Dokter Rachel Mandungu (Leopoldsburg) met een patiënt Beeld SBS
Dokter Rachel Mandungu (Leopoldsburg) met een patiëntBeeld SBS

Televisie★★★☆☆

De huisdokters in ‘Dag dokter’ leken evenzeer buurtwerk te verrichten

Huisartsen kunnen als geen ander op mijn sympathie rekenen, want ondanks de verlokkingen van lucratieve specialisaties met bijbehorend aanzien, hebben ze gekozen voor de loopgraven van de geneeskunde.

Dagelijks krijgen ze weer gepeupel te behandelen dat het vege lijf, in het beste geval, nog tot in hun kabinet heeft weten te slepen. Eén van hen zou ik kunnen zijn. Als het tegenzit, dient zo’n arts zich bovendien zelf naar de woonst van een patiënt te begeven, waar hij of zij geheid kans loopt om ten prooi te vallen aan slechtgezind kleinvee met territoriumdrift. En in het weekend is er wachtdienst. Telkens als ik verneem hoe het aantal huisartsen schrikbarend slinkt, neem ik daar zorgelijk akte van, maar tegelijk besef ik dat ook ìk nooit met hen zou willen ruilen.

Mocht ‘Dag dokter’ in dat opzicht tot een kentering leiden, dan zal ik de eerste zijn om de lof ervan te zingen, maar tot dan blijf ik inzake enthousiasme liever op de vlakte. De commentaarstem maakte ons wel warm voor de gelegenheid om vanop de eerste rij de werkzaamheden van verschillende huisartsen bij te wonen, maar ik, die er dan ook zelden de sfeer in breng, kon niet anders dan me afvragen of zulks wel te rijmen viel met de vertrouwelijke relatie tussen arts en patiënt. Me dunkt dat iedereen in dit programma wel op de hoogte is van de openbaarheid van hun consultatie, maar toch. Niet zo lang geleden vroegen sommige mensen zich nog af of andere mensen op tv tegen zichzelf beschermd moesten worden. Is daar ooit een antwoord op gekomen?

De kleurrijkste arts was er vooralsnog één uit het Wase Tielrode. Uit elke situatie wist hij humor te puren, zei hij niet zonder trots: ‘Soms stijgen er zelfs lachsalvo’s op uit mijn praktijk.’ Patiënten met buikloop gelieve zich te onthouden. Eerlijkheid was ook belangrijk, meldde hij later, waarop hij ter illustratie een echtpaar op leeftijd ogenblikkelijk een schielijke dood in het verschiet stelde omdat ze hun bloedverdunners aangelengd hadden met aspirine. Later deed hij dat nog eens met vergeten cholesterolremmers.

De memorabelste scène tot nog toe zat alles welbeschouwd al voorin: het betrof een huisbezoek bij een bejaard koppel, uitgevoerd door de dokter van de lachsalvo’s. ‘De vrouw is heel obees, de man is tachtig procent dement’, verschafte hij ons onderweg inkijk in hun medisch dossier. Daar had je diezelfde bedenking weer. De vrouw bleek van het type dat steevast lokale bekendheid geniet in haar plaatselijke oksel van de Schelde. ‘Ga je me langs achter pakken?!’, kraaide het mens tijdens haar onderzoek. Het aanbod van een complementair glas champagne sloeg de dokter af. Haar man ging ondertussen op de bank gehuld in stilzwijgen, wellicht te zeer op zoek naar de schakelaar van zijn innerlijke mistlampen om iets te prevelen als ‘Wéér champagne?!’

Hoewel ze jolig verpakt werd, was er iets aan het fragment dat raakte. Op zulke momenten leken de huisdokters in ‘Dag dokter’ me namelijk evenzeer buurtwerk te verrichten als medische noodhulp. Soms tot schijnbare zelfverloochening toe. Ìk zou niet met hen willen ruilen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234