First Dates Beeld VRT
First DatesBeeld VRT

Televisie★★★☆☆

De emoties in ‘First Dates’ op Eén zijn oprechter dan die van alle Fabrizio’s en Gaetans samen

‘Ik heb me ooit zo mispakt aan wodka dat ik wakker ben geworden in het ziekenhuis, in de afdeling psychiatrie met een pamper aan’. Het is niet meteen een anekdote waar de meeste mensen mee zouden uitpakken tijdens een blind date, behalve als je Elodie Gabias heet, zo bleek in het tweede seizoen van ‘First Dates’.

Stefaan Werbrouck

De Instagramberoemdheid deed de bekentenis aan een tafeltje van het ‘First Dates’-restaurant in Mechelen, ergens tussen de kaaskroketten - in Vlaanderen een bijzonder populair voorgerecht, als je afgaat op dit programma - en de ravioli. De volgens de commentaarstem ‘prettig gestoorde studente’ heeft de afgelopen jaren faam en ruim 85.000 volgers verzameld met foto’s en filmpjes waarin ze zich van haar minst flatterende kant laat zien, maar schreef zich in voor de datingreeks op Eén omdat ze merkt dat haar openhartigheid de passie wat in de weg zit. Over het algemeen wordt ze door de mannen in haar leven ‘gefriendzoned’, vertelde ze bij haar intrede, want ze durft nogal snel na de kennismaking haar lichaamsgassen de vrije loop te laten. ‘Liefde is samen scheetjes laten’ luidt haar filosofie, maar die bracht ze gelukkig nog niet meteen in de praktijk.

De man aan wie de producers Elodie hadden gekoppeld, was Matthijs, een 22-jarige ingenieursstudent die op Instagram elke ochtend een lelijke foto van zichzelf postte; dat er niet bij werd vermeld hoeveel volgers hem dat al heeft opgeleverd, doet vermoeden dat het er minder dan 85.000 zijn. Matthijs had ook net als zijn date weinig ervaring op het vlak van de liefde, om niet te zeggen geen, wat wellicht de reden was waarom hij zich net niet verslikte toen Elodie haar ideale relatie omschreef als ‘een beetje knuffelen, een beetje Netflixen, een beetje poepen’. De jongeman bleek tegen een stootje bestand en liet zich niet afschrikken, noch door het wodkaverhaal, noch door een snelle blik op Elodie’s Instagramprofiel toen zij naar het toilet was, maar het mocht niet baten. Op het einde van de date zette Elodie hem met de woorden ‘Je bent meer mijn maatje’ netjes in de zone waar ze zelf al zoveel tijd had doorgebracht.

Gabias was veruit de meest kleurrijke passant in het restaurant tijdens de eerste week van ‘First Dates’, dat nog meer dan in het eerste seizoen het grote drama schuwt en gewoon deelnemers die goed bij elkaar kunnen passen rond een tafel zet. Dat is een verademing, moet ik toegeven, nu de meeste datingshows inzetten op excentriciteit, ruzie en conflict en producers met demonisch plezier aan elk loshangend draadje trekken in de hoop dat koppels uit elkaar rafelen. Het zorgt bovendien vaak voor simpele, eerlijke maar doeltreffende televisie. Mensen als de 57-jarige Ivo die op een eenvoudige vraag over zijn hobby’s bedremmeld antwoordt dat hij zijn weg nog aan het zoeken is omdat hij na 32 jaar huwelijk is gescheiden en weinig heeft ‘om op terug te vallen’, of de 20-jarige Stien die toegeeft dat ze zelden op date gaat omdat ‘mijn lichaam niet past in het ideaalbeeld’ zul je niet zien in ‘Temptation Island’ of ‘Free Love Paradise’. Maar hun emoties zijn oprechter dan die van alle Fabrizio’s en Gaetans samen.

‘First Dates’ is ook moeiteloos divers, met kandidaten van alle leeftijden of seksuele voorkeuren. De mooiste date uit week één, de enige die op meer leek te kunnen uitdraaien, was die tussen William en Filip, twee homoseksuelen met een woelig verleden. William, wiens tweelingzus zichzelf van het leven beroofde, was jarenlang getrouwd met een vrouw en heeft ook een zoontje, maar moest zijn hele wereld overhoop gooien toen hij verliefd werd op een man. Filip zag al op driejarige leeftijd zijn vader bij hem weggaan, verloor ook zijn moeder in zijn tienerjaren en leek daarna nooit echt zijn plaats te hebben gevonden. Maar aan dat tafeltje in Mechelen was er meteen een klik, en de verstandhouding groeide alleen maar toen de twee beseften dat ze niet alleen een hoop hobby’s maar ook een hoop verdriet gemeen hadden. ‘Ze hebben hun werk goed gedaan, de producers’, zei Filip nog voor het dessert. Ook al wordt ‘First Dates’ nu niet direct een programma waar ik geen enkele aflevering van wil missen, na de eerste week kon ik daar eigenlijk weinig op afdingen.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234