Bachelorette Elke Clijsters koos uiteindelijk voor Ivan. Beeld Play5
Bachelorette Elke Clijsters koos uiteindelijk voor Ivan.Beeld Play5

Televisie★★☆☆☆

De finale van ‘De Bachelorette’ op Play4 was even voorspelbaar als een voetbalmatch tussen Manchester City en KVE Drongen

De ontknoping van ‘De Bachelorette’, de realityreeks waarin Elke Clijsters op zoek ging naar een partner om lief, leed en een abonnement op een padelbaan mee te delen, kon alleen maar tegenvallen. Niets kan er immers nog tippen aan het fragment van enkele weken geleden waarin Django op heel eigen en weinig toonvaste wijze een serenade bracht aan de ex-tennisspeelster.

Stefaan Werbrouck

Django (38) was er ook niet meer bij in de finale: hij moest vlak voor de einde het strijdperk verlaten en tot zijn eigen verbazing en compleet van slag terugrijden naar het o zo verre Klerken nabij Diksmuide. Je kunt veel over Elke (36) zeggen – bijvoorbeeld dat ze in ‘De Bachelorette’ niet echt naar voren kwam als een bijzonder empathisch en altruïstisch persoon – maar met haar gehoor is er niets mis. Een andere kandidaat die de finale wat meer kleur had kunnen geven, was al langer naar huis: Vincent. Hij wierp zich in de eerste seizoenshelft op als een onverbeterlijke macho met de diepgang van een dessertbord en het foutste fitness-T-shirt aller tijden, maar tijdens een therapiesessie waar enkele deelnemers hun diepste geheimen moesten delen, onthulde hij dat er achter zijn stoere uiterlijk een erg groot trauma schuilging, de dood van zijn zoontje. Het was een wending waarmee Vincent ieders hart stal, behalve dat van Elke, die hem een paar dagen later rozenloos achterliet. Nu is in een realityserie de werkelijkheid altijd kneedbaar maar dat de kerel misschien enkel verder mocht totdat hij zijn droevige verhaal met een half miljoen kijkers had gedeeld, maakt me toch een stuk minder welwillend tegenover dit programma.

De twee mannen die een laatste gooi naar Elkes hand mochten doen, waren Wouter, een wat kleurloze advocaat die tijdens een van zijn eerste gesprekken met Elke meedeelde dat hij op ‘zuiderse vrouwen’ viel maar daarna toch wonderwel week na week had kunnen overleven. En Ivan, een 29-jarige Brusseleir met wie Elke van bij de start duidelijk een klik had omdat hij helemaal haar type is: een kale voetballer met baard die nooit geheel en al betrouwbaar overkwam. Omdat de uitslag van dit duel even voorspelbaar was als die in een match tussen Manchester City en de ex-collega’s van Kevin De Bruyne bij KVE Drongen, leken de makers voor de finale niet echt nog hun best te hebben gedaan. Eerst moest iedereen langsgaan bij Elkes moeder Els en stiefvader Jan voor twee nietszeggende theekransjes die vooral kijkers die probeerden te achterhalen wat in ‘De Bachelorette’ precies de regels omtrent mondmaskers waren meer stof tot nadenken gaven. Daarna draafde, voor het eerst, Kim Clijsters op. Via Zoom vanuit Amerika, waar ze verder timmert aan een comeback die volgens mij nog steeds meer kans op slagen heeft dan het koppel dat uit deze reeks is voortgekomen. Kim drukte haar ogenschijnlijk twijfelende zus op het hart dat ze haar gevoel moest volgen, aangezien er toch geen garantie op succes is: geen slecht advies maar ook even evident als zeggen dat we van die pandemie af kunnen raken door meer mensen te vaccineren.

Het programma sleepte zich naar het einde toe, een laatste roosceremonie waar de twee mannen een brief aan Elke moesten voorlezen. Wouter kwam, uiteraard, eerst aan de beurt en leek ondanks de bij voorbaat verloren strijd daadwerkelijk moeite te hebben gedaan om zijn gevoelens gestructureerd op papier te zetten. Ivan daarentegen had vlak voor hij de zaal betrad enkele losse zinnetjes als ‘Ik heb geflasht op jou’ neergeschreven en rammelde die af alsof hij dringend nog ergens anders moest zijn. Het maakte niet uit, want ondanks de twijfels over zijn jeugdigheid en mogelijk gebrek aan ernst gaf Elke haar laatste bloem aan hem; hij deelde, eerlijk als altijd, meteen mee dat hij zou ‘proberen om haar deze nacht nog te zien’. Als romantiek ooit dood wordt verklaard, kunnen ze met alle rozen uit ‘De Bachelorette’ een mooie rouwkrans maken.

Tot slot moet ik misschien nog iets zeggen over de presentatiestijl van Dominique Van Malder, die in het afgelopen seizoen Elkes steun en toeverlaat en inleider van de roosceremonies mocht zijn. Maar ik kan ook wachten tot het tweede seizoen, in de hoop dat hij er tegen dan een gevonden heeft.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234