De documentaires van de week (17-20 januari)

Stefaan Werbrouck

QT8: THE FIRST EIGHT

NPO 2, WOENSDAG 20 JANUARI, 23.15

FILM Quentin Tarantino heeft al een paar keer gezegd dat hij na tien films zijn regisseursstoel voorgoed zal dichtklappen. Als hij zich aan zijn woord houdt – en je ‘Death Proof’, waarin hij co-regisseur was, niet meetelt – heeft hij er dus nog één te gaan. Dat het afscheid van Tarantino ondanks zijn niet altijd even consistente oeuvre een groot verlies zou zijn voor Hollywood, is de belangrijkste les die je kunt leren uit ‘QT8: The First Eight’. De documentaire blikt terug op zijn carrière aan de hand van zijn eerste acht films, van ‘Reservoir Dogs’ uit 1992 tot ‘The Hateful Eight’ uit 2015, met fragmenten, interviews met acteurs als Tim Roth en Samuel L. Jackson en grappige archiefbeelden (Tarantino als Elvis-imitator in de sitcom ‘Golden Girls’!) Omdat vooral mensen die hem bewonderen aan het woord komen, lijkt ‘The First Eight’ zeker in de eerste helft een beetje op een heiligverklaring. Maar gaandeweg passeren ook enkele donkere passages uit ’s mans loopbaan de revue, zoals zijn innige band met gevallen Hollywood-tycoon Harvey Weinstein. (sw)

REVOLUTIE IN INDONESIë

NPO2, WOE. 20 JAN., 22.20

GESCHIEDENIS In zijn nieuwste boek ‘Revolusi’ beschrijft David Van Reybrouck de impact van de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië. Deze driedelige reeks volgt de schrijver vier jaar lang terwijl hij onderzoek doet en met getuigen praat.

CRIME AND PUNISHMENT

CANVAS, MAA. 18 JAN., 23.35

ACTUA Britse docureeks die enkele gevangenen volgt die hun straf hebben uitgezeten, maar pas kunnen vrijkomen als ze niet meer worden beschouwd als een gevaar voor de samenleving. Wat erop neerkomt dat niemand zich om hen bekommert.

PRESIDENT BIDEN

CANVAS, DIN. 19 JAN., 23.00

ACTUA Portret van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden, die op woensdag 20 januari ingezworen wordt. Met getuigenissen van zijn familie, vrienden en de politici met wie hij de afgelopen decennia het nauwst samenwerkte.

GERMAN WOMEN AGAINST HITLER

CANVAS, WOE. 20 JAN., 21.20

GESCHIEDENIS Om te illustreren dat alles dit jaar weer normaal wordt, brengt Canvas een nieuwe docu over WO II. Meer bepaald over Duitse vrouwen die tijdens de oorlog in het verzet tegen de Führer actief waren.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234