Tv-tips
De documentaires die u deze week graag informeren (van 1 tot 7 oktober)
ALLES VOOR GOUD
ÉéN, ZON. 3 OKT., 21.40
SPORT Een blik achter de schermen van het WK wielrennen: hoe bereiden de renners zich voor op de wedstrijd? Wat is er gezegd in de vergadering de avond voor de koers? Wat wordt er precies geserveerd in de VIP-tent?
DIVORCE DENIED
CANVAS, ZON. 3 OKT., 22.10
MAATSCHAPPIJ In de joodse godsdienst, die in Israël ook de wetten bepaalt, kan enkel een man beslissen om te scheiden. Veel vrouwen zitten dan ook gevangen in hun huwelijk. In ‘Divorce Denied’ doen enkelen van hen hun verhaal.
BLAIR AND BROWN: THE NEW LABOUR REVOLUTION
BBC 2, MAA. 4 OKT., 22.00
POLITIEK Gloednieuwe BBC-reeks over het succes van politici Tony Blair en Gordon Brown, en hoe zij tussen 1997 – na de overwinning van Blair – en 2010 – toen Brown aftrad als premier – het Verenigd Koninkrijk hebben veranderd.
HET SCHELDEPELOTON
CANVAS, MAA. 4 OKT., 21.20
SPORT Het even sterke als ontroerende ‘Het Scheldepeloton’ rijdt nog één keer uit en sluit de zesdelige reeks af met een aflevering over Het Drama: de dodelijke val van Wouter Weylandt in de Ronde van Italië tien jaar geleden.
AFGHANISTAN: THE WOUNDED LAND
CANVAS, DINSDAG 5 OKTOBER, 22.50
ACTUA Degenen die zich begin september op sociale media fluks omvormden van vaccinoloog naar specialist buitenlandse politiek, zullen er weinig aan hebben, maar voor alle anderen lijkt ‘Afghanistan: the Wounded Land’ de beste manier om enig inzicht te krijgen in het complexe land, dat weer volop in de belangstelling staat. In vier afleveringen overloopt de reeks de afgelopen zes decennia, van de jaren 60, toen Afghanistan – zeker in de grote steden – een progressief land was, over de allesverwoestende oorlogen in de jaren 70 en 80, tot de komst van de taliban en de nasleep van de aanslagen van 11 september 2001. Archiefbeelden uit nieuwsprogramma’s en oudere documentaires tonen hoe het land is veranderd, maar ‘The Wounded land’ laat ook de geschiedenis zien door de ogen van de mensen die alles hebben beleefd: de mannen en vrouwen die opgroeiden in de golden sixties, de strijders die tegen het Sovjetleger vochten, de gewone burgers die zich zo goed mogelijk hebben proberen te schikken naar alles wat het noodlot op hun pad bracht. (sw)
KINDEREN VAN DE MIGRATIE
CANVAS, DIN. 5 OKT., 21.20
MAATSCHAPPIJ Ook ‘Kinderen van de migratie’ neemt deze week na zes afleveringen afscheid van de kijkers, met een special waarin experts zich buigen over één belangrijke vraag: had België de arbeidsmigratie anders, en vooral: beter kunnen aanpakken?