VRT Kerstspecial FC De Kampioenen Beeld © Kris Van de Sande - www.krisv
VRT Kerstspecial FC De KampioenenBeeld © Kris Van de Sande - www.krisv

TELEVISIE★★☆☆☆

De kerstspecial maakte duidelijk dat ‘F.C. De Kampioenen’ door en door gedateerd is

Tom Raes

Doordrongen van historisch besef maakte ik me op voor een stukje geschiedschrijving, want als dit niet het einde van ‘F.C. De Kampioenen’ was, wát dan? De dood van Johny Voners had ook de teraardebestelling teweeggebracht van Xavier Waterslaeghers, en dat scheelt toch een slok op de dagschotel wil je daarna nog gewichtloze scenario’s verzinnen rond een kolderieke voetbalploeg die nimmer aan spelen toekomt. ‘Dagschotel’: voor de gelegenheid schuwde ik zelfs het jargon niet.


Lees hier ons interview met Loes Van den Heuvel, die Carmen vertolkt: ‘Ik ben volledig gecrasht na de dood van Johny’

De eigenlijke doodsoorzaak van Xavier Waterslaeghers werd ons meegedeeld door zijn weduwe Carmen, waarin ik altijd al een zwarte weduwe vermoed heb. Xavier bleek te Ethiopië in koelen bloede neergekogeld door terroristen terwijl hij een lading voedselpakketten trachtte te vrijwaren. Nogal zwaar op de hand, kon je denken, temeer omdat ik me deze Waterslaeghers vooral herinnerde als een gedreven werkweigeraar die een dagtaak had aan de dienstplicht ontspringen, zelfs als beroepsmilitair. Een neut mocht hij ook wel, geloof ik. Ik merkte alleszins dat ik tijdens deze special op een verlossende kwinkslag bleef wachten – iets in de vorm van een kerstkaart misschien, afgestempeld in een paradijselijk oord waar die dekselse Xavier na zijn geënsceneerde schielijke dood eindelijk voltijds onder zijn huwelijk uitkwam. Kortom: iets wat je verwacht van een fictief universum waarin Carry Goossens ooit weggetoverd werd om pas weer te materialiseren in het Vilvoordse.

Xavier was echter onherroepelijk pleite, en opdat we ons daar bewust van zouden zijn, werd er op gezette tijden ruchtbaarheid gegeven aan zijn verscheiden, door smartelijke uithalen van de ons welbekende personages. Die zagen zich in deze special, om redenen me niet geheel duidelijk, veroordeeld tot een kerst met elkaar – corona had klaarblijkelijk geen ingang gevonden in hun specifieke tijdloze negorij. Af en toe mijmerde zo’n personage, niet geheel in feeststemming, weg bij een gedachte aan de betreurde Xavier, wat een flashback uit een vorige jaargang aantrapte. Zelfs tijdens de zeldzame nieuwe aflevering zat je dus naar herhalingen te kijken. De vertolkingen waren de gemeenplaatsen die je kende, en er werd dan ook minder geacteerd dan dat er duidelijk tegemoet werd gekomen aan de verwachtingen van een landsbreed publiek.

Rekening houdend met die veeleisende toeschouwers, verknocht als ze zijn aan hun comedy of errors, werd er ook een misverstand ingelast. Daarbij verkeerde weduwe Carmen in de waan dat ze post ontving van haar aflijvige echtgenoot. In werkelijkheid zat natuurlijk de markante Maurice, die genoeglijke geitenbreier, achter dat geval van postume postbedeling. Dat die verwarring aan het eind niet rechtgezet werd, vond ik wat macaber. Moest de weduwe Carmen dan tot het einde heur dagen denken dat ’r gemaal zich vanuit het hiernamaals tot haar richt per gebeurlijk schrijven? Door dat gebrek aan een soort conclusie kon je het bovendien bezwaarlijk hebben over een degelijke verhaallijn in deze anders wel anderhalf uur durende special. Hoever ben je eigenlijk heen als je meer verwacht van een kerstaflevering van ‘F.C. De Kampioenen’, bovendien bedoeld als een in memoriam? Laat me zeggen dat negentig minuten meer is dan nodig om vast te stellen dat iets door en door gedateerd is. De rest was de mortuis nil nisi bonum.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234