null Beeld Streamz/HBO
Beeld Streamz/HBO

tv-tip'Succession'

De droevige clown in Kieran Culkin: ‘Heel makkelijk om die rol te spelen, want zo voel ik me ook’

Redactie

Acteur Kieran Culkin (39) stond lang in de schaduw van zijn bekendere grote broer Macaulay Culkin, alias Kevin uit ‘Home Alone’, maar sinds 2018 zijn de rollen omgedraaid. Dankzij ‘Succession’, de ijzersterke HBO-reeks over het wel en wee van de schatrijke familie Roy waarin Culkin gestalte geeft aan Roman, of ‘Romulus’ zoals zijn vader Logan hem al dan niet liefkozend noemt. Van de vier kinderen van patriarch Logan is Roman wellicht degene van wie je het minste hoogte kunt krijgen: hij lijkt vaak niet echt geïnteresseerd in alles wat gaande is binnen Waystar, het mediabedrijf van de familie, maar als het erop aankomt, is hij razend ambitieus en minstens even meedogenloos als de rest. Dat bewijst hij ook weer in het derde seizoen dat momenteel op Streamz loopt en waarin de gevechten tussen Logan en zoon Kendall en tussen de kinderen onderling steeds heftiger worden.

KIERAN CULKIN «Er is één ding waar Roman in uitblinkt, en dat is wedijveren met anderen. Hij houdt van competitie, dat haalt het beste en het slechtste in hem naar boven. En het derde seizoen is één groot strijdtoneel nu de oorlog tussen zijn vader en zijn broer helemaal is losgebarsten, dus bevindt Roman zich helemaal in zijn comfortzone. Al is het zoals alles in ‘Succession’ natuurlijk dubbel: als Kendall verliest, is dat voor hem een kans om hogerop te komen, maar tegelijk wil hij niet dat zijn broer helemaal de dieperik ingaat.»

– Eén van de vreemdste aspecten van Roman is zijn relatie met Gerri, die voor hem tegelijk een moederfiguur lijkt en heel vreemde seksuele gevoelens in hem losmaakt. Hoe verloopt het samenspel met actrice J. Smith-Cameron?

CULKIN (lacht) «Het is geweldig, ik werk met niemand zo graag samen als met haar. We waren lang vóór ‘Succession’ ook al goede vrienden, dus weten we perfect wat we aan elkaar hebben. Dat maakt onze job makkelijker, want ook al komt het grootste deel van wat de personages zeggen gewoon uit de scripts, we krijgen volop de kans om te improviseren tijdens de opnames. Veel van die scènes halen het eindresultaat niet, maar ze zorgen ervoor dat je je personage beter leert kennen en dat je beter op elkaar ingespeeld raakt. Die bizarre relatie tussen Roman en Gerri, met die onderliggende seksuele aantrekkingskracht, komt voor een deel voort uit hoe J. en ik zaten te dollen.»

– Van de vier kinderen krijgt Roman het vaakst de woede van zijn vader over zich heen: zowel verbaal als fysiek, zoals in die vreselijke scène in het tweede seizoen waar Logan hem in het gezicht sloeg.

CULKIN (knikt) «Een heel intense scène, Brian (Cox, die Logan speelt, red.) en ik hebben het er daar achteraf nog lang over gehad. Eén van de belangrijkste thema’s van ‘Succession’ is hoe de kinderen van Logan jarenlang het emotionele en psychologische misbruik door hun vader hebben moeten doorstaan, en hoe ze proberen daarmee om te gaan. Roman heeft het het hardst te verduren, maar tegelijk probeert hij altijd weer in het gevlei te komen bij Logan, en telkens weer wordt hij weggeduwd. Onder al zijn grapjes en stoere uitspraken is Roman eigenlijk het droevigste personage uit de reeks, vind ik. Maar die mengeling van angst en bewondering die Roman voor zijn vader heeft, is voor mij heel makkelijk om te spelen, want die voel ik ook bij Brian (lacht). Hij is fantastisch, maar als hij begint te roepen, is hij zo intimiderend dat ik me meteen een halve meter kleiner voel.»

Succession – seizoen 3
Nu te zien op Streamz

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234