'Prometheus'Beeld imdb

'Prometheus'Ridley Scott

‘De kans is toch reëel dat er ooit een andere beschaving over onze planeet regeerde?’

Met ‘Alien’ en ‘Blade Runner’, respectievelijk uit ’79 en ’82, leverde de Britse regisseur Ridley Scott aan het begin van z’n carrière twee iconische sciencefictionfilms af, die het genre mee hielpen te definiëren.

In de decennia die volgden, verblijdde Scott ons onder meer met een roadmovie (‘Thelma & Louise’), een actiefilm (‘Black Hawk Down’) en een sandalenepos (‘Gladiator’), maar van sciencefiction hield hij de handen af – voorgoed, dacht iedereen. Tot hij op de proppen kwam met ‘Prometheus’, een – het dient gezegd – op nogal gemengde reacties onthaalde prequel op ‘Alien’. Vanavond te zien op Q2.

- Heer Scott, waarom heeft het zolang geduurd voordat u zich nog eens met sciencefiction inliet?

Ridley Scott «Omdat er altijd andere projecten op mijn pad kwamen, één. En twee: omdat alles in sciencefiction opgebruikt is, in die zin dat ieder type spacepak of ruimtetuig er ondertussen vertrouwd uitziet. Ik wist dus dat ik, als ik nog eens een sf-film wilde maken, extra veel moeite zou moeten doen op dat vlak. Het moest er futuristisch uitzien, en toch nét een beetje anders dan wat je al in duizend andere sf-films hebt gezien. In alle bescheidenheid denk ik dat we daar ook in geslaagd zijn.»

-Hoe kwam u op het idee van een prequel?

Scott «Al in 1997, ten tijde van de derde sequel op ‘Alien’ (alle drie door andere regisseurs ingeblikt, red.), kreeg ik voor het eerst het idee. Herinner je je hoe kapitein Dallas en zijn crew in het begin van ‘Alien’ een buitenaards ruimteschip doorzoeken, en er een mummie met opengebarsten borstkas vinden; een soort versteende piloot? Niemand heeft zich sindsdien ooit de vraag gesteld: wie ís dat eigenlijk, en wat doet hij daar? Die vraag is het vertrekpunt van ‘Prometheus’.»

-‘Prometheus’ zou over de oorsprong van de mensheid gaan.

Scott «Klopt, ’t gaat meer bepaald over het idee van previsitatie. In de jaren 60 schreef een zekere Erich von Däniken een populair boek genaamd ‘Waren de goden kosmonauten?’ Daarin opperde hij dat wij mensen weleens gecreëerd zouden kunnen zijn door aliens uit een ander zonnestelsel. De intelligentsia van die tijd deden zijn ideeën af als gezeur van een hippie die te veel marihuana had gerookt, maar hoe verder we de 21ste eeuw induiken, hoe meer de wetenschap het gegeven accepteert dat wij niet alleen zijn in het universum – iemand als Stephen Hawking was daar zelfs van overtuigd. Dan is de kans toch reëel dat er ergens in de 2 miljard jaar dat de aarde bestond vóór er van de mens sprake was, een andere beschaving over onze planeet regeerde? ’t Is maar een theorie, hoor.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234