null Beeld

tv-tip'Zondag met Lubach'

‘De farao, de bierfiets en de orang-oetan’

Zondag (zaterdag zou raar zijn geweest) start op NPO 3 het elfde seizoen van 'Zondag met Lubach', de op Amerikaanse leest geschoeide satirische show waarin Arjen Lubach, voor eeuwig het slimste jongetje van de klas, het nieuws van de week door de mangel haalt. Voor de leek, maar zeker ook voor de kenner: vijf weetjes.

Noud Jansen

1. Lang vóór 'Zondag met Lubach', in 2001, scoorde de toen 21-jarige Arjen Lubach een grote hit in Nederland met 'Jelle', een parodie op 'Stan' van Eminem featuring Dido. De rol van Eminem werd onder de nom de plume Slimme Schemer vertolkt door Lubach zelf, Dido - of in dit geval: Tido - door Janine Abbring, destijds Lubachs vriendin. En kijk: Abbring, ook bekend als 'Zomergasten'-presentatrice, is al heel wat jaartjes de vaste eindredactrice van 'Zondag met Lubach'.

2. In 2015 lanceerde Lubach een op z'n minst opmerkelijk initiatief: om de tweehonderdste verjaardag van de Nederlandse monarchie luister bij te zetten, riep hij de kijkers op om hem middels een elektronische handtekening te steunen in zijn voornemen om farao te worden. Want: 'Als Willem Frederik van Oranje-Nassau zichzelf in 1815 kon uitroepen tot eerste koning der Nederlanden, waarom zou ik mijzelf dan niet kunnen uitroepen tot eerste farao der Nederlanden?' Helaas: ruim 65.000 handtekeningen ten spijt gaf de Commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven een negatief advies aan de Tweede Kamer, waardoor er niet over werd gestemd. Dubbel helaas: mocht Lubach daadwerkelijk tot farao der Nederlanden zijn uitgeroepen, dan had hij bij wijze van eerste verordening alle bierfietsen laten ombouwen tot ziekenhuisbedden.

3. Hoewel er ook in Nederland steeds minder mensen tv kijken, gaat het met de kijkcijfers van 'Zondag met Lubach' bij ieder nieuw seizoen crescendo. Keken er in het eerste seizoen gemiddeld 325.000 zielen, dan waren er dat in het voorbije seizoen meer dan vier keer zoveel. Naar de hoofdreden is het gissen, al valt het op dat de kijkcijfers pas echt een boost hebben gekregen na het wereldwijde succes van 'America First, the Netherlands Second' (zie weetje 4).

4. 'You've got the Trump Towers, we've got Lee Towers.' Vlak na de inauguratie van Donald Trump, begin 2017, bokste de 'Zondag met Lubach'-redactie een filmpje in elkaar waarin Nederland de hemel in werd geprezen zoals Trump dat weleens met Amerika pleegt te doen. Maar liefst 27 miljoen keer is 'America First, the Netherlands Second' bekeken, en Lubach schopte het er in hoogsteigen persoon mee tot 'Late Night with Seth Meyers' op NBC. Maar misschien wel het grootste compliment was dat talloze landen er hun eigen versie van maakten. Kleine kanttekening: het filmpje waarin Sander van de Pavert een half jaar eerder de toenmalige presidentskandidaten Trump en Hillary Clinton tot een doorvoeld 'I've Had the Time of My Life' wist te bewegen, was geestiger.

5. Vóór u begint te shazammen: de introtune van 'Zondag met Lubach' heet 'El orangután' en is van de hand van Los Estrambóticos ('De onevenen'). Of de leden van dat ongetwijfeld reuzesympathieke Mexicaanse skagroepje ervan op de hoogte zijn dat hun nummer gebruikt wordt in een populair Nederlands tv-programma, en dus ook dienovereenkomstig betaald worden voor de rechten, is een al even groot mysterie als in het geval van de Indonesische dames van Dara Puspita. Hun onverwoestbare 'Ba-Da-Da-Dum' wordt nu al dertien seizoenen aan een stuk gecoverd in 'De ideale wereld'. (nj)

‘Zondag met Lubach’ - NPO 3, zondag 16 februari, 21.10

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234