null Beeld BBC/Rekha Garton
Beeld BBC/Rekha Garton

tv-tip'Silent Witness'

De culinaire tip van Emilia Fox: ‘Niets zo lekker als een chocoladekoekje na een autopsie’

Vrijdag komt de 24ste jaargang van ‘Silent Witness’ met een dubbelaflevering op zijn einde op BBC First: de Engelse crimereeks telt inmiddels meer seizoenen dan ‘Witse’ en ‘Aspe’ samen. Wat blijft kijkers fascineren aan misdaadverhalen die door forensische onderzoekers worden opgelost? We legden de vraag voor aan Emilia Fox (47), u beter gekend als doctor Nikki Alexander.

Joshua Migneau

HUMO Je snijdt al sinds 2004 lijken open voor je hoofdrol als forensisch patholoog. Nog steeds met evenveel enthousiasme?

EMILIA FOX «Zonder twijfel. Ik ken Nikki Alexander inmiddels zo goed dat ik haar als een vriendin beschouw. Ik hou van haar onbuigzaamheid: ze eist rechtvaardigheid voor de doden en een antwoord voor de achterblijvers, de rest moet en zal wijken. Ze stort zich volledig op haar werk en heeft daardoor nog steeds geen hecht gezinsleven.

»Doordat de reeks zo lang loopt, kan Nikki ook groeien. De nieuwe afleveringen verkennen bijvoorbeeld haar privéleven en dat van collega Jack, die van zijn broer is vervreemd. Elke dag op de set denk ik: ik ben met mijn gat in de boter gevallen.»

HUMO Dacht je dat ook toen je tijdens een aflevering in Mexico levend begraven werd?

FOX «Toen heb ik vooral gemijmerd over mijn onvermijdelijke einde (lachje). Ik ben trots op die aflevering, maar ik heb wel zelden zo diep moeten graven. Ik lag dagenlang in het donker in een krappe kist waarin ik nauwelijks kon bewegen. Ik had gelukkig een telefoon bij me, zodat ik met de regisseur kon overleggen. Toch heb ik me behoorlijk eenzaam gevoeld.»

HUMO ‘Silent Witness’ werkt nauw samen met echte forensische onderzoekers. Ben je mee met de nieuwste ontwikkelingen?

FOX «Nee, dat is de job van de schrijvers. Al pik ik natuurlijk hier en daar iets op. Ik weet bijvoorbeeld dat je tegenwoordig heel veel kunt doen met een plukje haar. Gezichtsherkenning wordt wijdverspreider, en via DNA-databanken kun je verwanten over de hele aardbol zoeken.»

HUMO In het 23ste seizoen vertrokken Thomas Chamberlain, gespeeld door Richard Lintern, en Clarissa Mullery (Liz Carr). Heb je ze gemist?

FOX «Ontzettend. De serie voelde leeg zonder hen, bevreemdend zelfs. Maar ik kreeg er ook een toffe nieuwe collega bij: Jason Wong als Adam Yeun, een jonge kerel die zich wil bewijzen. Jason is naast acteur ook een meesterlijke hobbybakker, hij had elke dag iets nieuws mee naar de set. Niets dat zo smaakt als een chocoladekoekje na een autopsie.»

Silent Witness
Nu te zien op BBC First

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234