null Beeld

tv-tipsDe coronatip van Michael Moore

De coronatip van Michael Moore: ‘Moeder Natuur heeft ons een time-out gegeven, die kans moeten we grijpen’

Redactie

Een nieuwe documentaire van Michael Moore, een nieuwe controverse. Maar terwijl de filmmaker ten tijde van ‘Bowling for Columbine’ of ‘Fahrenheit 9/11' uit rechtse hoek werd aangevallen, komt de kritiek deze keer vooral van links. In ‘Planet of the Humans’, sinds eind april gratis te bekijken op YouTube, brengen Moore en zijn regisseur Jeff Gibbs de boodschap dat de groene beweging op de verkeerde paarden gokt in de strijd tegen de klimaatverandering: zonnepanelen of windmolens zullen ons niet redden, wél een fundamentele verandering in onze manier van leven.

MICHAEL MOORE «Ik was al tien jaar met Jeff aan deze film bezig, en we waren hem aan het afwerken toen de pandemie begon. Dus dachten we: waarom brengen we hem niet meteen uit, in plaats van te wachten tot de bioscopen weer opengaan? De vijftigste verjaardag van Earth Day, op 22 april, was de perfecte aanleiding. Is de planeet er een halve eeuw na de eerste Earth Day beter aan toe? Natuurlijk niet, volgens sommige wetenschappers zitten we ondertussen zelfs op een point of no return. Dus zeggen wij: misschien hebben we niet de juiste weg bewandeld om de planeet te redden? Wellicht zullen we er niet in slagen om het tij te keren met zonnepanelen en windmolens? ‘Planet of the Humans’ probeert andere manieren te tonen, en natuurlijk hopen we dat Greta Thunberg en de andere jongeren die zo geëngageerd zijn, daar mee over nadenken.»

- Niet alleen je oordeel over groene energie zorgt voor wrevel, je vindt ook dat de klimaatbeweging haar ziel heeft verkocht aan Wall Street, waar men munt wil slaan uit de bezorgdheid om de planeet.

MOORE «Wat de wind- en zonne-energie betreft: ik heb de grootste bewondering voor de leiders van de groene beweging, en voor alles wat ze gedaan hebben. Alleen is het probleem steeds groter geworden. Moet er dan geen moment komen waarop je kritisch naar jezelf kijkt? En Wall Street, tja: we gaan de planeet en onszelf niet redden door alles over te laten aan de bedrijven. Wall Street eist elk jaar groei, dus moeten we steeds meer uitgeven en meer consumeren. Die obsessie doodt onze planeet.»

- Wat vind je van de kritiek dat je mensen de moed ontneemt, waardoor je in de kaart speelt van degenen die liever alles bij het oude laten?

MOORE «Daar ben ik het niet mee eens. Je mag zogezegd niet te dramatisch doen, maar als het risico bestaat dat mensen ziek worden en sterven, kunnen we wél fundamentele beslissingen nemen en de hele samenleving op haar kop zetten. Deze pandemie kan ons veel leren: Moeder Natuur heeft ons een waarschuwing gegeven, een time-out waarin we kunnen nadenken over wat we anders kunnen doen, en die kans moeten we grijpen.»

Nachtwacht: Kan corona het klimaat redden?
Canvas, zaterdag 16 mei, 22.35

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234