De Campus CupBeeld RV

televisie★★★☆☆

‘De Campus Cup’: ‘Op Canvas is het toegestaan om af en toe zelf ook eens aan het denken te gaan’

In de eerste aflevering van het vernieuwde ‘De Campus Cup’ nam een team van een faculteit geneeskunde het op tegen een drom handelsingenieurs in de dop. De gezondheidszorg versus het economisch bestel: zou het kunnen dat er zomaar een staaltje maatschappijkritiek verloren gelegd was in de ‘De Campus Cup’? Otto-Jan Ham zweeg in alle talen, maar hij is er dan ook de man niet naar om een binnenpretje zomaar te grabbel te gooien. Bovendien is het op Canvas nog toegestaan om af en toe zelf ook nog eens aan het denken te gaan: een zenderstrategie die commercieel gezien enigszins uit zwang raakt, dat zullen ook studenten handelsingenieur wel kunnen beamen.

De geneeskundestudenten die Ham in de studio had, zo gaven ze toe, moesten het ondanks een algemeen verhoogde aandacht voor de zorgsector zelf tot op heden stellen zonder een merkbare stijging in populariteit. Ze hadden het niet getroffen, want het zag er sterk naar uit dat ze ook in de studio weinig applaus zouden oogsten. Om bekende redenen moest ook ‘De Campus Cup’ het namelijk zonder publiek stellen, maar kniezen mocht het ook niet: dat het überhaupt nog uitgezonden werd in een tijd waarin de doorsnee student al eeuwen geen campus meer van dichtbij gezien had, was op zich al een verdienste. Voor de bevattelijkheid laat ik even de lijvige groep studenten buiten beschouwing die zelfs tijdens een regulier academiejaar het campusleven slechts per uitzondering aan den lijve ondervinden - zij zullen de wereld erven, maar dat weten ze nog niet: die les hebben ze gemist.

Kijkcijferrecords, die ook maar waard zijn wat je ervoor wilt geven, zal ‘De Campus Cup’ ook in het tweede jaargang naar alle waarschijnlijkheid niet boeken. Daarvoor heeft het ook deze keer wat te veel weg van een echte quiz, of toch meer dan goed is voor het verzamelen van menigtes, met vragen en antwoorden die slechts af en toe bedacht waren vanuit komisch oogpunt en nog veel minder als open doel voor een gelegenheids-BV om het mopje te reciteren dat hem of haar kort daarvoor buiten beeld met veel misbaar uitgelegd diende te worden. Zo komt een fout antwoord in ‘De Campus Cup’ je nog altijd, naast de toorn van je confraters, ook steevast op de hoon van Ham te staan: het lijkt me niet ondenkbaar dat je als jolige presentator het risico loopt om aan het zwalpen te gaan als je je applaus er plots zelf moet bijdenken, maar noch Ham noch zijn programma leken op het eerste gezicht al te merkbaar te lijden onder dat opgelegde manco. Ik zie daar graag een prestatie in.

Hoewel ik me eerst anders had voorgenomen, bleef ik vorig seizoen na verloop van tijd toch in den gebreke als het aankwam op het dagelijks bijwonen van ‘De Campus Cup’: het lijkt me sterk mocht dat deze keer anders uitdraaien, maar dat hoeft ook geen halszaak te zijn - uit goede bron heb ik vernomen dat er geen aanwezigheden genoteerd worden

De handelsingenieurs haalden het trouwens van de geneeskundestudenten. Je zal het altijd zien.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234