ROOFKUNST Beeld Humo
ROOFKUNSTBeeld Humo

tv-tips

De documentaires die u deze week graag informeren (van 16 tot 22 april)

Redactie

ROOFKUNST

NPO 2, VRIJDAG 16 APRIL, 22.20

KUNST In het najaar van 2019 kreeg het AfricaMuseum in Tervuren een klacht aan zijn broek voor heling van een Luba-masker, dat in 1896 onrechtmatig meegenomen zou zijn uit een dorp in Congo en later doorverkocht is aan het museum. Aanleiding was de veiling van een manuscript van de Belgische officier Alain Lapière, met daarin een beschrijving van de rooftocht waar het masker buit werd gemaakt. De aanklacht bleef uiteindelijk zonder gevolg, maar ze zette wel nog eens de spots op de problematische oorsprong van sommige kunstwerken in de musea, bij ons en in heel Europa. Een niet onaanzienlijk deel van de collecties in Europese musea is namelijk gestolen uit de vroegere kolonies en meegebracht naar het thuisland. De nieuwe Nederlandse reportagereeks ‘Roofkunst’ gaat op zoek naar het verhaal achter enkele van de bekendste geroofde kunstwerken, zoals het Luba-masker van Tervuren of de beelden van het Parthenon in Athene die in het Londense British Museum te vinden zijn. Beginnen doet de serie dicht bij huis met het kanon van Kandy, een pronkstuk in het Rijksmuseum van Amsterdam dat het leger van de Vereenigde Oostindische Compagnie in de 18de eeuw meenam uit Sri Lanka. (sw)

KU KLUX KLAN

CANVAS, DIN. 20 APRIL, 22.50

GESCHIEDENIS Opgericht na de Amerikaanse Burgeroorlog door enkele officieren uit het verliezende leger, uitgegroeid tot één van de beruchtste terreurgroepen uit de VS-geschiedenis: in twee delen vertelt deze docu het verhaal achter de Ku Klux Klan.

KU KLUX KLAN Beeld Humo
KU KLUX KLANBeeld Humo

LOVE PARADE: THE TRIAL

CANVAS, DON. 22 APRIL, 21.20

ACTUA In de zomer van 2010 lieten 21 mensen het leven bij de Love Parade in het Duitse Duisburg, toen er paniek uitbrak in een veel te drukke tunnel. Deze docu volgt de rechtszaak waarin bepaald werd wie verantwoordelijk was voor de ramp.

LOVE PARADE: THE TRIAL
 Beeld PBS
LOVE PARADE: THE TRIALBeeld PBS

WE ARE FUCKED

NPO 3, ZON. 18 APRIL, 23.40

ACTUA Klimaatdepressie en eco-anxiety: het zijn nieuwe verschijnselen die zich vooral bij jongeren manifesteren die zich zorgen maken over de toekomst van de planeet. ‘We Are Fucked’ volgt drie tieners en twintigers die vechten tegen de angst.

WE ARE FUCKED Beeld Humo
WE ARE FUCKEDBeeld Humo

WAARDE VAN DE AARDE

NPO 2, WOE. 21 APRIL, 22.20

GESCHIEDENIS Hoe zeldzamer een grondstof, hoe meer erom gevochten wordt. In ‘Waarde van de aarde’ gaat Twan Huys na hoe de strijd om bodemschatten de loop van de geschiedenis heeft bepaald. In de eerste aflevering staat goud centraal.

WAARDE VAN DE AARDE Beeld Humo
WAARDE VAN DE AARDEBeeld Humo

A GIRL’S GAZE

CANVAS, ZAT. 17 APRIL, 20.10

ACTUA Extreme droogte zorgt in het Afrikaanse Malawi voor hongersnood en armoede, waar meisjes aan proberen te ontsnappen door op erg jonge leeftijd te huwen of in de prostitutie te gaan. ‘Vranckx’ zoekt enkelen van hen op.

A GIRL’S GAZE Beeld Humo
A GIRL’S GAZEBeeld Humo
Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234