De Mol Beeld VIER
De MolBeeld VIER

De Mol

De finale van ‘De Mol’ was hét droomresultaat voor de kijker

Rijmpje ter ere van De Mol 2020: ‘Ze klaarde met sier ‘r moeilijke klus / Bespeelde de kandidaten als een Stradivarius / Gaf ons vleugels gelijk die van Pegasus / Maar, schijt nu een floeren aap, het was toch weer een Rus.’

Vincent Van Peer

Alina, Alina, Alina! Wekenlang kon de wolf van de kudde zich ongemerkt als schaap vermommen. De ene kandidaat na de andere werd als in een recentelijk heropende plantenwinkel uitgebreid om de tuin geleid. En zoals dat bij Russen wel vaker gaat: wie het stembriefje niet naar wens invulde, verdween op mysterieuze wijze - tot er op het einde nog drie uitverkorenen overbleven: advocaat Bart, bankbediende Jolien en De Mol.

De finale was, zoals dit hele seizoen, leuk en filmisch in beeld gezet. Maar zoals de meeste voorgaande ‘De mol’-finales had het ook iets van een striptease-act: allemaal goed en wel, maar je zit toch te wachten op het moment dat die mantel éíndelijk afvalt.

Eerst mochten Bart en Jolien het nog eens - heeft die Bart misschien Woestijnvis-aandelen? - op een onverminderd consumeren zetten. Zij speelden met hun tweetjes een poepchique fles Dom Pérignon en een pita van vijf euro naar binnen: het dieet in de viptent van Tomorrowland, maar daar kost een pita natuurlijk geen vijf euro. Geestig om Jolien vervolgens door de Griekse straten te zien struinen met al die champagne ín en liters parfum óp haar lijf: een Tanja Dexters-mopje dringt zich op, omdat zij vaak alles opdrinkt. Intussen zwom Alina Dagobert Duck-gewijs in het geld; geld dat zij voor een laatste keer grijnzend uit de groepspot kon halen.

Een mooie metafoor voor dit hele seizoen toen Alina in de allerlaatste proef maar in de roos blééf schieten. Die opdracht - van een brug springen en knallen maar - was zo simpel dat zelfs onze regering ze in een overzichtelijke Powerpoint had kunnen gieten. Daarna zetten de drie musketiers nog één keer hun beste pokerface op in het aanschijn van Gilles De Costers priemende arendsblik, en vulden ze nog een laatste keer de - dit keer alles bepalende - vragenlijst in. Toen de Griekse zon ook nog eens voor de laatste keer spectaculair onderging, mocht eindelijk die mantel af.

Jolien bleek Alina al het langst op het spoor. Het droomresultaat voor de kijker - verrassend én bevredigend - werd een nachtmerrie voor Sven Mary: enkele vrouwtjes die zomaar een topadvocaat aan de kant hadden gezet! Bart nam het wél sportief op, Alina bleek zichtbaar opgelucht dat haar maatje haar had weten te ontmaskeren, en Jolien, de terechte winnaar, kon alleen maar verbouwereerd wezen: haar kluts is voor het laatst gesignaleerd aan de kust van Pachi, wie ‘m terugvindt, mag altijd bellen.

Haar beloning? 22.835 euro, de laagste pot uit de geschiedenis van het programma maar desalniettemin een gulle zakcent. Daarmee wil Jolien haar medekandidaten nog eens in een tent lokken, en vervolgens ook Bart en Alina trakteren op een etentje in The Jane. Wat mij een slechte financiële beslissing lijkt: nadat Bart de menukaart van The Jane onder ogen heeft gekregen, kan Jolien misschien nog een euro of vijf op haar bankrekening bijschrijven - als Bart daar tijdens de rit huiswaarts tenminste geen pita van koopt.

Krijgt ú volgende week voor de kiezen: een allerlaatste aflevering vol uit de doeken gedane sabotages, geïmproviseerde Skype-reünies en mijn persoonlijke excuses voor de onzin die u hier afgelopen weken diende te doorploeteren. Smakelijk eten, of nog: priyatnogo appetita!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234