kantine van hun teerbeminde club binnenstappen? Play Sports-journalist Bart Raes, die eerder al de mens achter de trainer portretteerde in ‘T1’, vond het tijd om ook enkele voorzitters uit de Jupiler Pro League de pieren uit de neus te vragen. Het resultaat ziet u in ‘President’.

Frederik De Brant

HUMO Het opzet van ‘President’ is een simpel een-tweetje: jij en een praatgast, gescheiden door een tafel. Meer behelst het niet.

BART RAES «Ik moet er niet flauw over doen: ik heb de mosterd gehaald bij mijn goede collega Gilles De Coster. We volgen het format van ‘Strafpleiters’ en ‘Wetsdokters’. Dat levert ook hier goeie gesprekken op.»

HUMO En, wat voor iemand is die voorzitter nu?

RAES «Iemand die zot is van het spelletje, maar voor wie de macht die met de job gepaard gaat toch wel een leuke bijkomstigheid is.»

HUMO Een minder leuke bijkomstigheid: voorzitters moeten af en toe een trainer ontslaan.

RAES «O, maar dat vinden de meesten van hen een logische gang van zaken. Het hoort nu eenmaal bij de job. Al is het soms lastig: zo getuigt AA Gent-voorzitter Ivan De Witte over hoe moeilijk het hem viel om afscheid te nemen van Hein Vanhaezebrouck

HUMO Is het een stressvolle job?

RAES «Toch wel. De druk van pers en publiek is enorm. Voormalig Standard-voorzitter Roland Duchâtelet vertelt over hoe hij op een keer belaagd is door de supporters. Hij zat rustig te werken toen enkele tientallen ‘fans’ zijn kantoor binnenstormden.»

HUMO Wat maakt een goeie voorzitter?

RAES «Michel D’Hooghe (ex-voorzitter van Club Brugge, red.) verwoordde het goed: ‘Een goeie voorzitter is iemand die niet veel moet doen.’ Dat wil zeggen dat hij een organisatie heeft uitgebouwd die draait. D’Hooghe was trouwens opvallend open. Hij was achteraf geschrokken van hoeveel hij had gedeeld.»

HUMO Nu maak je ons benieuwd.

RAES «Wel, hij vertelde over hoe de transfer van Jean-Pierre Papin tot stand is gekomen. Club-legende Raoul Lambert had de opdracht gekregen om Papin te gaan scouten in Valenciennes en zijn bevindingen door te bellen. Het was al nacht toen ten huize D’Hooghe de telefoon ging. Het wel zeer beknopte scoutingsverslag van Lambert beperkte zich tot één zin: ‘Je moe ’n pakk’n me jen oog’n toe.’»

HUMO Passeert ook Marc Coucke de revue?

RAES «Ik heb Marc gevraagd, als ex-voorzitter van KV Oostende en Anderlecht. Maar zijn antwoord was kort: ‘Nee, liever niet. Laten we zeggen dat het voorzitterschap niet meteen mijn beste prestatie ooit was.’»

HUMO Mijn gedacht!

President
Play Sports Open, vrijdag 12 maart, 22.50

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234