tv-tip'Nachtwacht'

De kamelenmarkt van ons voetbal: 'De spelerslonen zijn het vergif'

Een 'corrupte kamelenmarkt': zo omschrijft De Morgen-journalist Hans Vandeweghe ons voetbal, waarin spelers verhandelen de corebusiness is geworden. In 'Nachtwacht' treedt hij daarover in debat met AA Gent-manager Michel Louwagie, van wie het zich makkelijk laat raden hoe híj tegenover het transfersysteem staat.

MICHEL LOUWAGIE «Het is de levensader van de meeste Belgische clubs.»

HUMO Nochtans komt iedereen die het transfersysteem onderzocht heeft tot dezelfde conclusie: schaf het af.

LOUWAGIE «Professoren die zulke dingen opperen, beseffen niet dat spelers met winst verkopen dé manier is om tekorten weg te werken.»

HUMO Moeten we ons niet afvragen hoe die tekorten zijn ontstaan?

LOUWAGIE «Doordat clubs opgejaagd wild zijn in een concurrentiële wereld. Dan gaan ze beslissingen nemen die niet altijd de juiste zijn. Club Brugge is de nummer 1 van België en wil nu ook Europees een goed figuur slaan. Dan ga je te veel betalen voor spelers.»

HUMO Doe dat dan niet.

LOUWAGIE «Maar dan verdwijnt jong talent rechtstreeks naar de grote competities! Nu komt een talentvolle speler als Jonathan David eerst nog naar België om te rijpen.»

HUMO Veel clubs zijn in handen gevallen van buitenlandse investeerders. Omdat ze niet meekunnen in de ratrace die mede door het transfersysteem is ontstaan?

LOUWAGIE «Maar nee! AA Gent bewijst al vijftien jaar dat je met een doordacht en voorzichtig beleid wél meekunt.»

HUMO Het voetbal is de enige sport met een transfersysteem.

LOUWAGIE «Omdat geen enkele andere sport zo gecommercialiseerd is.»

HUMO Waarom moet dat gepaard gaan met spelershandel?

LOUWAGIE «Omdat talent schaars is: dat jaagt de prijzen de hoogte in.

»Weet je waarin het vergif zit? In de steeds hogere spelerslonen. Daarom pleit ik voor een loonstop, maar jammer genoeg laat Europa dat niet toe.»

HUMO U zou wel gek zijn om het transfersysteem te willen afschaffen: u ontvangt bij AA Gent bovenop uw loon ook premies op een positieve transferbalans.

LOUWAGIE «Op goede financiële resultaten, zoals zoveel CEO's. Ik doe mijn best om geen financieel verlies te lijden. Wie kan mij dat kwalijk nemen?

»Kijk, voetbal is opium voor het volk. Zelfs in België, waar de hele tijd gekibbeld wordt over het communautaire, zijn we allemaal Belg zodra het over voetbal gaat. Je kunt proberen een wereldverbeteraar te zijn en het transfersysteem af te schaffen, maar alleen zal je dat niet lukken. Die hoop heb ik al lang opgegeven.» (jha)

‘Nachtwacht’ - Canvas, zaterdag 14 maart, 22.05

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234