Terug naar Oosterdonk Beeld BRTN
Terug naar OosterdonkBeeld BRTN

25 jaar canvas

De eerste Ha! van Humo en de opmerkelijkste comeback: ‘Nog niet seniel’

Redactie

CANVAS IS JARIG!

Het felst gemiste programma en de meeste ophef: ‘Zeventien fouten’

De goorste anekdote van ‘Neveneffecten’:‘Jelle spurtte kokhalzend naar het toilet, terwijl wij over de grond rolden van het lachen’

Het hartverwarmendste programma en de memorabelste uitzending: ‘Foei, Lady Gaga’

De meest geliefde netmanager en het zonderlingste personage: ‘Prikkelbare cactus’

De eerste woorden en nog eens het beste programma: ‘Ter plekke verzonnen’

Al gelijk in het jaar nul (1997, om precies te zijn) wist een Canvas-programma de felbegeerde Ha! van Humo in de wacht te slepen, weliswaar gedeeld met ‘Schalkse ruiters’. En dan te bedenken dat het waarlijk sublieme ‘Terug naar Oosterdonk’ – signed, sealed and delivered door Humo’s eigenste Guido Van Meir – er voor hetzelfde geld nooit was geweest.

GUIDO VAN MEIR «‘Terug naar Oosterdonk’ is er eigenlijk per ongeluk gekomen. Dat zit zo: Jan Ceuleers, destijds directeur-generaal van de VRT, werd als gevolg van een politieke putsch op zijn 60ste verplicht met pensioen gestuurd. Het potje geld dat hij eigenlijk voor een serie over Tijl Uilenspiegel had opzijgezet, heeft hij snel aan ons gegeven voor hij de laan werd uitgestuurd. Uilenspiegel raakte niet gefinancierd, en ‘Terug naar Oosterdonk’, waarvoor Ceuleers Frank Van Passel in gedachten had als regisseur, was het enige scenario dat klaar was om gedraaid te worden. Puur geluk dus!»

HUMO Klopt het dat ‘Terug naar Oosterdonk’ oorspronkelijk op TV1 zou worden uitgezonden?

VAN MEIR «Ja, maar Erik Strieleman, het toenmalige nethoofd van TV1, was niet geïnteresseerd. De in die tijd heilige kijkerpanels hadden namelijk aan het licht gebracht dat de flashbacks te moeilijk waren voor het publiek van het eerste net – onzin natuurlijk, dat hebben de latere heruitzendingen op Eén wel bewezen. Iedereen was er het hart van in, dat herinner ik me nog, want we wisten natuurlijk dat we maar een fractie van het aantal kijkers zouden bereiken. Maar goed, het zou dus op het tweede net worden uitgezonden, en wel om de nieuwe zender Canvas te lanceren.»

HUMO Wat evenmin gelukt is.

VAN MEIR «Nee, klopt. Dat kwam omdat de KRO, die voor een klein deel had bijgedragen aan de financiering, het al vroeger had geprogrammeerd. De VRT wilde de eerste zijn, en heeft toen beslist om de eerste afleveringen nog op TV2 uit te zenden: een kleine ramp, want die zender was een rommeltje. Ik herinner me dat één aflevering in het holst van de nacht werd uitgezonden, omdat de Rode Duivels tegen Schotland moesten voetballen. Allemaal niet bevorderlijk voor de kijkcijfers natuurlijk, net zomin als het feit dat de VRT weigerde om Pietje de Leugenaar (glansrol van Dirk Roofthooft, red.) te ondertitelen, hoewel hij voor de meeste mensen amper verstaanbaar was. Pas toen de druk van de kijkers onhoudbaar werd, na de tweede aflevering, zijn ze hem voor de rest van de reeks toch maar beginnen te ondertitelen. Enfin, ze hebben het echt mismeesterd.»

HUMO Maar niet kapot gekregen.

