null Beeld Johan Jacobs / Humo
Beeld Johan Jacobs / Humo

tv-tip'Nachtwacht'

De debatfiches van Jan Leyers: 'Veganisme kan meer losmaken dan de Holocaust'

Vijftig minuten, drie praatgasten, één tafel: alsof de tijd veertien jaar had stilgestaan, was Jan Leyers vorig jaar plots terug met zijn oude talkshow 'Nachtwacht'. En kijk: wegens applaus op alle (of toch de meeste) banken mag het nieuwe decor nog minstens één seizoen langer dienstdoen.

JAN LEYERS «Vooraf maakte ik me wel wat zorgen: zou het niet té oneigentijds zijn om vijftig minuten lang over één onderwerp te discussiëren, zonder verdere toeters of bellen? Maar de reacties waren hartverwarmend positief: veel mensen beschouwden 'Nachtwacht' als een oase in de vluchtigheid en het fake news waar ze je tegenwoordig mee om de oren slaan.»

HUMO In de aanloop naar het comebackseizoen hoopte je hardop dat de 2.0-versie van 'Nachtwacht' vuurwerk zou opleveren à la Wilfried Martens die in 2003 de confrontatie aanging met de extreemlinkse militant Pierre Carette. Heb ik iets over het hoofd gezien of is dat helaas niet gebeurd?

LEYERS «Je hebt iets over het hoofd gezien, met name de aflevering waarin Assita Kanko en Othman El Hammouchi in de clinch gingen over de stelling van die laatste dat we religie opnieuw de plaats in de samenleving moeten geven die ze verdient. Je kon dat op een gegeven moment zelfs geen vuurwerk meer noemen; 't was eerder een uitslaande brand, waarbij ieder normaal mens zou rennen voor z'n leven.»

HUMO In welke afleveringen van het nieuwe seizoen zou dat ook weleens kunnen gebeuren?

LEYERS «Moeilijk te voorspellen. C'est le ton qui fait la musique: of het een felle discussie wordt of niet, heeft evenveel te maken met het karakter van de gasten als met de gevoeligheid van het thema. Het zou best kunnen dat we in de aflevering over veganistisch eten opnieuw met een uitslaande brand zullen af te rekenen krijgen, en dat de praatgasten in de aflevering over de Holocaust hun stem geen enkele keer zullen verheffen.

»In die aflevering - de eerste van dit seizoen - hebben we André Gantman te gast, die in de raad van bestuur van de Dossinkazerne zetelt. Tegenover hem neemt Nico Wouters plaats, een historicus die vindt dat er te veel tijd en middelen gaan naar herinneringsmomenten en 'Dit nooit meer!'-betogen, en te weinig naar verder historisch onderzoek. Bovendien leveren al die herinneringsmomenten het omgekeerde resultaat op: het antisemitisme is vandaag opnieuw onrustwekkend om zich heen aan het grijpen in Europa. Er zit ergens een kortsluiting op de lijn. Waar precies, hoop ik op zaterdag bloot te leggen.»

Nachtwacht - Canvas, zaterdag 1 februari, 22.10

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234