null Beeld

tv-tip'Vlaanderen herleeft'

De lange weg naar de vrijheid met Eric Goens: ‘De muzieksector is kláár voor de heropstart’

‘We zijn er bijna, maar nog niet helemaal’: zo klinkt het lijflied van de muzieksector deze zomer. Het Rijk der Vrijheid is na de annulatie van Pukkelpop nog veraf, maar Werchter Parklife en andere kleinschalige festivals brengen hoop. Eric Goens volgt Bazart, Luka Cruysberghs, Niels Destadsbader en De Romeo’s, podiumbouwers en lichttechnici tijdens de moeizame heropstart voor het driedelige ‘Vlaanderen herleeft’ op Eén.

Joshua Migneau

ERIC GOENS «In december dachten we nog dat de zomer van 2021 de verlossing zou brengen: we hadden een stadion afgehuurd voor het bevrijdingsfeest. In april hebben we er de stekker uitgetrokken, de cijfers stonden er niet naar. Ons volgende plan: Bazart op Pukkelpop als apotheose. Tja, iedereen weet hoe dát is afgelopen. Ik ben net met frontman Mathieu Terryn naar de lege weide in Kiewit geweest: géén climax.»

HUMO Gaat Bazart ervan uit dat hun twee optredens in de Lotto Arena in november doorgaan?

GOENS «Ik wil niet degene zijn die hun moet melden dat die óók in het water vallen. Enkele maanden geleden zei ik: ‘Mathieu, ik weet het zo niet met Pukkelpop.’ Hij trok bleek weg: ‘Dat gaan ze me toch óók niet afpakken?’ Die gasten hebben al twee jaar geen inkomen meer, hè?»

HUMO Luka Cruysberghs spreekt voor het eerst over haar ontslag bij Hooverphonic. Voelt ze wrok?

GOENS «Het zal Alex Callier geruststellen dat Luka met veel respect over Hooverphonic praat. Neemt niet weg dat ze ferm uit de lucht viel. Het slechte nieuws kwam dan nog in de vorm van een Zoom-gesprek, tijdens haar vakantie. Maar kijk: ze schreef songs, dook de studio in en leerde dansen. Het is nu wachten op het juiste moment om naar buiten te treden.»

HUMO Hebben mensen inmiddels hun geluk elders gezocht?

GOENS «Jens, de vaste geluidsman van Bazart, heeft een barbecuebedrijf geopend, mét succes. En twee vrouwen van Stageco, de grootste podiumbouwer van het land, hebben een vaccinatiecentrum opgestart. Maar allemaal keren ze bij de eerste beterschap terug naar de muziek. Die twee vrouwen hebben het podium van Werchter Parklife helpen opzetten, Jens deed daar het licht tijdens Bazarts optreden. Je ziet: de sector is klaar voor de heropstart.»

HUMO Heeft de pandemie ook frisse concepten gebracht?

GOENS «Goh, vooral ráre dingen. Luka heeft haar plaat op een familietuinfeest voorgesteld: charmant, maar ze verdient een groter podium. Ik zag De Romeo’s online een bedrijfsfeest geven: ambiance troef, maar geen contact met het publiek. Het zijn vreemde tijden, daarom wil ik ze vastleggen: ik hoop dat we over tien jaar met een glimlach kunnen terugkijken.»

Vlaanderen herleeft
Eén, donderdag 12 augustus, 21.05

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234