VAN MEIR «Ik hoor het je graag zeggen. En in alle bescheidenheid: ik ben het er voor de volle 100 procent mee eens.»

LEES OOK:

‘Terug naar Oosterdonk’: een reus op lemen voeten

Bekijk hier de trailer:

Opmerkelijkste comeback: Walter Zinzen

De Afspraak op vrijdag - VRT Rik Van Cauwelaert en Walter Zinzen Beeld VRT
De Afspraak op vrijdag - VRT Rik Van Cauwelaert en Walter ZinzenBeeld VRT

Eind 2018, zegge en schrijve zestien jaar na zijn verplichte pensionering, was hij daar opeens weer: Walter Zinzen, wonderlijk genoeg nog geen spat ouder geworden, die als de helft van het nieuwbakken krasseknarrenduo Zinzen & Van Cauwelaert zichtbaar schik zat te hebben in het avond na avond oplepelen van opmerkelijk ongezouten commentaar op de lopende kiescampagne. En daar, althans naar Canvas-normen, nog mee scoorde ook. Zou hij een verklaring op overschot hebben?

WALTER ZINZEN «Pieterjan De Smedt vraagt in ‘Terzake’ altijd: ‘Hoe kijkt u daarnaar?’ Wel, ik denk dat wij er op een lichtjes andere manier naar keken dan de klassieke Wetstraatjournalisten. Rik en ik – het zal u niet zijn ontgaan – zijn niet meer van de jongsten, en het voordeel daarvan is dat je niet meer bang hoeft te zijn voor represailles: in het ergste geval zouden kwade politici het programma hebben kunnen laten afvoeren (grinnikt).

»Achteraf heb ik wel vernomen dat de raad van bestuur heeft geprotesteerd. Die vond het in het kader van de diversiteit niet kunnen dat twee oude blanke mannen commentaar zaten te leveren: dat moesten volgens hen twee jonge, andersgekleurde vrouwen zijn.»

HUMO U meent het.

ZINZEN «Anders zou ik het niet zeggen. De redactie van het programma heeft toen gepareerd dat ze, door ons op die stoel te zetten, de discriminatie tegenover ouderen wilden bestrijden (lacht hartelijk). Dat klonk in mijn oren niet slecht. Al te vaak wordt oud zijn gelijkgesteld aan niets meer kunnen en kennen – op artikels van mijn hand krijg ik dikwijls reacties in de trant van ‘Die ouwe seniel zou beter doodgaan’.»

HUMO Oud bent u ontegensprekelijk, seniel duidelijk niet.

ZINZEN (lacht) «Dat hoop ik toch!»

HUMO U bent van linkse strekking, Rik Van Cauwelaert heeft een rechtse signatuur. Zou het feit dat jullie het desondanks goed met mekaar kunnen vinden, ook niet in jullie voordeel gespeeld hebben?

ZINZEN «Wellicht, ja. Al moet je die tegenstelling relativeren. Rik noemt zichzelf een conservatief, en van mij wordt altijd gezegd dat ik een rooie rakker ben. Maar in de praktijk valt dat best mee. Rik en ik kennen mekaar ook al dertig jaar, en we zijn altijd goed overeengekomen. Dat is het goeie aan een democratie, dat politieke meningsverschillen niet in de weg van vriendschap hoeven te staan. Je ziet dat ook bij koppels waarvan de ene helft socialist is en de andere liberaal, maar die elkaar in andere zaken toch weten te vinden.»

HUMO Bestaat de kans dat jullie binnen afzienbare tijd terugkeren?

ZINZEN «Mag ik daar een hartelijke lach op laten volgen? (voegt de daad bij het woord) De volgende verkiezingen zijn pas over twee jaar, wanneer ik 87 zal zijn. Misschien ben ik tegen dan wél seniel?»

LEES OOK:

De terugkeer van Walter Zinzen: ‘Vroeger was de politiek de vijand, nu de commerce’

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234