Sandra Kim wint 'The Masked Singer' Beeld DPG Media
Sandra Kim wint 'The Masked Singer'Beeld DPG Media

TELEVISIE★★★☆☆

De finale van ‘The Masked Singer’ op VTM: ‘Er is iets aan dit programma dat elk cynisme overstijgt’

Het verliep allemaal tergend langzaam maar uiteindelijk kwam wel de winnaar uit de bus die iedereen vooraf verwacht had. Maar genoeg over de presidentsverkiezingen in Amerika, deze week was ook ‘The Masked Singer’ op VTM aan zijn ontknoping toe.

‘Wat een tof programma is dit toch’, fluisterde Julie Van den Steen tegen een fel knikkende Karen Damen terwijl Wolf zijn versie van ‘Wicked Game’ van Chris Isaak te berde bracht. Nu zijn Julie en Karen, die vlak daarvoor toegaf dat ze uitkeek naar het einde van de show omdat ze dan ‘eindelijk terug gaat kunnen slapen’, als leden van het speurderspanel contractueel verplicht om ‘The Masked Singer’ leuk te vinden, maar desalniettemin geloofde ik hen. Het haast kinderlijke enthousiasme waarmee zij en Jens Dendoncker de afgelopen weken op zoek gingen naar wie onder de maskers zat, was aanstekelijk en een niet onbelangrijk deel van de aantrekkingskracht van het programma: er is gewoon iets aan ‘The Masked Singer’ dat elk cynisme overstijgt. Sean Dhondt, die al in de eerste aflevering te gast was en nu opnieuw mocht aanschuiven in het panel, was eveneens grote fan: ‘Alle pakken chips zijn er de afgelopen vrijdagavonden doorgevlogen’, zei hij tegen presentator Niels Destadsbader. Herkenbaar, zij het ook vreemd aangezien ‘The Masked Singer’ is opgenomen voor de uitzendingen van start gingen. Ik wil me er echter niet te veel vragen bij stellen: hoe minder we van Seans vrijdagavonden afweten, hoe beter.

Een van de sterkste prestaties van ‘The Masked Singer’ - naast uiteraard het bijna buitenaardse succes - is hoe de makers erin geslaagd zijn om, zelfs al verdween er elke week een van de deelnemers, iedere aflevering toch weer bijna even lang te maken. Ook de finale met slechts drie overblijvers - Duiker, Wolf en Koningin, voor het geval u de afgelopen dagen enkel CNN hebt gekeken - ging opnieuw vlotjes richting de twee uur, vooral dankzij één even geniale als eenvoudige ingreep. Na een intro waarin de finalisten samen nogal optimistisch ‘Remember me for centuries’ brachten, mochten ze alle drie niet één maar twee liedjes zingen, waarbij het tweede gewoon dezelfde song was als in de eerste aflevering, telkens weer onderbroken voor filmpjes, gesprekjes en reclameblokken. Eerlijk gezegd was het de meest flagrante poging om tijd te rekken sinds die keer dat Kylian Mbappé plotseling niet meer wist hoe hij moest ingooien, zeker omdat na de tweede ronde zelfs Jens, Karen, Julie en Sean niet eens meer de moeite deden om de namen te noemen van wie zij dachten dat er onder de maskers zat.

Maar omdat ‘The Masked Singer’ nu eenmaal niet in Pennsylvania of Nevada is gefilmd, kon alles niet eindeloos blijven duren. Eerst - spoiler alert, al is de kans groot dat u deze informatie reeds elders las - kwam, tot grote vreugde van Julie, acteur Kevin Janssens van onder het wolvenhoofd tevoorschijn; daarna bleek musicalster Giovanni Kemper zich wekenlang in het pak van Duiker te hebben verscholen en uiteindelijk maakte Sandra Kim zich bekend als diegene die binnenkort ongetwijfeld bij koning Filip op de koffie mag. Koningin Kim werd daarmee ook de verwachte en terechte winnares, al is me in het afgelopen seizoen nooit helemaal duidelijk geworden wat ze dan precies gewonnen heeft. Sandra Kim was ontegensprekelijk de beste zangeres van het pak, maar als ‘The Masked Singer’ een zangwedstrijd was geweest, had Sam Bettens naast haar in de finale moeten staan. Maar aangezien de naam van onze enige Songfestivallaureate al na haar eerste optredens viel, kun je moeilijk zeggen dat ze van alle kandidaten het meest succesvol verwarring heeft gesticht: in het laatste filmpje zei Koningin zelfs gewoon dat ze ‘heel erg van het leven houdt’, een duidelijke verwijzing naar Sandra Kims winnende Eurovisienummer, alsof ook de makers toegaven dat het geen zin meer had om nog te proberen te verbergen wat iedereen wist.

Eigenlijk is de enige echt onverwachte deelnemer aan ‘The Masked Singer’, de enige ook zonder een achtergrond in de showbizz - politicus Bart Tommelein - er in de eerste aflevering uitgegaan. Daarmee werd toen wel de indruk gewekt dat werkelijk iedereen onder de maskers zou kunnen zitten, waardoor de onthullingen van pakweg Andy Peelman of Ruth Beeckmans een beetje als een anticlimax aanvoelden. Niet dat dat ooit een impact had op de kijkcijfers - integendeel: die zijn alleen maar blijven stijgen - maar voor het onvermijdelijke tweede seizoen van ‘The Masked Singer’ is het toch een werkpunt.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234