tv-tips'The Mole'
De foute vrienden van Noord-Korea: ‘Ze vroegen of ik wapens en drugs van het regime wilde verhandelen’
Wie al grote ogen trok bij zijn vorige, de grenzen van de geloofwaardigheid tot het uiterste oprekkende documentaire ‘Cold Case Hammarskjöld’, zal pas echt steil achteroverslaan van ‘The Mole: Undercover in North Korea’, de nieuwste worp van de enigmatische Deen Mads Brügger.
In dit bijna absurd stoutmoedige project, grotendeels met verborgen camera’s gefilmd, infiltreert de werkloze chef-kok Ulrich Larsen in een Deense club voor fans van Noord-Korea, en raakt hij betrokken in een reusachtige, volstrekt illegale wapendeal in een Noord-Koreaanse bunker. Zien is amper geloven.
ULRICH LARSEN «Een jaar of tien geleden miste ik iets interessants, iets opwindends in mijn leven. Ik had net ‘The Red Chapel’ gezien, een onwaarschijnlijk geestige documentaire van Mads Brügger over Noord-Korea, en ik dacht: waarom probeer ik niet te infiltreren in de Deense tak van de KFA, de Korean Friendship Association? Ik kan één en ander proberen te filmen, wie weet levert het wel iets op. Een jaar of twee later, toen ik opgeklommen was tot de raad van bestuur, heb ik contact opgenomen met Mads, met de vraag of dit eventueel stof kon opleveren voor een volgende documentaire. ‘Wie weet,’ zei hij. ‘Hou me op de hoogte’.»
– De doorbraak kwam toen u Noord-Korea mocht bezoeken, en Alejandro Cao de Benós ontmoette, de Spaanse president van de KFA.
LARSEN «Alejandro, die tot mijn verrassing een Noord-Koreaans militair uniform droeg toen ik hem de hand schudde, bleek als een soort poortwachter te fungeren: hij bepaalt welke journalisten en toeristen het land in mogen, en welke niet. Bovendien heeft hij over de hele wereld officiële afgevaardigden onder zijn hoede, die in het land waar ze wonen Noord-Korea moeten verdedigen in de media. Toen ik hem na mijn eerste Noord-Korea-trip sprak in Barcelona, vroeg hij me of ik zijn officiële afgevaardigde wilde zijn in Denemarken: uiteraard stemde ik toe.»
– Het duurde niet lang voordat Cao de Benós u in die mate vertrouwde dat hij de ware aard van zijn vriendschapsorganisatie uit de doeken deed.
LARSEN «Hij vroeg me of ik geen Europese zakenmensen kende die wapens of drugs wilden kopen van het Noord-Koreaanse regime, om ze verder te verhandelen. Op dat moment is Mads – die ondertussen al helemaal óm was – op het idee gekomen om Jim Latrache-Qvortrup in de strijd te werpen, een nogal kleurrijke zakenman die acht jaar in een Deense cel had gezeten voor cocaïnehandel. Als ‘mister James’, zogezegd een steenrijke wapenhandelaar, vergezelde Jim me op mijn volgende trip naar Noord-Korea. Ik heb hem voorgesteld aan Alejandro, en de volgende ochtend al reden we door een buurt waar de gebouwen letterlijk uit elkaar vielen, en de mensen ons raar aankeken. We zijn ergens een kelder ingestapt – doodsbang, dat geef ik toe – waar we een dikke, gepantserde, met leer beklede deur tegenkwamen. En als je wilt weten wat we zagen toen die deur openging, moet je maar naar ‘The Mole’ kijken (lachje).»
– Hoe weten we zeker dat Jim en u niet ‘bekeerd’ zijn in die kelder, en nu als dubbelagenten werken voor het Noord-Koreaanse regime?
LARSEN (glimlacht) «Wacht maar op de sequel.»
The Mole: Undercover in North Korea
Canvas, maandag 29 maart, 23.05