null Beeld

tv-tips'Mijn kanker'

De Dag tegen Kanker: ‘Een leven als een leeglopende zandloper’

In 2018 kregen 78.914 Belgen een kankerdiagnose, wat betekent dat gemiddeld 216 landgenoten per dag het slechtste nieuws uit hun leven ontvangen. Naar aanleiding van de Dag tegen Kanker op 15 oktober biedt Eén enige soelaas: Jeroen Meus kookt voor kankerpatiënten in ‘Dagelijkse kost’, Lieve Blancquaert ontvangt getroffen mensen in haar fotostudio in ‘A Day to Remember’ en reporter Machteld Libert brengt met ‘Mijn kanker’ een intiem portret van twee jonge mensen wier leven door de ziekte overhoop werd gegooid.

HUMO Valerie was 29 toen dokters borstkanker bij haar vaststelden: dat is nog piepjong.

MACHTELD LIBERT «Valerie is een levendige vrouw met een ruime vriendenkring en grote ambities. Ze liep stage bij de politie toen ze ontdekte dat haar ene borst groter was geworden en ze haar kogelvrije vest daardoor niet langer kon verdragen. De dokter ontdekte een tumor en Valeries leven viel abrupt stil: borstkanker, en dan nog een agressieve variant. Het weerhield haar er niet van te dansen en gelukkig te zijn. Twee dagen voor haar borstamputatie vierde ze haar 30ste verjaardag met een uitbundig feest.»

HUMO Wanneer had Valerie het erg moeilijk?

LIBERT «Toen ze zich door haar vriend liet kaalscheren, omdat haar haren door de chemotherapie uitvielen. Dat was bijzonder aangrijpend. Maar haar verhaal kent een gelukkig einde: ze is deze zomer op vakantie gegaan, gezond en wel.»

HUMO De 46-jarige Olivier heeft een zeldzame aandoening: oorspeekselklierkanker, met uitzaaiingen in de longen.

LIBERT «Olivier hoorde tijdens de opnames dat de behandeling niet volstaat en er bijkomende tumoren zijn gevonden. Hij probeert nu een andere chemotherapie, hopelijk slaat die aan. Olivier is een rationele man die de harde waarheid niet schuwt. Hij vergelijkt zijn leven met een leeglopende zandloper: zolang er zandkorrels zijn, zal hij van zijn tijd genieten.

»Olivier en zijn vrouw willen een licht werpen op jonge gezinnen die door kanker worden getroffen. Hoe praat je met je kroost over kanker, hoe bereid je hen daarop voor? Ze wilden hun emotionele traject in beeld brengen, opdat het andere gezinnen in een soortgelijke situatie kan helpen. En je voelt ook dat ze deze reportage als een mooie herinnering zien, voor als Olivier er ooit niet meer zou zijn.»

HUMO Je hebt Olivier en Valerie een jaar lang van nabij gevolgd. Dat moet een band tussen jullie gevormd hebben.

LIBERT «Absoluut. Ze lieten mij steeds meer in de intimiteit van hun leven en hun kanker toe en ik ben hen daar ontzettend dankbaar voor. Zelfs nu ik met jou aan het praten ben, draag ik hen met me mee, als twee vogels op mijn schouder.

»Ik liet onlangs ‘Mijn kanker’ zien aan een vriendin die zo'n vijftien jaar geleden borstkanker heeft overwonnen. Ze herkende zich in de verhalen van Valerie en Olivier, vaak tot in de kleinste details. Ze noemde het een mooi eerbetoon aan de kracht van mensen die met deze vreselijke ziekte om moeten gaan. Ik denk dat als je de hoop verliest, je verloren bent. Daarom is het zo belangrijk dat kankerpatiënten zich gehoord voelen.»

Mijn kanker
Eén, woensdag 14 oktober, 21.25

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234